SON DAKİKA GÜNDEM: Suriye ile köprüleri attık… Kıbrıs’ta soğuk savaş… YÖK’ten askerliğe ABD modeli… Hain saldırıda 3 şehit… Hafızayı götüreni açıkladı… Ankara bombacısı yakalandı mı?… Kaymakam makamında intihar etti!… Piyasalar karıştı…



xSuriye ile köprüleri attık
Başbakan Tayyip Erdoğan, Mısır ziyareti sırasında, “Artık inanmıyorum” diyerek köprüleri attığı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ilk yaptırımı uygulamaya başladı. Buna göre Türkiye, Suriye’ye askeri malzeme taşıyan uçaklara hava sahasını kapattı. Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD ile Türkiye’nin Suriye’ye karşı ortak yaptırımlar planladığını söyledi. Türkiye ilk olarak, Türk hava sahasını kullanarak Suriye’ye askeri malzeme taşıyan uçaklara yasak getirdi. Türkiye, hava sahasını askeri sevkıyata kapattı. Erdoğan, Suriye’ye yaptırımlar konusunda şunları söyledi:

Yaptırımlara ortak çalışacağız
“Suriye ile ilgili kendilerinin şu anda başlamış yaptırımları var. Bizim yaptırımlarımız neler olabilir, bu konuda dışişleri bakanlarımız müşterek bir çalışma yapacak. Suriye’deki yaptırımlar Libya gibi olmayabilir. Her türlü yaptırım ülkesine, insanına, demografik yapısına göre değişik olacaktır. Suriye’ninki de daha farklı olacaktır. Bizim ön hazırlıklarımız bu noktada var, ama bu ön hazırlıklarımızı Amerika’nın hazırlıklarıyla değerlendirmek suretiyle onların yaklaşımı nedir, Dışişleri bakanlarımızın çalışması neticesinde biz de bir adım atacağız.”
***
Erzincan’da 5,6 büyüklüğünde deprem
Erzincan’ın Refahiye ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nin verilerine göre, 06.22’de gerçekleşen depremin merkez üssü Refahiye’ye bağlı Çengerli mevkii. Deprem, yerin 5 kilometre altında oluştu. Sarsıntı çevre illerden de hissedildi.

BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI: DEPREMİN BÜYÜKÜĞÜ 5,4
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Erzincan’da meydana gelen depremin merkez üssünün Kemah, büyüklüğünün de 5,4 olduğunu bildirdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, saat 06.22’de Erzincan’ın Kemah ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği kaydedildi.

VALİ: HERHANGİ BİR CAN KAYBI YA DA HASAR YOK
Erzincan Valisi Selman Yenigün, Refahiye’de meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı ya da hasar olmadığı bilgisinin kendilerine ulaştığını bildirdi. Yenigün, depremin merkez üssünün Refahiye ilçesinin 7 kilometre güneyindeki Cengerli köyü olduğunu belirterek, ”İlk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı ya da hasar yok” dedi. Bu arada, çevre ilçeler ve Elazığ’dan da hissedilen sarsıntının çok kısa süreli olduğu öğrenildi.
***
Kıbrıs’ta soğuk savaş
Kıbrıs’ta Rumların tek taraflı olarak sondaj çalışmalarına başlamasıyla ilgili Akdeniz’de başlayan soğuk savaş devam ediyor. Rum Sigma TV önceki gece haber bülteninde durumla ilgili ilginç bir iddia ortaya attı. Kanal, Türk F16 savaş uçaklarıyla İsrail F16 savaş uçaklarınin ‘birbirlerini kilitleyecek’ kadar yakın uçuşa başladığını iddia etti. Habere göre, iki ülke savaş uçakları savaş mevzili kadar birbirlerinin radarlarında göründü. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların sondaj yapılan bölgeye 50 kilometrede olduğu öne sürüldü. Rum Kesimi’ndeki İsrail Büyükelçiliği ise bölgede “askeri güçleri olmadığını” savundu.
***

