SON DAKİKA ŞEHİR: Aşırı hız Emniyet önünde son buldu… Geçmiş olsun sana Minik Duru… Rezidans cinayeti intikamı mı?… Polisin dikkati hırsızı ele verdi… Kalp krizine yenildi… Kıdem protestosu… Beşiktaş Belediyesi’nden kurs…



Aşırı hız Emniyet önünde son buldu
Beşiktaş’ta, içinde 3 gencin bulunduğu otomobil aşırı hız sebebiyle Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün tabelasına çarpıp takla attı. Hurdaya dönen otomobildeki 2 kişi ağır, 1 kişi ise hafif yaralandı. Kaza, saat 03.00 sıralarında Çırağan Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre, Mustafa Dörel’in (14) kullandığı 61 AY 148 plakalı otomobil, Çırağan Caddesi’nden Beşiktaş istikametine ilerlerken, aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı. Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün cadde üzerindeki tabelasına çarpan otomobil, takla atarak emniyetin otoparkına düştü. Ali Emre Kambak (18), Aziz Lordoğlu (17) ve sürücü Mustafa Dörel araç içinde sıkıştı. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri gençleri sıkıştıkları yerden çıkardı. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından 3 genç Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Kaza sırasında otoparkta polis aracının bulunmaması maddi kaybın büyümesini önledi. Polisin kaza mahallinde yaptığı incelemelerin ardından otomobil çekildi. Görgü tanıkları otomobilin çok hızlı olduğunu belirterek, “Tabela direği yerinden söküldü. 2 kişinin durumu ağırdı, 1 kişi ise kendi imkanları ile ayağa kalktı” diye konuştu.
***

Minik Duru için elele

Beşiktaş’ın taraftar grubu, tribünün 3 yaşındaki maskotu Duru’nun ayağını ezip, kayıplara karışan otobüs şoförünün bulunmamasına tepki gösterdi. Beşiktaş ile Maccabi Tel Aviv arasında perşembe günü oynanan futbol maçında tribünlerdeki bir pankart dikkatleri çekiyordu. Siyah beyazlı ekibin ünlü taraftar grubu Çarşı imzalı “Geçmiş Olsun Durucuk” pankartı flamaların ve bayrakların arasında sallanıyordu. Çarşı’nın, tribünün maskotu olan 3 yaşındaki Duru’yu anmasının nedeni ise geçirdiği bir kazaydı.

DÜŞÜK AYAK TEHLİKESİ
Tribün liderlerinden Ali Pektaş’ın kızı olan Duru’nun sol ayağının üzerinden, 9 Ağustos akşamında bir otobüsün tekerleği geçti. Şoför arkasına bile bakmadan kaçarken ayağın büyük bir bölümü tamamen parçalandı. Anne Meltem Pektaş, “Ortaköy’den alışveriş yapmış Beşiktaş’a doğru yürüyorduk. İftara yetişecektik. Duru babamın elinden tutarak yürüyordu. Bir anda otobüsün kaldırıma doğru çıktığını gördüm. Arkası kızımın sırtına vurdu. Ancak ayağı altında kaldı” diye anlattı. Kızının tribünün maskotu olduğunu dile getiren baba Ali Pektaş da “Güzel gözlerine ve sarı saçlarına nazar değdi” diyor. 10 gün sonra bir doku nakli daha yapılacağını kaydeden Pektaş, kızının sağlık durumunun ciddiyetini “Kopan tendonları 4 yaşına gelmeden dikilemiyormuş. Bunun için bir yıl daha bekleyeceğiz. 15 gün sonra kancaları alıp kemiklerin kaynayıp kaynamadığına bakacaklar. Ayağa ne zaman kalkacağı belli değil. Düşük ayak olma tehlikesi de var” diye anlattı.

UEFA’DAN ÖZEL İZİN
Bir aydır hastanede binlerce Beşiktaş taraftarının Duru’yu ziyaret ettiğini söyleyen Pektaş, pankartın hikâyesini de “O pankartı da Antalya’daki dernek hazırlatmış. Getirdiler, ancak federasyon hiçbir pankart açılmayacağını bildirdi. UEFA’dan özel izin almak zorunda kaldık. Gözlemci pankartı gördü ve imza attı. Maçta açılan tek pankart kızım Duru içindi” sözleriyle anlattı. Ailenin avukatı Nazif Koray Kırca ise en geç salı günü İETT ve Büyükşehir Belediyesi aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını söyledi.
