SON DAKİKA GÜNDEM: Erdoğan: BM bir liderlik sergileyemiyor… Doların ateşi düşmek bilmiyor… Dikkat kafanıza uydu düşebilir… BDP heyetine soğuk duş… Erdoğan Hollanda meclisini karıştırdı… 3 belediye başkanı gözaltına alındı…



BM bir liderlik sergileyemiyor
Başbakan Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 66’ncı Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, BM’yi umutları korkulara galip kılacak bir liderlik sergileyememekle eleştirdi. İsrail’e hukukun üstünde olmadığını açık bir şekilde göstermek gerektiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, bu doğrultuda atılması gereken en önemli adımlardan birinin Filistin’in devlet olarak tanınması ve BM üyesi olarak hak ettiği yeri alması olduğunu belirtti. Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda şunları söyledi: “Uluslararası toplumun da BM’nin de tarihi bir sınavdan geçtiği bir dönemdeyiz. Açık söylemek zorundaydım ki; BM, bugün insanlığın umutlarını insanlığın geleceğini tehdit eden korkulara galip kılacak bir liderlik sergileyemiyor. BM, belli ülkelerin çıkarları ve vesayeti istikametinde değil, bütün insanlığın hukukunu korumayı esas almak üzere yeniden yapılanmak ve vizyonunu yenilemek zorundadır.

89 karara uymadı
BM, kaba kuvvet ve zulüm yerine, uluslararası hak ve adaleti; çatışmayı değil barışı, basit çıkar ve denge arayışlarını değil, insanlık vicdanını hakim kılmaya çalışması gereken bir idealin adıdır. Bu idealin gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel ise, yarım asrı aşkın süredir devam eden Arap-İsrail ihtilafıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu konuda bugüne kadar aldığı bağlayıcı nitelikteki 89 karara İsrail uymamıştır. Ayrıca BM Genel Kurulu’nun aldığı fakat İsrail’in hiçe saydığı yüzlerce karar vardır. Daha da acısı, BM, Filistin halkının yaşadığı insanlık dramının sona ermesini sağlayacak hiçbir adımı atamayacak kadar aciz kalmaktadır. Rahatlıkla fosfor bombasını, atom bombasını kullanan İsrail’dir. Buna karşı yaptırım yok. Adalet bu mu? Sorulmaz mı? Bu bağlamda sorun İsrail hükümetinin tutumundan kaynaklanmaktadır. İşgal altındaki Filistin topraklarıdır, İsrail toprakları değil. Ne yazık ki İsrail toprakları olduğunu söylemek tarihle ters düşmektir. BM’nin kuruluş gayesi olan uluslararası barış ve güvenliğin tesisi idealine inanıyorsak, İsrail’i, bu ülkeyi yönetenlere rağmen barış için zorlamak, bu ülkeye hukukun üstünde olmadığını açık bir şekilde göstermek gerekmektedir. Bu doğrultuda atılması gereken en önemli adımlardan birisi, Filistin halkının devlet olarak tanınma yönündeki haklı talebinin karşılanması ve Filistin devletinin temsilcilerinin de bu yüce kurulda BM üyesi olarak hak ettiği yeri almasıdır. Türkiye’nin Filistin devletinin tanınmasına desteği koşulsuzdur. İsrail, kendisine karşı tarih boyunca dostça yaklaşan bir ülkeye ve bu ülkenin halkına karşı vahim bir yanlış yapmış, dahası bu yanlışını görmemekte ısrar etmiştir. İsrail’den taleplerimiz ortadadır. Bu taleplerimizi karşılayacak adımları atmadıkça bu tavrımız değişmeyecektir.