Dolar yeniden hareketlendi!
Serbest piyasada dolar açılışın ardından 1,8240 liraya yükselerek 2009 Mart ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. İstanbul serbest piyasada alınıp satılan ABD Doları’nın Türk Lirası satış fiyatı 1,8240 liraya yükselerek, 2009 Mart ayında gördüğü 1,8200 lira seviyesini aşmış oldu. Dün günü kapanış saatlerinde 1,8040 lira seviyelerine çıkan dolar sabah açılışta 1,8180 liradan güne başladı. Açılışın ardından serbest piyasada 1,8240 lira seviyelerine yükselen dolar 2009 mart ayında gördüğü 1,8200 seviyesini de aşarak Türk lirası karşısında en yüksek seviyeye ulaştı. Dolar kotasyonları ise alışta en düşük 1,8180 lira, en yüksek 1,8230 lira, satışta en düşük 1,8250 lira, en yüksek 1,8320 lira seviyesinde işlem görüyor. Serbest piyasada avro ise 2,4640 liradan alınıp, 2,4730 liradan satılıyor. Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,3548, sterlin-dolar paritesi 1,5462, yen-dolar paritesi ise 76,75 düzeyinde seyrediyor. İstanbul serbest piyasada 2009 yılı 1,5000’ün altında 1,4970 liradan tamamlandı. 2010 yılında ise en düşük 1,3900 en yüksek 1,6100 lira seviyelerini gören dolar yıl kapanışını 1,5500 lira seviyesinden gerçekleştirdi.
***

YÖK’ten askerliğe ABD modeli
YÖK, üniversite mezunlarının askerlik sorununa çözüm bulmak için ABD’de uygulanan ‘GI BİLL’ sistemi üzerinde çalışıyor. Buna göre; ordu vakıf üniversitelerinde burslu öğrenci okutacak, daha sonra da subay statüsünde 3-5 yıl orduda çalıştıracak. Sistemle meslek yüksel okul mezunlarına da kısa dönem askerlik şansı doğuyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversite mezunlarının askerliği için geliştirdikleri yeni modeli ve yıllardır tartışılan seçimli rektörlük sisteminde gelinen son noktayı ve üniversitelerde düşünülen yeni düzenlemeleri Vatan Gazetesi’ne anlattı.

Özcan, bedelli, profesyonel askerlik ve askerlikte süre tartışmalarının yaşandığı dönemde, tüm üniversitelileri ilgilendiren yeni bir model ile Hükümet ve Genelkurmay’ın kapısını çalmayı planlıyor.
Yeni model çalışmalarını ilk kez açıklayan Özcan’ın verdiği bilgiye göre, üzerinde çalışılan askerlik modeli, Hükümet ve Genelkurmay ile de paylaşılacak. Modele göre TSK, burslu öğrenciler alacak ve vakıf üniversitelerinde 2 yıllık veya 4 yıllık bölümlerde okutacak. Bu öğrenciler belli bir süre TSK’ya hizmet edecek. TSK ihtiyacına göre insan gücünü bu yolla temin edeceğinden bu sistem dışında kalan öğrenciler de yeniden düzenlenmiş kısa dönem askerlik yapacak. Meslek yüksek okullarının uzun dönem askerlik yapma sıkıntıları da çözüleceğinden bu bölümler de tercih edilebilir hale gelecek.

Özcan’ın verdiği bilgiler şöyle:
“Genelkurmay Başkanı’yla paylaştım. Bana rakamları gösterdi. Her celpte 235 bin askere ihtiyaçları varmış, 215 bin geliyormuş. Her celpte 20 bin açık var. Böyle bir şey deyince pek bir şey diyemedik. Onlar da bir planı takip ediyorlar. O zaman çok bastıramadık. Türkiye’de güzel bir model vardı, öğretmen askerlik modeli güzel işliyor. Neden doktora, yüksek lisans yapanlar da öğretim üyesi olmasın ki? Öyle olabilir dedik. Tekrar öğretmen askerlik sistemi düşünülüyor. Öğretmen askerlik olunca, akademisyen askerlik konusu da gündeme getirilebilir. Bizim için fevkalede iyi olur.