***

Rezidans cinayeti intikamı mı?
Alaattin Çakıcı’nın üvey oğlu Onur Özbizerdik’in adamı olduğu öne sürülen Bülent Zara, Etiler’de spor salonu çıkışında silahlı saldırıya uğradı. Saldırıyı 2009′da Şişli’de rezidansta öldürülen Fatih Edremit’in oğlu Doğukan’ın gerçekleştirdiği öğrenildi. Edremit polise teslim oldu. Zara, Edremit cinayetine ilişkin yargılanıp beraat etmişti. 2 ay önce görülen duruşmada, sanıklarıdan Hasan Heybetli, 25 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, şüphelilerden Onur Özbizerdik de beraat etmişti. Edremit’in sorgusu sürüyor.
Levent ALBAYRAK / AKŞAM
***
Polisin dikkati hırsızı ele verdi
Hakkında hırsızlık suçundan tutuklama kararı bulunan Çiğdem B. , Bakırköy’deki PTT şubesinden cezaevindeki kocasına para gönderirken yakalandı. Faturasını yatırmak için tesadüfen şubede bulunan Aranan Şahıslar Büro Amirliği’nde görevli polis, Çiğdem B. ‘nin banko görevlisine söylediği soyadından şüphelendi. Araştırmada Çiğdem B’nin hırsızlık suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası olduğu ortaya çıktı. Asayiş Şube Müdürlüğüne daha önceden iki kez geliş kaydı bulunan ve hakkında 1 Ekim 2007′de İstanbul’un Eyüp ilçesinde kamyonet ve inşaat malzemesi çalmak suçundan tutuklama kararı bulunan Çiğdem B. , bu zamana kadar polisten saklanmayı başardı. Çiğdem B. , dün sabah saatlerinde oto hırsızlığı suçundan cezaevinde bulunan kocası Ertan B. ‘ye para göndermek için Bakırköy’deki PTT şubesine geldi. İşlem sırasında görevli memur Çiğdem B. ‘ın soyadını tekrarlattı. Çiğdem B. ‘ın tekarladığı soyadı, kendi faturasını yatırmak için tesadüfen şubede bulunan Asayiş Şube Müdürlüğü Aranan Şahıslar Büro Amirliği’nde görevli bir polis memurunun dikkatini çekti. Polis memuru, kocası daha önce de 16 kez Gayrettepe’de bulunan Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği’ne getirilen Ertan B. ‘yi hatırlayarak, eşinin de suç kaydına bakmak istedi. Polis çıkışta Çiğdem B. ‘ın kimliğinden suç kaydını sorgulattı. Yapılan genel bilgi toplama (GBT) incelemesinde Çiğdem B. ‘nin 2007 yılında karıştığı bir hırsızlık olayından Eyüp 4′ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nce 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve arandığı ortaya çıktı. Bunun üzerine gözaltına alınan Çiğdem B. , Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Hakkında işlemlerinin tamamlanmasının ardından Çiğdem B. , cezaevine teslim edildi.
***
1 saatten fazla müdahale edildi hayata tutunamadı
Sinanpaşa Köprü Sokak’ta market alışverişi yaptığı sırada yere yığılan Semir Sonuvar adlı vatandaş yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Edinilen bilgiye göre, marketin önünde birdenbire fenalaşan bir kişiyi gören vatandaşlar hemen 112 Acil Servis ekiplerine olayı bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin 1 saatten fazla süren müdahalesine rağmen Semir Sonuvar kurtarılamadı. Sonuvar’ın cenazesi savcının olay yerine gelmesinin ardından morga kaldırıldı.