Rumları durdurun
Kıbrıs’ta hedef, müzakerelerin bu yıl sonuna kadar sonuçlandırılması ve çözüm planının gelecek sene başında referandumlarda onaylanmasını takiben birleşik yeni Kıbrıs’ın Avrupa Birliği içindeki yerini almasıdır. Rum tarafı uzlaşmaz tutumu buna izin vermediği takdirde, Kıbrıs Türk halkının geleceğinin bu şekilde ilanihaye sürüncemede bırakılmasına artık daha fazla bir garantör ülke olarak izin vermeyeceğimizi de vurgulamak isterim. Rum tarafının kendi başına deniz yetki alanları belirlemeye, bu alanlarda petrol ve doğalgaz aramaya kalkışması, zamanlaması ve muhtemel sonuçları bakımından son derece sorumsuz bir davranıştır. Rum tarafının adeta bir kriz çıkarmaya yönelik bu tek yanlı hareketleri karşısında Türkiye ve Türk tarafı sağduyu içinde hareket edecek, ancak uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını da koruyacaktır. Şimdi ilgili tüm taraflardan beklentimiz, Rum yönetiminin sadece Ada’da değil, tüm bölgede gerginliğe neden olabilecek bu girişimlerinin durdurulması yönünde etkin çaba sarf etmeleridir. Aksi taktirde biz de gereğini yapacağız.”
Ümit ÇETİN / Hürriyet
***
Dolar dün rekor kırdı, işte piyasadaki son durum
Dünkü işlemlerde TL karşısında 1.84 ile tarihi zirvesini gören dolar, bugüne düşüşe başladı. Dolar 1.83 seviyesinin de altına inerek 1.82500 seviyesine kadar geriledi. Fed’in toplantısının ardından küresel ekonomiye yönelik karamsar açıklamalar ve Avrupa’daki bankacılık sektörüne yönelik kriz beklentisi küresel piyasaları aşağı çekmeye devam ediyor. Asya’da Nikkei yüzde 2, Şanghay yüzde 1.5, Hong Kong endeksi ise yüzde 2’ye yakın değer kaybetti. Finansal danışmanlık şirketi RBC Capital Markets’ın analistlerinin geçtiği raporda, “G-20 ülkelerinin küresel ekonomideki risklerin ciddiyetinin altını çizdiği raporun ardından, Asya’da düşüşler hızlandı” ifadesini kullandı.

DOLAR / TL KARŞISINDA TARİHİ SEVİYESİNİ GÖRDÜ
Bütün bu gelişmeler, doların TL karşısında değer kazanmasına neden olmuştu. Dünkü işlemlerde 1.84’ün üzerini görerek tarihi rekorunu kıran dolar/TL paritesi bugün ise biraz sakinleşerek 1.82’li seviyelere geriledi. Dolar en son 9 Mart 2009’da 1.8285 lirayı görmüştü.
***

Uydu düşebilir
NASA’nın 6 tonluk uydusu bugün dünyaya düşecek. Uydunun 150 kilo ağırlığındaki metal parçaları, Türkiye’ye de isabet edebilir. ABD’nin 20 yıl boyunca meteorolojik gözlemler için kullandığı bir uydu, servis dışı kaldıktan sonra bugün atmosfere giriyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 6 ton ağırlığındaki uydunun atmosfere girdikten sonra yaklaşık 100 parçaya ayrılacağını, çoğu parçanın sürtünme nedeniyle yanıp kül alacağını açıkladı.

Penguenler kurtuldu
Ancak toplam 550 kilogram ağırlığında 26 büyük metal parça dünyaya düşecek. Bazılarının ağırlığı 150 kilogramı bulan bu parçaların nereye düşeceği ise ayrı bir endişe kaynağı. Çünkü NASA parçaların, 57 derece kuzey ile 57 derece güney enlemleri arasında herhangi bir yere düşebileceğini bildirdi. Bu durumda parçaların sadece Kuzey Kutbu ile Antarktika’ya düşmeyeceği kesinlik kazanıyor. Ama dünya nüfusunun büyük bir kısmının yaşadığı bölgeler tehdit altında. Üstelik parçalar tek bir noktaya düşmeyecek, İstanbul ile Antalya arasına yakın bir mesafeye yayılacak. Uzmanlar tehlikeye rağmen endişe taşımıyor. Bugüne kadar kimsenin kafasına uydu düştüğü için ölmediğini hatırlatan bir NASA uzmanına göre uydu büyük ihtimalle okyanusa düşecek.
***

BDP heyetine soğuk karşılama
Terör örgütü PKK’nın Siirt’te düzenlediği saldırıda hedef aldığı 6 genç kızın, BDP’nin yerel yöneticilerinin akrabası olması, partinin yerel tabanında derin sarsıntı yarattı. Taziye çadırında soğuk bir havada karşılanan BDP heyeti, daha sonra eve girerek ailenin kadınlarına da taziyede bulundu. Saldırıda ölen Nurcan Olgaç ile yaralanan Gülcan Olgaç, Siirt’in BDP kökenli Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak’ın kuzenleri. Yine saldırıda vefat eden Zeynep Evin ve Nergis Evin ile yaralanan Nuran Evin ise Siirt merkeze bağlı BDP’li Gökçebağ Belediye Başkanı Mehmet Sadık Evin’in yeğenleri. Saldırıda hayatını kaybeden Kevser Çekin de, Siirt Belediye Meclis üyesi BDP’li Abdüllatif Çekin’in yeğeni. Saldırıda kızlarını kaybeden üç ailenin de BDP’nin yerel düzeyde önde gelen kişileriyle akrabalık ilişkisi olması, Siirt’teki BDP tabanında şok etkisine neden oldu.

