SON DAKİKA GÜNDEM: Türkiye ile savaşamayız… Eğitimde üçüz devrimi… Sizde 3 çocuk yapın!… Önce barış sonra Filistin!… Emniyete roketli saldırı… İstanbul’da ses bombalı saldırı… Herkes aynı geminin yolcusu.. Biz hep hazırdık!…



Türkiye ile savaşamayız
Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Hristofyas, Doğu Akdeniz’de Rumların KKTC ve Türkiye’yi yok sayarak petrol sondaj çalışmalarını başlatmasıyla patlak veren kriz nedeniyle Rum ordusunun savaşa hazırlandığı iddialarını yalanladı. Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu vurgulayan Hristofyas, “Türkiye ile savaşamayız, problemleri barışçıl yollarla çözmeye çalışıyoruz” dedi. Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu açılış toplantısında yaptığı konuşmanın ardından düzenlediği basın toplantısında, Rum ordusunun alarmda olduğu ve savaşa hazırlandığı yönündeki haberleri “saçma ve anlamsız” olarak niteledi. Hristofyas, “Türkiye’nin ne kadar güçlü bir ülke olduğu ortada. Türkiye ile savaşamayız, problemleri barışçıl yollarla çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Daha önce Kıbrıs Adası çevresinde çıkartacakları petrol ve doğalgazdan Kıbrıslı Türklerin ancak krizin çözümünden sonra yararlanabileceğini savunan, BM’de yaptığı konuşmada ise, geri adım atarak Kıbrıslı Türklerin haklarının çözümden önce verileceğini belirten Hristofyas, bölgedeki Türk ordusunun faaliyetleri ile ilgili olarak “Yunanistan’la birlikte hareket ediyoruz. Bölgede yeterince kriz var. Türkiye umarız istemediğimiz gerilim noktasına getirmez” dedi. Türkiye ile KKTC arasında imzalanan kıta sahanlığı anlaşmasının hükümsüz olduğunu savunan Hristofyas, BM çerçevesindeki görüşmelerde ilerleme olmamasından KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu sorumlu tuttu. Hristofyas, Eroğlu’nun uzlaşma noktalarından geri adım attığını öne sürdü.
***

Onlar Darüşşafaka tarihinde bir ilk
Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 148 yıllık tarihinde bu sene bir ilk yaşandı. Üçüz kardeşler Biray, Tahsin ve Birol Aladağ okula giriş sınavını kazandı. Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda yeni öğretim yılı, bu yıl okula kabul edilen 120 yeni öğrenciyle birlikte başladı. Bu yıl ilk kez üçüz kardeşler Biray, Tahsin ve Birol Aladağ, giriş sınavını kazanarak Darüşşafakalı oldu. Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Zekeriya Yıldırım, 148 yıldır “eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla çalışıldığını ve bağışlar sayesinde olanağı olmayan babasız çocuklara kolej düzeyine eğitim verildiğini vurguladı. Yıldırım, “2011-2012 döneminde kayıt aldığımız öğrencilerimizin kız-erkek oranı neredeyse yarı yarıya ve ülkemizin önemli sorunlarından biri olan kız çocuklarının okuması konusunda kurumumuzun bu noktaya ulaşmasından büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Cumhuriyet Gazetesi’nden Figen Atalay’ın haberine göre Bursa’da, Karamehmet İlköğretim Okulu’nda üçüncü sınıfta okurken Darüşşafaka sınavını kazanan üçüz kardeşlerden Birol, büyüyünce mimar olacağını ve Darüşşafaka’ya “anneler yatakhanesi” yapacağını söyledi. “Daha önce hiç bu kadar büyük okul görmedim. Dolaş dolaş bitmiyor” diyen Tahsin, büyük bir bilim adamı olacak ve ilk icadını da Darüşşafaka’ya verecek. Doktor olmayı isteyen Biray ise “Sınavdan sonra üçümüzün de kazanmasını beklemiyorduk. Tahsin’in kazanacağını düşünüyorduk. 14. olduğumu öğrendiğimde çok mutlu oldum” dedi.
***