***
AK Parti binasına eylem yürüyüşü
AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanlığı protestoların hedefinde oldu. Kıdem tazminatlarının kaldırılacağı yönündeki haber tepkilere neden oluyor. Beşiktaş’ta Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi bir grup işçi, kıdem tazminatlarının kaldırılacağı iddiasıyla AK Parti ilçe binasına yürüdü. Çevik kuvvet eşliğinde yürüyen grup, AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptıktan sonra bir süre oturma eylemi yaptı. İlçe yetkilileri ile görüşen grup olaysız dağıldı. Ardından DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, Beşiktaş Belediyesi önünde toplandı. ‘Kıdem tazminatı güvencemizdir. Güvencemizi yok ettirmeyeceğiz’ yazılı pankart ile ‘Kıdem tazminatı için haydi mücadeleye’ , ‘Güvencemizi yok ettirmeyeceğiz’ , ‘Geleceğimizi gasp ettirmeyeceğiz’ , ‘Kıdem tazminatımızı çaldırmayacağız’ yazılı dövizler taşıyan grup belediye önünden AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanlığına doğru yürüyüşe geçti. Etilerde yer yer ana caddeyi trafiğe kapatan grup ‘Kıdem hakkımız engellenemez’ , ‘İşçiyiz haklıyız kazanacağız’ , ‘Direne direne kazanacağız’ , ‘Hükümet yasanı al başına çal’ , ‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’ , ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ şeklinde sloganlar attı.
Parti yetkililerinin görüşme talebi doğrultusunda işçiler oturma eylemlerine son vererek olaysız dağıldı.
***
Puşi davası
İstanbul Adliyesi ilginç bir davayı daha incelemeye aldı… Taktığı puşi nedeniyle “terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla yargılanan öğrenci tahliye edilmedi. Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisi Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün, ”Yasadışı terör örgütü PKK’ya üye olmak” ve ”Mala zarar vermek” gibi suçlardan 19 ile 61,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istemiyle yargılandığı davada, duruşma savcısının beraat ve tahliye talep ettiği sanık Kırmızıgül’ün, tutukluluk halinin devamına karar verildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık Cihan Kırmızıgül katıldı. Duruşmada esas hakkında görüşleri sorulan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, sanık Kırmızıgül hakkında görevi yaptırmamak için direnme suçundan kamu davası açılmışsa da, bu eylemin Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 250. madde kapsamında sayılan eylemlerden olmadığını ve bu nedenle dosyanın tefrik edilerek, görevsizlik kararı verilmesini talep etti. Sanık Kırmızıgül hakkında, ”Silahlı terör örgütüne üye olma” ve ”Patlayıcı madde bulundurmak”ile ”Kaygı, korku ve panik yaratmak amacıyla patlayıcı madde atmak” suçlarından da kamu davası açıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, yargılamada aşamasında gizli tanığın çelişkili beyanları olduğunu ve bunun da şüphe yarattığını söyledi. ‘Şüphe sanık lehine kullanılır’ kuralının dikkate alınması gerektiğini ve isnat edilen suçlar yönünden sanığın mahkumiyetine yeterli şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini aktaran Savcı Çavuşoğlu, sanık Kırmızıgül’ün beraatine karar verilmesini talep etti. Çavuşoğlu, tutuklu kaldığı süre ve isnat edilen ”direnme” suçunun vasfı da dikkate alınarak, sanık Kırmızıgül’ün tahliye edilmesini de istedi. Duruşmada savunması sorulan tutuklu sanık Cihan Kırmızıgül, olay günü polislerin kendisini yakalayıp yere yatırdıklarını ve ellerini kelepçelediklerini belirterek, daha sonra ‘Yunus’ olarak bilinen motosikletli polislerin gelir gelmez üzerine atladıklarını, başka bir aracın geldiğini, bu araçtaki polislerin de üzerine bastıklarını, Çağlayan polis merkezine götürüldüğünü, burada polislerin kendisine vurduğunu, adli tıp kurumuna gönderildiğini, polislerin kendisine doktorların sorması durumunda, ‘kapı çarptı’ demesini istediklerini ve bu nedenle tutanağın şişirildiğini ifade etti.
