SON DAKİKA GÜNDEM: Paşaları duygulandıran buluşma… Şırnak’tan kötü haber… Diyanetten yabani inek fetvası… İsrail uçakları alçak uçuşta… İstanbul’da terör örgütü operasyonu… Haydi çocuklar camiye!… Atatürk’e Arapça rötuşu…



Paşaları duygulandıran buluşma
Önceki gün evlenen Balyoz tutuklusu Tuğamiral Cem Aziz Çakmak’ın kızı Tuğçe Çakmak, nikahın ardından babasının elini öpmek için gelinliğiyle Hasdal Askeri Cezaevi’ne gitti. Baba-kızın hasretle sarılması cezaevindeki 56 paşayı da duygulandırdı.Vatan Gazetesi’nden Damla Güler’in haberine göre, Balyoz davası kapsamında Hasdal Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Deniz Kuvvetleri Harekat Başkan Yardımcısı Tuğamiral Cem Aziz Çakmak’ın kızı Tuğçe Çakmak, önceki gün dünya evine girdi. Nisan ayındaki nikahını babasının tutukluluğu gerekçesiyle ileri bir tarihe erteleyen Çakmak, Üsküdar Evlendirme Dairesi’nde dünyaevine girdi. Kalabalık bir davetli grubunun katılımıyla gerçekleşen nikah törenine gidemeyen Tuğamiral Çakmak, kızının nikahına büyük bir çelenk gönderdi. Kırmızı ve beyaz karanfillerden yapılan çelengin ortasında ise, kocaman bir denizci çapası işareti vardı. Nikah memurunun geline babasının adını sorduğu zaman genç kız “Cem Aziz Çakmak” diye yanıt verince, salondaki davetliler ayağa kalkarak alkışladı.

Komutanları duygulandıran ziyaret
Sade nikah töreninin ardından yeni evli çift, babaları Cem Aziz Çakmak’ın elini öpmek için Hasdal Askeri Cezaevi’nin yolunu tuttu. Gelinliğiyle Hasdal’a giden Tuğçe Çakmak’ı, cezaevinde tutuklu bulunan 56 general ve amiral ile askerler karşılıklı sıralanarak karşıladı. Komutanların karşılıklı ellerini birleştirerek yaptıkları koridorun altından geçerek kendisine gelen kızını ve damadını gören Tuğamiral Çakmak’ın ise gözyaşlarına hakim olamadığı öğrenildi. Cezaevinde bulunan diğer komutanlar da yaşanan duygulu anların ardından gözyaşlarına boğuldu. Kızına sarılan Çakmak’ın, “Biz, dışarda veya içerde olalım, hiçbir şey fark etmez. Dimdik ayaktayız. Önemli olan Türkiye’dir” dediği öğrenildi.
***

Şırnak’ta İki şehit var
Terör örgütü hain planlarını sürdürmeye devam ediyor. Şırnak’ ın Beytüşşebap İlçesi’nde güvenlik güçlerine pusu kuran PKK’lı teröristlerin açtığı ateşte yaralanan 5 askerden 2′ si şehit oldu… Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’ndeki Kato Dağı eteklerinde arama tarama faaliyetinde bulunan güvenlik güçlerine pusu kuran PKK’lı teröristlerin, roketatar ve uzun namlulu silahlarla düzenlediği saldırıda, 2 asker şehit oldu 1’i ağır 3 asker de yaralandı. Kato’da PKK’lıları etkisiz hale getirmek için hava destekli başlatılan operasyon sürüyor. Beytüşşebap’a Bolu Komando Tugay Komutanlığı’ndan terörle mücadele kapsamında gelen birliklerin bir tim, dün Kato Dağı’na arama tarama faaliyetine çıktı. Dönüş yoluna geçen time PKK’lı teröristler Kato’nun Hisarkapı Mevkii’nde saat 22.00 sıralarında pusu kurup, roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi. PKK’lıların ilk ateşinde 3’ü ağır 5 asker yaralandı. Timdeki diğer askerlerin karşılık vermesiyle çatışma çıktı. PKK’lılar, gecenin karanlığından faydalanarak kaçtı. Takibe alınan PKK’lılarla gece boyunca yer yer çatışmalar yaşandı.Yaralı askerler Beytüşşebap Devlet Hastanesi’ne getirilerek tedavi altına alındı. Ancak durumu ağır olan 2 asker yapılan tüm müdahaleye rağmen şehit oldu. Birinin durumu ağır olan 3 asker ise ilk tedavilerinin ardından helikopterle Şırnak Asker Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alındı.

