AKTÜEL: “Birde AB düşünsün”


Başbakan Tayyip Erdoğan, G20 zirvesinde dünya CEO’larına, “Bazı ülkelere yapılan tavsiyeler var. İsim vermeyeceğim, anlıyorsunuz, özelleştirmeyi gerçekleştiremeyenlerin şu anda ödedikleri bedel, görüyorsunuz çok ağır. Türkiye bu noktada dönemimizde çok önemli adımlar attı ve bu işi başardı” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, G20 zirvesinde dünya CEO’larına, Türkiye’nin kriz ortamında nasıl ekonomik büyümesini sürdürebildiğini anlatarak, isim vermeden Yunanistan’ı kötü ekonomi yönetimine örnek gösterdi. Erdoğan, “Bazı ülkelere yapılan tavsiyeler var. İsim vermeyeceğim, anlıyorsunuz, özelleştirmeyi gerçekleştiremeyenlerin şu anda ödedikleri bedel görüyorsunuz çok ama çok ağır bir şekilde gelişiyor. Türkiye bu noktada dönemimizde çok önemli adımlar attı ve bu işi başardı” dedi. Erdoğan, G20 Toplantısı kapsamında düzenlenen, B-20 (Business20) Ekonomik Politikalar Oturumu’nda özetle şunları söyledi:

Ciddi risk ve zorluklar var
Küresel ekonominin geleceğine ilişkin, hala çok ciddi riskler ve aşılması gereken zorluklar var. Avrupa başta olmak üzere, gelişmiş ülkelerdeki yüksek kamu borçları ve finansal sektör sorunları, yüksek seviyelerde seyreden işsizlik ve küresel dengesizlikler, güçlü toparlanma ve istikrarın önünde engeller olmaya devam ediyor. Sıkıntı var halimiz ne olacak demeyeceksiniz. İnanıyorum ki kriz anları eğer iyi değerlendirilirse fırsata da dönüşebilir. Siyaset de yaşam da bir risktir.

Kriz devletleri tehdit ediyor
Küresel kriz, artık devletleri tehdit eder noktaya gelmiş durumda. Bu çerçevede, gelişmiş ülkelerin somut, iyi planlanmış ve güvenilir mali uyum politikalarını açıklamaları ve uygulamaları büyük önem taşıyor. Ülkeler ekonomik programlarını hazırlarken gerçekçi, ihtiyatlı ve tutarlı olmalı. Kriz nedeniyle hafif de olsa kötüleşen kamu borç stokumuzu yeniden kontrol altına alacağımızı gösterdik. Kamudan destek taleplerine hayır dedik, mali disiplini muhafaza ettik. Ekonomimiz 2010 yılında yüzde 9, 2011’in ilk yarısında ise yüzde 10’un üzerinde bir büyüme performansı sergiledi. İstihdamda da başarı elde ettik. Krizin en yoğun olduğu anda işsizlik yüzde 14,7’e kadar çıkarken şimdi yüzde 9.1’e düştü.

Erdoğan-Obama konuştu
Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barak Obama, zirvede ayak üstü görüştü. İki lider, samimi şekilde sohbet etti. Bu durumu gören AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ikilinin yanına geldi. Bir süre Erdoğan- Obama sohbetini dinleyen Barrosso sonra tekrar yenine döndü. Bankaların Türkiye birimleri ‘geneli’ni aştı. Başbakan Tayyip Erdoğan, B-20 (Business20) Ekonomik Politikalar Oturumu’nda, “Reel sektörde, ve finansta, Türkiye’de şu anda bazı bankaların genelini aştığını görüyoruz. Türkiye’deki birimin genelini aştığını görüyoruz. İsmini artık vermeme gerek yok, anlıyorsunuzdur” diye konuştu.

Yolsuzluk yok diyemem
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yolsuzlukla mücadelede çok kararlı olmak ve samimiyet testini başarmak gerektiğini belirterek, “Eğer politika yapıcıları yolsuzluğun içerisinde aktör oluyorlarsa, orada görev alıyorlarsa bu işi başarmanız mümkün değil. O zaman çöker gidersiniz. Türkiye bu işi büyük ölçüde başarmıştır. Hiç mi yok? Hiç olmadığını iddia etmiyorum. Çünkü bu işin içinde insan var” dedi.

Bizi AB’ye almayanlar düşünsün
Başbakan Tayyip Erdoğan, Hürriyet’in “Merkel ve Sarkozy Yunanistan’a çok sert bir ültimatom çekti. Yunanistan bu sertlikte bir ültimatomu hak etti mi” sorusuna, Erdoğan, “Bu krizi yaşayanlar, Euro bölgesindeki AB ülkeleri. Tabii bizi AB’ye almayanlar düşünsün” dedi. Erdoğan, “Kişisel değerlendirmeniz ne” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Şu anda gerek Merkel, gerek Sarkozy’nin açıklamalarının G-20 platformunda ele alınış şeklini henüz tam görmüş değiliz. Tabii değerli dostum, bir kararın arifesindedir. Partileri de ne düşünüyor, tam bilemiyoruz, istifalar, sıkıntılar var. Temennimiz Yunanistan’ın toparlanmasıdır.”

Muhtar Kent’i örnek gösterdi
Biz yola çıkarken iki tane kavramı çok önemsedik; istikrar ve güven. İstikrar ve güvene dayalı bir ekonomi ve bunun istihdamla birlikte yürütülmesi olayı. Muhtar Kent, kriz döneminde bile 500 milyon dolarlık bir yatırıma girdiler ülkemizde. Ben aynı şekilde Muhtar’ın takip ettiği yolu, diğer buradaki bütün CEO’lara özellikle tavsiye ediyorum, ‘Gelin’ diyorum. Türkiye güvenli bir limandır.

(Hürriyet)