AKTÜEL: ELEKTRİĞE 9 YILDA YÜZDE 68 ZAM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2002 yılından bu yana geçen yaklaşık 9 yıllık sürede, son olarak 1 Ekim tarihinde yapılan zamlarla birlikte elektrik fiyatlarının konutlar için yüzde 68, sanayi tesisleri için ise yüzde 63’e ulaştığını bildirdi.

Bakan Yıldız, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın son olarak Ekim ayında elektriğe yapılan yüksek oranlardaki zamların, elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin özendirilmesini amaçladığı iddiasını, soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıdı.

Işık önergesinde, zamlarla birlikte kamu adına hizmet veren okullar, yurtlar, sağlık kuruluşları, spor tesisleri, müzeler, vakıflar, dernekler ve hayır kurumları gibi kuruluşlarla kalkınmada öncelikli illere verilen desteklerin kaldırılmasının “elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin özendirilmesinin amaçlandığı iddialarının kamuoyunda ciddi rahatsızlıklara yol açtığını” savundu.

Işık bu çerçevede Bakan Yıldız’a, yapılan zamların gerekçelerini, 2002 yılıyla karşılaştırıldığında birim elektrik bedellerindeki artış oranlarının kaça ulaştığını, fakir ailelere kömür dağıtımı yerine elektrik desteği sağlanmasına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.