Rum siyasiler: Anlaşma geçersiz
Kıbrıs Rum siyasetinde iç politika konularında kavgalı olan siyasi partiler, Türkiye karşısında birleşti. Rum Ana Muhalefet Lideri Nikos Anastasiades başta olmak üzere siyasi parti liderleri, KKTC ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın geçersiz olduğunu öne sürdü. Rum Parlamentosu da ülke egemenliğine Türkiye’nin yaptığını öne sürdüğü ihlalleri kınadı. Krize dahil olan Rum Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos da Türkiye’nin deniz hukukunda hakkı olmadığını, çünkü ilgili anlaşmayı imzalamadığını söyledi. Hrisostomos, “Türkiye bağıracak, en nihayetinde de susacak” dedi. Rum yönetiminde iktidardaki AKEL milletvekillerinin girişimleriyle toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) Siyasi Grup Başkanları Konseyi, krizi AP’nin Salı günkü oturumunda ele alınmasına karar verdi.
Ömer BİLGE / HÜRRİYET
***

Siz de 3 çocuk yapın
Türkiye’de katıldığı nikâh törenlerinde çiftlere, “En az üç çocuk yapın” diyen Başbakan Erdoğan, bu önerisini New York’ta Balkan ülkeleri başbakanlarına da yaptı. Erdoğan, Amerika Balkan Dernekleri Federasyonu’nun (FEBA) “Ortak Gelecek İçin Bir Vizyon” toplantısına Arnavutluk, Karadağ, Kosova ve Makedonya başbakanlarıyla katıldı. Konuşmasına Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça “İyi akşamlar”’ diyerek başlayan Erdoğan, “Balkanları refah üreten bir bölge, Balkan ülkelerini Avrupa’nın genç ve dinamik bir gücü olarak görmek istiyoruz. Size de bir tavsiyem var. Evlenenlere, evleneceklere sesleniyorum, en az üç çocuk yapmalısınız. Bunu başarmamız lazım. Balkan milletlerinin kimliklerini koruyan, çok dinli, dilli ve kültürlü anlayışı hayata geçirmesini ve sadece kendileri için değil komşuları için de bunu isteyen bir konumda olmalarını diliyoruz” dedi.
***
‘Barış Elimi Uzatıyorum’
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konuşmasının ardından BM Genel Kurulu’ndaki konuşmada, “Abbas’a barış elimi uzatıyorum. Önce barış olsun, sonra Filistin devleti kurulsun” diye konuştu. Filistinli temsilcilerden sadece bir kişinin dinlediği Netanyahu İsrail’in ve kendisinin barış istediğini dile getirerek, “New York’tayken, vakit geçirmeden geçen yıl kesilen doğrudan barış görüşmelerine başlayabiliriz. Bugün burada görüşelim” önerisinde bulundu. Anlaşmazlığın esas nedeninin yerleşim inşaatları değil, Filsitin’in İsrail’i bir Yahudi Devleti olarak tanımaması olduğunu kaydeden Netayahu, “İsrail’in bir Yahudi devleti olduğunu kabul etsinler ve barışalım” dedi. İsrail başbakanı konuşmasını, “Barış istiyorsak bizi ne durduruyor? Abbas’a barış elimi uzatıyorum. İkimiz de İbrahim’in oğullarıyız. Bizim halkımız Abraham, sizin halkınız İbrahim diyor. Aynı toprağı paylaşıyoruz” diye sonlandırdı.
***

PKK’lı teröristler, Gevaş emniyetine saldırdı
Van’ın Gevaş İlçe Emniyet Amirliğine PKK’lı teröristler tarafından roket ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda ölen yada yaralanan olmazken, kaçan teröristlerin yakalanması için operasyon başlatıldı.
Saldırı saat 21.30 sıralarında Bahçelievler Mahallesi Vatan Caddesi üzerinde bulunan Emniyet Amirliği’ne yapıldı. Sayıları belirlenemeyen teröristler, emniyet amirliğine mahalledeki ağaçlık bölgeden önce roket atıp, daha sonra uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Polisin anında karşılık vermesi üzerine karanlıktan faydalanan teröristler, dağlık alana doğru kaçarak izlerini kaybettirdi. Silah sesleri 20 dakika boyunca ilçenin her yerinde duyuldu. Saldırının ardından bölgeye aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu çok sayıda ekip sevk edildi. Saldırıda PKK’lı teröristlerin attığı roket mermisi emniyet amirliğinin çatısına isabet etti. Saldırıda ölen yada yaralanan olmazken, kaçan teröristlerin yakalanması için zırhlı araçlarla mahalle aralarına giren polis teröristlerin izini sürmeye başladı.
***