Biraz yaratıcı olmak lazım. Orduda şimdi profesyonel askerler olacak. Böylece önemli bir asker düzenlemesi yapılacak. Bu sistem PKK ile mücadelede işe yarar gibi geliyor. Bizim de profesyonel askerliğin yanında şöyle bir önerimiz olacak. Tam sadece askerlik ile 2 yıllık mezunlarla ilgili değil, ordu ve akademik hayat ile ilgili bir sistem.

ORDU ÖĞRENCİ OKUTSUN
Ordu, TSK mali durumu iyi olmayanları, okuma şansı bulamayanlara ve isteyenlere üniversite eğitimi boyunca finansal destek sağlıyor. ABD’de “GI Bill” denilen sistem var. Biraz ona benzeyen bir sistem. Bu sistemden faydalanan öğrenciler belli bir süre orduya çalışacak. Örneğin ordunun elektrik mühendisine mi ihtiyacı var? Diyecek ki; 50 tane elektrik mühendisi ben okutayım. Burslu alacak okutacak. Mezun olunca ordunun elemanı oluyorsun. Anlaşmaya göre; 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl orduya çalışıyorsun. Zaman zaman da geri çağırıyor yardım alıyor senden. Süreçte bazıları orduda kalıyor, bazıları da ordudan ayrılıyor. Türkiye’de böyle şeyler yapmak lazım. Bu sistemle vakıf üniversitelerini de doldururuz.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Zorunlu askerliğin bulunmadığı Amerika’da ABD ordusu gençleri askerliğe özendirmek için özellikle üniversite eğitimine bütçesi yeterli olmayan lise mezunlarını hedef alıyor. Bu kişilerin özel ve devlet üniversitelerinde gördükleri üniversite eğitimi boyunca 4 yıl süreyle tüm harç ve akademik masrafları ordu tarafından karşılanıyor. Öğrenciler ayrıca ayda 300 dolar da yardım alıyor. Okulun kapalı olduğu dönemlerde, ABD ordusu tarafından açılan eğitim programlarına devam ediyorlar ve bu süre içerisinde teğmen rütbesindeki bir subay kadar maaş alıyorlar. Mezun olmalarının ardından 2 yıllık bölümler için 2, 4 yıllık bölümler için 4 yıl süreyle orduda maaş karşılığı görev yapmak zorundalar. Görev süresinde yüzbaşı rütbesine kadar terfi olabiliyorlar ve maaşları da buna göre artıyor. İsterlerse bu süre sonunda askeri kariyerlerini de sürdürebiliyorlar.”
(ntvmsnbc)
***

İzmir’de PKK operasyonu: 30 gözaltı
İzmir’de terör örgütü PKK ve sözde şehir yapılanması KCK’ya yönelik operasyonda, 30’a yakın kişi gözaltına alındı. Zanlılar arasında, BDP İzmir İl Başkanlığı görevlileri de bulunuyor. Operasyon devam ediyor.
***

