AKTÜEL: Mali ve sosyal haklarla sınırlı toplu sözleşme

Bakanlar Kurulunda imzaya açılan 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Tasarı Taslağı’na göre, toplu sözleşme görüşmeleri, genel toplu sözleşme ve hizmet kolu toplu sözleşmesi olmak üzere iki düzeyde yürütülecek. Toplu sözleşmenin kapsamı mali ve sosyal haklarla sınırlandırılacak.

Geçen yıl 12 Eylül’de gerçekleştirilen anayasa değişikliğinde memura toplu sözleşme hakkı verilmesinin ardından Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı, anayasa değişikliğine uygun yasal değişiklikleri yapmak için çalışmalara başlamıştı. Bu kapsamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Memur-Sen, KESK ve Türkiye Kamu-Sen yetkilileri ile biraraya gelmişti. Görüşmeler kapsamında Bakan Çelik, sosyal taraflar ile birçok kez masaya oturmuş ve pek çok konuda memur sendikaları konfederasyonlarıyla uzlaşı sağlamıştı.

Konfederasyonlarla görüşmelerini tamamlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Taslağı’nı birkaç gün önce imzalanmak üzere Bakanlar Kuruluna gönderdi. Taslak, imzaların tamamlanmasının ardından TBMM’ye gönderilecek. Komisyonlarda görüşülmesinin ve Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından, memurlarla toplu sözleşme esasasına oturacak.

SENDİKA ÜYESİ OLMAK İÇİN ADAYLIK V DENEME SÜRESİNİ TAMAMLAMA ŞARTI
AA muhabirinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilerinden edindiği bilgiye göre, düzenleme ile sendika üyesi olabilmek için adaylık ve deneme süresini tamamlama şartı kaldırılarak, işçi statüsü dışındaki bütün kamu çalışanlarının sendika üyesi olabilmesi imkanı getirildi.

Kanun genelinde toplu sözleşme sistemine uyum sağlayacak düzenlemeler yapıldı ve sendika kurucusu olabilmek için öngörülen iki yıllık hizmet şartı kaldırıldı.

Sendikaların kuruluş işlemleri, tüzük, zorunlu organlar gibi hususlarda öngörülen prosedür kolaylaştırıldı.

Kuruluşta istenen belgeler azaltıldı. Sendika arşiv belgeleri, artık merkezde sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilecek. Şube genel kurulları, delegelerle yapılabilecek. Zorunlu tüzük değişikliklerinde prosedür kolaylaştırıldı. Zorunlu organlar dışında organlar oluşturulabilmesine imkan sağlandı. Genel kurul toplantıları, 4 yılda bir yapılabilecek. Sendika ve konfederasyonlar, uluslararası kuruluş kurabilecek. Şube kurulamayan il ve ilçelerde fiilen var olan il ve ilçe temsilcilikleri kanunda düzenlenecek.