İstanbul’da ses bombalı saldırı
İstanbul’un Kartal ve Pendik ilçelerinde 3 ayrı yere ses bombası atıldı. Kartal Soğanlık ve Cevizli Mahalleleri Selanik ile Manolya caddelerine ve Pendik Ahmet Yesevi Mahallesi Aydınlı Caddesine gece saatlerinde kimliği belirlenemeyen kişilerce ses bombası atıldı. Olay yerine gelen polis ekipleri, çevrede geniş güvenlik önlemi alarak incelemede bulundu. Polis, herhangi bir hasara yol açmayan patlayıcı maddeleri atan kişilerin tespiti ve yakalanmaları amacıyla başlattığı çalışmayı sürdürüyor.
***

“Hepimiz aynı gemini yolcusu”
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ekonomik iyileşme yolunda gidebilmek için tüm ülkelerin ”ortak davranış” sergilemesi gerektiğini söyledi. Lagarde, Washington’da düzenlenen yıllık IMF-Dünya Bankası toplantısında, ”Birbirimize yabancı değiliz ve ortak kaderle birbirimize bağlıyız” diyerek, bu fırtınalı dönemin ülkeleri her zamankinden daha çok birbirine bağlaması gerektiğini belirtti. IMF Başkanı, ekonomik iyileşme için bir yol bulunduğunu, bu yolun üç yıl öncesine göre daha dar olduğunu, ancak yine de bir yol ve seçenekleri bulunduğunu kaydetti. Avrupa üzerinde kara bulutların dolaştığını, ABD’de de büyük bir belirsizlik olduğunu hatırlatan Lagarde, ancak bu bulutları dağıtmak ve belirsizliği yok etmek için ortak hareket etmek gerektiğini vurguladı. Lagarde ”Hepimiz bunun içindeyiz. Hiç kimse kendisini bundan ayrı tutabileceği yanılgısına kapılmasın” diye konuştu.
***

Biz hep hazırdık
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, ‘Terörle Mücadele Kanunu değişmeli. Ama hiçbir gazeteci derneği bunu söylemiyor’ yönündeki çıkışı tartışma yarattı. 90 dernek ve cemiyeti temsil eden Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun 8 Mart’ta yaptığı ortak çağrıyı hatırlatan basın örgütleri ‘Biz zaten hazırdık’ mesajı verdi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay:Bülent Arınç herkesi duyuyor, bizi duymuyor. Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı olarak bir süre önce Arınç’la görüştük ve beklentilerimizi aktardık. Basılmamış kitabın bile terör örgütü malzemesi olarak değerlendirildiğini söyledik. TMK’nın kaldırılmasını, en azından 6 ve 7. maddelerin demokratikleştirilmesini istedik. Demek ki, basın müşavirleri açıklamalarımızı önüne koymuyorlar ya da kendisi okumuyor. Kendisi, gazeteci örgütlerini ciddiye almıyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Turgay Olcayto: Çağrıya olumlu bakarız. Bu yasa değişmeli. Güneydoğu’da gazetecilik yapılamıyor. Pazartesi günü yönetim kurulu toplantımızda bunu ele alabiliriz. Elimizde hazır çalışmalar var.

Basın Konseyi Genel Sekreteri Hasan Sınar: Başbakan Yardımcısı Arınç’ın çağrısına tabii ki olumlu bakıyoruz. Sadece Basın Konseyi olarak değil Gazeteciler Özgürlük Platformu olarak bütün olarak amacımız, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması.
Nebahat KOÇ-Hakkı KURBAN / AKŞAM