AKTÜEL: “Haritalarda bilinmeyen bir fay bu”



Prof. Görür, “Deprem şu ana kadar haritalarda bilinmeyen bir fay üzerinde meydana geldi. Fayların çoklu yapısı nedeniyle artçılar geniş alanda meydana geliyor” dedi. İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, bölgede deformasyonun geniş bir alana yayıldığını belirterek, depremin şu ana kadar haritalarda bilinmeyen bir fay üzerinde meydana geldiğini söyledi. Görür, sorularımızı şöyle yanıtladı:
– Artçılar çok farklı yerlerde meydana geliyor. Örneğin Siirt, Bitlis ve Van’ın tüm ilçelerine yayılmış durumda. Bunun sebebi nedir?
Gölün hemen kuzeyinde kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda Erciş fay kuşağı var. Bu fay kuşağı çok sayıda küçük küçük kırıklardan oluşuyor. Muradiye-Erciş arasında kuzeybatıya doğru devam eden yine çok parçalı ve birbirine paralel kuzeybatı-güneydoğu doğrultulu Tutak fay kuşağı devam ediyor. Yine gölün kuzeyinde mevcut deprem yerinin yaklaşık 15 kilometre kuzeyinde Erciş’ten İran sınırına kadar parça parça aynı doğrultuda devam eden bir başka fay sistemi var. Daha kuzeyde bunlara paralel seyreden Çaldıran fayı var. Çaldıran fayı da çok parçalı. Gölün kuzeybatısında de sisteme paralel gibi gözüken küçük küçük faylar var.

Önay YILMAZ / Milliyet