‘Gelmeselerdi’
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, dün Siirt’te taziye ziyareti için gelmesi bekleniyordu. Ancak acılı Olgaç ailesi, Demirtaş’ın taziye ziyaretinde bulunmasını istemedi. Siirt’teki taziye evlerine; Siirt milletvekili Gülten Kışanak, Diyarbakır milletvekilleri Altan Tan ve Nursel Aydoğan’ın da aralarında bulunduğu BDP heyeti ziyarette bulundu. BDP heyetinin gelişi öncesinde saldırıda ölen Nurcan Olgaç’ın babası Hüssam Olgaç taziye çadırını terk etti. BDP heyetini, amca Abdurrahman Olgaç, “buz gibi” bir tavır içinde karşıladı. Amca Abdurrahman Olgaç, sohbetimiz sırasında, “Biz gelmelerini istemedik. Geleni geri çevirmek de geleneğimiz gereği bize uymazdı. Gelmeselerdi” dedi.
Aydın HASAN / Milliyet
***

Erdoğan Hollanda meclisini karıştırdı
Başbakan Erdoğan ile ilgili söylenen sözler Hollanda Meclisi’ni karıştırdı. Hollanda’da, 2012 Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde PVV’nin (Özgürlük Partisi) milletvekillerinden Raymond de Roon’un Başbakan Erdoğan’a hakaret dolu sözler sarf etti. Hollanda’da, 2012 Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde PVV’nin (Özgürlük Partisi) milletvekillerinden Raymond de Roon’un Başbakan Erdoğan’a hakaret dolu sözler sarf etti. Bunun üzerine Hollanda Başbakan’ı Mark Rutte mecliste söz alarak bu sözlerden dolayı PVV’nin (Özgürlük Partisi) lideri Geert Wilders’den özür dilemesini istedi. Söz alan Wilders ise ‘O sözleri partimden Raymond de Roon söylemiştir. Ama ben onun sözünü de destekliyorum ve de özür dilemiyorum” demesi üzerine meclis karıştı. Yeni yasama yılının Salı günü başladığı Hollanda’da, iki gündür devam eden 2012 Bütçe Kanunu Görüşmeleri’nde söz alan aşırı sağcı ve İslam karşıtı politikaları ile bilinen PVV’nin (Özgürlük Partisi) milletvekillerinden Raymond de Roon’un Başbakan Erdoğan’a ağır bir dille hakaret etti. Bunun üzerine Başbakan Mark Rutte, “Bizim için dost bir ülke olan Türkiye’nin Başbakan’ı için bu sözleri söyleyemezsin. “diyerek Wilders’ten özür dilemesini istedi. Söz alan parti lideri Wilders ise ‘O sözleri partimden Raymond de Roon söylemiştir. Ama ben onun sözünü de destekliyorum ve de özür dilemiyorum”demesi üzerinemeclis karıştı. Tartışmanın devam etmesi üzerine mecliste yapılan bütçe tasarısı görüşmelerine ara verildi. Hollanda Meclisi’nde 24 sandalyesi bulunun PVV (Özgürlük Partisi), VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi), CDA (Hristiyan Demokratlar) azınlık sağ hükümetine dışarıdan destek veriyor. Mecliste bugün yaşanan olay sonrasında, VVD ve CDA’nın PVV’ye karşı nasıl bir tavır tutunacağı merak konusu olmaya başladı.
***

BDP’li 3 belediye başkanı gözaltında
Şırnak ve ilçelerinde terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması olarak bilinen Kürdistan Topluluklar Birliği’ne (KCK) yönelik düzenlenen operasyonda 3 belediye başkanı ile 1 BDP İlçe Başkanı gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Şırnak Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından KCK’ya yönelik sabah erken saatlerde Şırnak merkez, Silopi ve İdil ilçelerinde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Şafak ile birlikte düzenlenen operasyonda BDP’li Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Silopi İlçe Belediye Başkanı Emin Tuğrulu, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak ve BDP Silopi İlçe Başkanı Bahattin Alkış gözaltına alındı. Gözaltına alınan belediye başkanları ve ilçe başkanının ifadesi alınmak üzere Şırnak Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.