KATO’DA BÜYÜK OPERASYON
Kato Dağı’nda 2 askeri şehit edip, 3 askeri de yaralayan PKK’lıları etkisiz hale getirmek için başlatılan operasyon sabahın ilk ışıklarıyla birlikte genişletildi. Şırnak 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’ndan kalkan Sikorsky helikopterlerle operasyon bölgesine özel eğitimli komandolar indirildi. Kobra helikopterler ise teröristlerin bulunduğu alanların yoğun ateş altına alarak, bombaladı. Kato’ya karadan da asker sevkedildi
***

Dağa kaçan ineğe fetva çıktı
Bayramda taze tartışam. Yaban hayvanı kurban edilir mi… Diyanet, Manisa Aydınlar köyünden 59 yıl önce kaçan gebe inekten üreyen ve sayıları bin 500’ü geçen yaban ineklerinin kurban edilemeyeceğini bildirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Manisa’daki yaban ineklerinin durumu, Amerika kıtasındaki bizonlarla benzerlik taşıyor. Yetkililer, yaban ineği etinin yenilmesinin caiz olduğunu ancak artık evcil hayvan niteliğinden çıktığı ve ticarete konu olmadığına vurgu yaparak, herhangi bir kişinin ya da mercinin malı olmadığı için kurban olamayacağını kaydetti. Saruhanlı Müftüsü Mehmet Altay da yaban ineğinin kurban edilemeyeceğini söyledi. Bu arada yaban hayvanlarının kaçak avlanma tehdidinden kurtarılması için köylülerin bölgenin koruma altına alınması talebini dikkate alan jandarma ekipleri aldıkları güvenlik tedbirlerini artırdı. Aydınlar Köyü Muhtarı Şaban Kazak, motosikletli asayiş timleri ve Saruhanlı İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin bu bölgedeki devriyelerini artırdıklarını dile getirdi. Köy halkı ise özellikle Kurban Bayramları öncesi bazı kişilerin inekleri yakalayıp hayvan pazarında düşük fiyata sattıklarını bildirmişti
***
İsrail uçakları alçak uçuşta
Rumların sondaj çalışmaları sonrası Akdeniz’de tansiyon yüksek. Son iddia, Türkiye- İsrail ilişkilerindeki gerilimi daha da artıracak nitelikte. Rum gazeteleri, İsrail savaş uçaklarının KKTC ve Mersin açıklarında alçak uçuş yaptığını ileri sürdü. Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre, İsrail hava kuvvetlerine ait 2 savaş uçağı Tel Aviv’den havalandıktan sonra Rum hava kontrolünden uçuş izni istedi. Ardından KKTC’nin Karpaz yarımadası açıklarından Türkiye kıyılarını ulaştı ve Antalya açıklarına kadar uçarak geri döndü, gövde gösterisi yaptı. Gazete, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj krizine karşı askeri yığınak yapmasına İsrail’in aynı şekilde karşılık verdiğini yazdı. Türk Piri Reis sismik araştırma gemisi de İsrail helikopterinin yakın takibine alındı.
***

