KÜLTÜR: Koca Sinan

Koca Sinan
Tiyatroseverler Akatlar Kültür Merkezi’nde buluşuyor. Kasım ayının ikinci yarısında da Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde birbirinden değişik oyunlar sahnelenmeye devam ediyor. “Koca Sinan” adlı oyun, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde 20 Kasım’da sanatseverler ile buluşacak. Hakan Altıner’in yazıp yönettiği oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyle aktarılıyor:
“F. H. Çorbacıoğlu’nun aynı adlı eserinden Hakan Altıner’in yazdığı ve sahneye koyduğu oyunda; Burak Sergen Sinan’ı; Dilek Türker Hürrem’i, Tarık Papuççuoğlu Kanuni’yi, Ayberk Attila Karahisari’yi, Atilla Pekdemir Rüstem Paşa’yı, Elif Çakman Gülruh’u oynuyorlar. Oyunun dekor tasarımı Tuba Onat, kostüm tasarımı Türkan Kafadar’a ait. Dünyaya hükmeden bir padişahın, Kanuni Sultan Süleyman’ın, Mimar Sinan’dan bir isteği vardır; yüzyıllar boyunca onun adını ölümsüzleştirecek bir cami! Mimar Sinan’ın ise, tüm yaşamını adadığı bir tek düşü vardır: Eteklerinde doğduğu Erciyas Dağı gibi, Tanrısal güzelliğin dalga dalga göklere yükselişini gösteren bir mabed yapmak!
Koca Sinan oyunu bu büyük mabedin, Süleymaniye’nin; doğuş öyküsü ekseninde, “Sanat” ile “İktidar”ın yüzyıllar boyu tartışılan ve tartışılacak olan “sancılı ilişkisi”ni de tiyatronun büyülü merceğinden anlatmaktadır.”
Koca Sinan adlı oyunun kadrosu şöyle: “Burak Sergen, Dilek Türker, Tarık Papuççuoğlu, Ayberk Attila, Atilla Pekdemir, Elif Çakman.”
Don Kişot
Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde birbirinden güzel oyunlar Kasım ayında da yine tiyatroseverleri ağırladı. Don Kişot adlı oyun, Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde ilgiyle izlendi. Haldun Dormen’in oynadığı oyunun yönetmeni Hakan Altıner’di.
12 Kasım’da Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde sahnelenen, Miguel de Cervantes’in yazdığı oyunun konusu ile ilgili bazı detaylar ise şöyle:
“Miguel de Cervantes tarafından yazılan, İspanyol edebiyatının en ünlü romanlarından biri olan Don Kişot; tiyatro oyunu Tiyatro Kedi tarafından sahneye konuldu. Tiyatro Kedi’nin Kasım ayındaki bu yeni oyunu; İpek Kadılar Altıner tarafından oyunlaştırıldı ve başrolü Haldun Dormen’in üstlendiği Don Kişot’u Hakan Altıner sahneye koydu. 1600’lü yıllarda geçen oyunun dekor tasarımı Barış Dinçel, kostüm tasarımında ise Türkan Kafadar imzası bulunuyor.”
Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde perde diyen bir diğer oyun da, Tiyatro Alkış’ın sahnelediği “Kim geldi biliyorum”du. Karmaşık ilişkileri ele alan konusuyla dikkatleri üstüne çeken oyunun konusu şöyleydi:
“Kamran annesiyle yaşayan, biraz takıntılı bekar bir erkektir. Annesi Rabia Hanım odasından hiç çıkmadan 6 yıldır oğlu Kamran’a gözükmemektedir. Ama oğlunun hayatına karışmaktan da geri kalmaz. Kamran bir gün evine gelen anketör Nevin’e aşık olur. Daha kıza açılamadan Nevin Kamran’ın en yakın arkadaşı Rasim’le evlenir. Bu sırada Rasim’in daha ayrılmadığı nişanlısı olan Aslı Almanya’dan iş gezisinden döner. Rasim’in karışık ask hayatını düzeltmek Kamran’a kalmıştır. Bütün bunların üstüne Rabia Hanım odasından sürpriz bir şekilde çıkar. Kamran ne yazık ki buna sevinemez. Çünkü gördüklerine inanamaz.”
Oyun Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde 13 Kasım Pazar günü saat: 18:30’da sahnelendi.
Turkuaz-Erhan Akman konseri
Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde kasım ayında etiknlikler tüm hızıyla devam ediyor. Konserlerin ardı arkası kesilmeyeceğe benziyor. Bu organizasyonlardan bir tanesi de Kasım ayının sonlarına doğru gerçekleşecek. Müzikseverleri bir çatı altında toplayacak olan konser, yardım amaçlı gerçekleşecek. Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi Atilla İlhan Salonu’nda 27 Kasım’da gerçekleştirilecek konser, tüm ilgililerini kucaklamaya hazırlanıyor. Turkuaz – Erhan Akman konseri, 27 Kasım tarihinde saat: 16:00’da dinleyicisiyle buluşacak. Konser, Yaşam Becerileri Eğitim programına katkı amaçlı yardım konseri olarak gerçekleşecek.