Van’da hain saldırı: 3 şehit
Terör durmak bilmiyor… Van’da terör örgütü PKK’nın saldırısı sonucu 1 asker ile 2 köy korucusu şehit oldu, 2 korucu da yaralandı. Edinilen bilgiye göre çatışma, dün akşam saat 20.00 sıralarında, Çatak ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Melkuşan yaylası Körüklü vadisinde yaşandı. Bölgedeki operasyonlarını sürdüren asker ve korucular, bir grup teröristle karşılaştı. Çatışmada 1 asker ile 2 köy korucusu şehit olurken, 2 korucu da yaralandı. Yaralılar, bölgeye sevk edilen helikopterlerle Van Askeri Hastanesi’ne kaldırıldı. Kobra tipi helikopterlerin desteğiyle bölgede geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. Van’da terör örgütü PKK’nın saldırısı sonucu şehit olan güvenlik güçlerinin isimleri belirlendi. Şehit askerin Doğan Göçer (İstanbul), Şehit köy korucularının da Sabri Biter (31) ve Bedri Esin (34) olduğu açıklandı. Çatışmada köy korucuları Mehmet Muhan (30) ile Mehmet Sancar’ın da yaralandığı belirtildi. Van’ın Çatak ilçesinde dün saat 20.00 sıralarında, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Melkuşan yaylası Körüklü vadisinde çatışma yaşandı. Bölgedeki operasyonlarını sürdüren asker ve korucular, bir grup terörist tarafından pusuya düşürüldü. Çatışmada 1 asker ile 2 köy korucusu şehit olurken, 2 korucu da yaralandı. Yaralılar, bölgeye sevk edilen helikopterlerle Van Askeri Hastanesine kaldırıldı. Kobra tipi helikopterlerin desteğiyle bölgede geniş kapsamlı operasyon başlatıldı.
***

Vidaları sökenleri açıkladı
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Yazıcıoğlu’nun ölümüyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin açıklamasının, olayın aydınlatılması yönünde önemli bir katkı olduğunu düşündüğünü belirterek, ‘O gün orada bulunanlar sivil değil resmi personeldi’ dedi. Destici, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Muhsin Yazıcıoğlu’nun öldüğü helikopter kazasıyla ilgili açıklamalarının büyük yankı yaptığını söyledi.

İLK RESMİ PERSONEL ULAŞTI
Gazeteport’un haberine göre, BBP Genel Başkanı Destici, Cumhurbaşkanı Gül’ün bahsettiği görüntüleri kendisinin de izlediğini, helikopterin düştüğü yere ilk ulaşan 60-70 kişilik ekibin sivil değil resmi personel olduğunu ve bunların isim listesinin özel yetkili savcılıkta bulunduğunu ifade etti. O gün orada bulunan ekipteki resmi personelin kim olduğunun tek tek bilindiğine dikkati çeken Destici, şunları kaydetti:

KİMİN GİTTİĞİ BELLİ
‘O bölge polis bölgesi değil, polis oraya gitmeyeceğine göre, helikopterin başına ilk kimin gittiği belli. Cihazı helikopterden sökenler de belli. Rastlantı değil, biri başında duruyor, biri GPS cihazlarını söküyor. Rastgele gelmemişler, o cihazları sökmek için özel aletler gerekir, o aletlerle gelmişler.

SORUŞTURMA GENİŞLETİLMELİ
Olayın takipçisi olacağız. İhmalse de, kusursa da, kasıtsa da bu ortaya çıksın. Soruşturma genişletilmeli, sorumlu olan herkes yargı önüne çıkartılmalıdır. Orada o gün kim vardı, hepsi biliniyor. Cihazları kimin söktüğü de biliniyor. Tıpkı Ergenekon, Balyoz ve Şike gibi bu konu da genişletilerek ele alınmalı, süreç hızlandırılmalı ve sorumlu olanlar kimler ise gerekli hukuki işlem yapılmalıdır. Sayın cumhurbaşkanının konuyu kamuoyuyla paylaşması, olayın aydınlatılması yönünde önemli bir katkıdır.’
***

Bombacı o mu?
Ankara’daki bombalı saldırıda güvenlik kameralarına yansıyan şüpheli şahıs, Adana’ da Adliye, Merkez Komutanlığı ve orduevinin bulunduğu bölgede sırt çantasıyla dolaşırken polis tarafından yakalandı. Ankara’da üç kişinin ölümü 34 kişinin de yaralanmasına yol açan bombalı saldırının faili belirlendi. Görgü tanıklarının ifadesi ve MOBESE kayıtlarını inceleyen Ankara polisi, bombalı aracı Kumrular Caddesi’ne getiren saldırganın kimliğini tespit etti. Hakkında yakalama kararı çıkarılan saldırganın, bazı polis soruşturmalarında PKK ile bağlantısına ilişkin kayıtlara rastlandı.