İstanbul’da terör örgütü operasyonu
Terör örgütü PKK adına bazı eylemlere katıldıkları ve eylem hazırlığı içinde oldukları belirlenen 13 kişi gözaltına alındı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte bazı eylemlere katıldıkları ve başka eylem hazırlığı yaptıkları belirlenen kişilere yönelik kentin Anadolu yakasındaki çeşitli ilçelerde operasyon düzenledi.
Operasyonda, 13 kişi gözaltına alındı. Bu kişilere ait adreslerde yapılan aramalarda, molotofkokteyli yapımında kullanılan malzemeler, örgütsel doküman ve dijital malzeme ele geçirildi.
***
Haydi çocuklar camiye
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” kapsamında bu yıl Türkiye’de 10 bin 512, yurtdışında da 1074 etkinlik düzenlenecek. Bu yılki ana teması “Cami-Çocuk Buluşması” olarak belirlenen hafta çerçevesinde imamlar ve din görevlileri çocuk yuvaları, çocuk esirgeme kurumlarını, ilköğretim okulları ve huzurevleri başta olmak üzere çeşitli kurumları ziyaret edecek. “Yaşasın Camiye Gidiyorum” sloganlı etkinlikler çerçevesinde yarın Ankara Kocatepe Camisi’nde Çocuk Mehteran, Arap Bacı, Pişekâr gibi oyunlar sergilenecek. Son yıllarda her kutlamada farklı bir konunun öne çıkarıldığı hafta için bu yıl “Cami-Çocuk Buluşması” ve “Din Hizmetlerinde Gönüllülük” temaları tercih edildi. Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar Yiğit bu temaları tercih etmelerindeki amacı şöyle anlattı: “Din hizmetlerinin sunumunda gönüllü olmak esastır. Gönüllülüğün bulunmadığı bir din hizmeti sunumunda başarılı olmak mümkün görünmemektedir. Din hizmeti kavramı, resmiyetin ötesinde, gönüllü olmayı da gerektirmektedir. Bu nedenle ‘Din Hizmetlerinde Gönüllülük’ ana başlığını tercih ettik.”

Rekora imza atılacak
Hafta kapsamında bu yıl farklı bir rekora da imza atılacak. Türkiye çapında 10 bin 512, yurtdışında ise 1074 etkinlik düzenlenecek. Hafta boyunca başta Almanya olmak üzere, Avustralya, Belçika, Fransa, İsveç, İsviçre, İtalya, Makedonya, Norveç ve Romanya’da da benzer 1074 etkinlik düzenlenecek.
Fırat KOZOK / Cumhuriyet
***

Atatürk’e Arapça rötuşu
MEB’in Arapça ders programında, Atatürkçülükle ilgili konu ve kazanımlarda yer alan Atatürk’ün siyasi ve askerlik hayatına ilişkin bölümler çıkarılarak dinlediği müzik ve okuduğu kitaplar girdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), ilköğretim öğrencilerine yönelik hazırladığı seçmeli yabancı dil derslerinden Arapça ders programında, Atatürkçülükle ilgili konu ve kazanımlarda yer alan Atatürk’ün siyasi ve askerlik hayatına ilişkin bölümler çıkarılarak, yerine Atatürk’ün dinlemekten zevk aldığı müzik ve okumaktan hoşlandığı kitapların anlatıldığı konular getirildi. Çıkarılan konularda “Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı, TBMM’nin ilk başkanı ve ilk Cumhurbaşkanı olduğu” anlatılıyordu. Arapça ders programından çıkarılan bölümler Almanca ve Fransızca ders programlarında yer alıyor. MEB’in görevleri arasında yer alan “Atatürk inkılap ve ilkelerine bağlı yurttaş yetiştirme” ifadesinin 14 Eylül 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle çıkarılmasının ardından, Arapça ders programında da “Atatürk rötuşu” yapıldı. Geçen yıl MEB’in ilköğretim 4-8. sınıf öğrencileri için okutulacak seçmeli Fransızca ve Almanca yabancı dil dersleri arasına eklediği Arapça dersine ilişkin eğitim programı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayımlandı. Arapça programına “Atatürk ve Kültür” adlı bir konu konulurken yeni konuya ilişkin “Atatürk’ün bilgisi, kültürü ve ilgileri (kitap okumak, müzik dinlemek, güreş, doğa sevgisi vb.) hakkında konuşur/yazar. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünü konuşmasında, yazısında kullanır” açıklaması yapılıyor.
Mahmut Lıcalı / Cumhuriyet