Grup Turkuaz hakkındaki bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor: “1995 yılında İstanbul’da kuruldu. Akademik eğitimleri çerçevesinde doğru ve düzeyli müzik yapmayı kendilerine ideal olarak seçen ve bu doğrultuda başta repertuar seçimi ve müzikal çizgi olmak üzere sürekliliğe önem veren Grup Turkuaz bir çok sahne çalışması ve başarılı konsere imza atmıştır. Elde edilen bu başarılar ülkemiz sanat camiasının dikkatini çektiği gibi son yıllarda başta Avrupa sahneleri olmak üzere çeşitli ülkelerde kendini göstermeye başlamıştır. Grup Turkuaz farklı tarsı ve beğenilen sahne performansı ile bayi toplantıları, düğünler, yılbaşı ve bayram etkinliklerinde Türkiye’nin en beğenilen canlı performans gruplarından biri olarak yer almaktadır. Çalışmalarına halen yurt içi ve yurt dışı sahne performanslarıyla devam etmekte olan Grup Turkuaz’ın tek amacı, samimi bir ortamda müzik adına ödün vermeden müziğini kitlelerle paylaşmaktır.
Opera eserlerinden senfonik müziğe Broadway müzikallerinden Türk müzikallerine caz standartlarından Latin müziğe kadar yayılan geniş bir repertuarı bulunan Grup Turkuaz, Türk Pop Müziği tarihinin seçkin eserlerinin yanı sıra 60, 70, 80’li yılların şarkılarını ve günümüzün popüler melodilerini de kendi anlayışı ile yorumlamaktadır.”
Anadolu Ateşi
yine büyüleyecek
Anadolu Ateşi, muhteşem gösterisiyle yeni sezonda Mustafa Kemal Merkezi’nde sanatseverleri kucaklayacak. 25 Kasım’da gerçekleştirilecek konser için şimdiden hazırlıklar tamamlandı. Gösteri saat: 21:00’de başlayacak. Anadolu Ateşi organizasyonuyla ilgili detaylar ise şöyle aktarılıyor:
“Anadolu’nun 7 ayrı bölgesinden derlenen yüzlerce halk dansı motifinden oluşan koreografileriyle zengin Anadolu kültürünü yansıtan Anadolu Ateşi, Beşiktaş’ta… Genel Sanat Yönetmenliği’ni Mustafa Erdoğan’ın yaptığı Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Sibirya’dan Katar’a Japonya’dan Amerika’ya 85 ülkede gerçekleştirdiği 3500 temsille 20 milyonu aşan izleyiciye ulaştı. Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Gloria Aspendos Arena’da, grubun klasik Anadolu Ateşi gösterisi değil, “Fire of Anatolia–Evolution” (Anadolu Ateşi–Değişim) adıyla yeni versiyonunu oynayacağını belirtti. Erdoğan, “Sanatseverler daha önce hiç izlemediği çok değişmiş çok daha zenginleşmiş bir Anadolu Ateşi izleyecek, yeni eklenen semahlar, Kafkas dansları, dinsel törenler ve roman dansları gösteriyi renkli kılıyor” dedi.
Tiyatro Mat’tan “DANDİ ile FONDİ”
Ortaköy Kültür Merkezi’nde, çocuklar sürprizli ve eğlenceli bir oyunu daha geride bıraktı. Tiyatro Mat’tan ‘Dandi ile Fondi’ müzikli çocuk oyunu 8 Kasım Salı günü saat 13:00’de Afife Jale Sahnesi’nde sahnelendi. Oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyleydi: “Ayda, Şirin ve Dombili hayal kurmayı, oyun oynamayı seven üç yakın arkadaştır. Ayda bir gün “hayal kutusu” adını verdiği bir kutu ile çıkagelir. Bu kutu sayesinde daha güzel hayaller kuracaklarını, daha eğlenceli oyunlar oynayacaklarını söyler. Hepsi buna çok sevinirler.
Ama hayal kutusunun ortaya çıkmasına sevinen sadece onlar değildir. Hayal dünyasından kovulduklarını, hayal etmelerinin yasaklandığını sanan Dandi ile Fondi de kutuyu ele geçirirlerse, yeniden hayal kurabileceklerini düşünmektedirler. Hemen kutuyu ele geçirmenin yollarını aramaya başlarlar.”