‘BOMBACI YAKALANDI’
Zanlının, Temmuz 2011’de Eskişehir yolundan geçen askeri servis aracını hedef alan eylemi yapan kişiyle aynı kişi olduğu iddia edildi.

GÜÇLENDİRİLMİŞ TNT
Öte yandan bombanın niteliği konusunda da somut bulgular elde edildi. Patlamada hayatını kaybeden Durdane Beyhan için Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen cenaze törenine katılan Ankara Valisi Alaattin Yüksel, “Bombanın üzerinde çalışılmış, güçlendirilmiş bir TNT patlayıcı olduğu anlaşılmıştır” dedi. Ayrıca soruşturma çerçevesinde cep telefonu baz istasyonu kayıtlarının da araştırıldığı kaydedildi.
***
Kaymakam makamında intihar etti!
Şanlıurfa’nın’nın Bozova Kaymakamı 31 yaşındaki Caner Akgün, tabancayla intihar etti. Evli ve 1 çocuk babası olan Kaymakam Akgün bu sabah konutunda henüz bilinmeyen nedenle canına kıydı. Olayın duyulması üzerine konuta gelenler, Ordu doğumlu olan Kaymakam Caner Akgün’ün cansız bedeniyle karşılaştı. Kaymakam Akgün’ün intihar ettiği haberi Bozova ve Şanlıurfa’da şok etkisi yaptı. Şanlıurfa Valisi Celatettin Güvenç, Bozova’ya hareket etti.
***

Piyasalar karıştı, dolar rekor kırdı
Fed’in açıklaması ve 3 ABD bankasındaki not indirimi sonrası piyasalarda satışlar görülüyor. Dolar içeride 1,83 TL ile rekor kırdı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) büyümeyi destekleyici yeni kararlar açıklamasına rağmen, ekonomiye ilişkin önemli aşağı yönlü riskler bulunduğuna işaret etmesi ve Moody’s’in 3 ABD bankasının kredi notunu düşürmesi sonrasında küresel piyasalardaki satış dalgası yaşanırken, dolar yükseliyor. İMKB’de kayıplar yüzde 2’nin üzerine çıkarken, Avrupa piyasalarında yüzde 3’ün üzerinde düşüşler var. ABD Merkez Bankası ekonomiye ilişkin önemli aşağı yönlü risklerin var olduğu uyarısında bulunarak, uzun vadeli borçlanma maliyetlerini azaltma ve konut piyasasını canlandırma amaçlı yeni bir plan açıkladı.

DOLAR İÇERİDE REKORDA
Fed’in toplantısından sürpriz bir karar çıkmaması, Euro/dolar paritesindeki gerileme ve gelişmekte olan piyasalardan hızlanan çıkışların etkisiyle dolar/TL rekor kırdı. Bankalararası piyasada dolar bu sabah 1,8305 TL’ye kadar yükselerek rekor kırdı. Dolar son olarak Mart 2009’da 1,8250 TL ile rekor kırmıştı.

DOLAR ENDEKSİ 7 AYIN ZİRVESİNDE
Doların altı önemli para birimi karşısında değerini gösteren dolar endeksi, ABD ekonomisindeki zayıflamaya ilişkin endişelerle likiditesi yüksek olan dolara gelen güvenli liman alımlarıyla yükseldi. Dolar endeksi 7 ayın yeni zirvesi olan 78.130’u gördü. Piyasalarda riskten kaçış, doların değerlenmesine yol açıyor. Yatırımcılar, yeni bir durgunluk yaşanacağı endişesiyle güvenli liman ve likit bir yatırım aracı olarak görülen dolara yöneliyor.
***