“GİZLİ TANIK BEYANI DIŞINDA DELİL YOK”
Sanık Kırmızıgül’ün avukatı Sait Tanrıverdi de, polisin yanlı ve yanlış tutanağından dolayı müvekkilinin tutuklandığını savunarak, ”Duruşmada dinlenilen gizli tanık, emniyette kendisine gösterilen kişinin sanık olmadığını belirtmiştir. Dosyada gizli tanık beyanı dışında başka da delil yoktur. Müvekkilim sadece belinde puşi bulunması sebebiyle gözaltına alınmıştır. Aynı gün 40-50 kişinin gösteri yapmasından bahsedilmesine rağmen sadece müvekkilim tutulmuştur. Müvekkilimin daha fazla mağdur edilmemesi için tahliye edilmesini istiyoruz” dedi. Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, üzerine atılı suçun yasal yaptırımı olan sevk maddelerinin alt ve üst sınırları, suç ve tutuklama tarihine nazaran kaçma şüphesi devam ettiğinden atılı suçun CMK’nın 100/3. maddesinde yazılı suçlardan olması, kuvvetli suç şüphesini gösteren olgu kriterinin mevcut dosyada devam etmesi, delilleri karartma ihtimalinin bulunması, koruma tedbirlerinin de uygulanmasının yeterli olmaması ve tutuklama sebeplerinin ortadan kalkmaması gerekçeleriyle sanık Kırmızıgül’ün tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı. Heyet, dosyadaki eksikliklerin giderilmesine de hükmederek, duruşmayı erteledi. Bu arada sanık Cihan Kırmızıgül’ün ailesi, Galatasaray Üniversitesi’nden arkadaşları ve hocalarından oluşan bir grup, duruşma öncesinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi önünde toplanarak, ”Cihan’a özgürlük” şeklinde sloganı attı. Grup adına yapılan basın açıklamasında, haksız yere 20 aydır tutuklu olarak yargılanan Cihan Kırmızıgül’ün öğrenim hakkının elinden alındığı öne sürerek, ”Mahkemeler, puşi gibi kerameti kendinden menkul delillerle yargıladığı insanlar hakkında karar verirken gerekçe hazırlamakla bile uğraşmayıp, kopyala-yapıştır yöntemini kullanmaktadır” denildi. Duruşmadan sonra grup adına konuşan Radikal Gazetesi yazarlarından ve Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Özgür Mumcu, mahkemenin aksi yönde karar vermesine rağmen savcının beraat istediğini ve Kasım ayına ertelenen duruşmada olumlu bir sonuç beklediklerini söyledi.
İDDİANAMEDE ‘PUŞİ’ TESPİTİ
Dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Kasım İlimoğlu tarafından yazılan iddianamede, şüpheli Cihan Kırmızıgül’ün PKK terör örgütü adına eylem yapmak amacıyla 20 Şubat 2010′da, Kağıthane Etibank Caddesi’nde toplanan ve yüzlerini puşiyle kapatan grup içinde yer aldığı, toplananların ellerinde molotofkokteylleri olduğu halde Kürtçe slogan attıkları, bir markete ve yola molotof kokteylleri atıldığı, gösteri yapanların üçerli-dörderli gruplar halinde Beyoğlu ve Kağıthane’ye doğru kaçmaya başladıkları belirtilerek, molotofkokteyli atan yüzü puşiyle kapalı şüphelinin, canlı takibi sonucunda yakalandığı ve bu kişinin 23 yaşında Cihan Kırmızıgül olduğunun tespit edildiği ifade ediliyor. Şüpheli Kırmızıgül’ün, polis tarafından takibi sırasında dur ihtarına ve uyarı amaçlı havaya ateş açılmasına uymayıp kaçtığı, su hendeğine düşmesi üzerine polis tarafından yakalandığı, bu sırada direnip polisin silahını almaya çalıştığı ve üzerinde bir adet puşi ele geçirildiği aktarılan iddianamede, ”Şüphelinin üst aramasından elde edilen, ‘puşi’ tabir edilen bez parçasının yapılan incelemesinde, PKK terör örgütüne müzahir kitle tarafından gerçekleştirilen molotofkokteylli korsan gösteri, araç kundaklama v.b. eylemlerde şüphelilerin tanınmamak için yüzlerini kapatmakta kullandıkları puşi olduğu anlaşılmıştır” ifadesi kullanılıyor. Şüpheli Kırmızıgül’ün bir markete PKK terör örgütü adına eylem yapmak amacıyla molotofkokteylli saldırıda bulunduğu, markette yangın çıktığı ve zarar oluştuğu, yüzünü puşiyle kapattığı, örgüt üyesi olarak tanınmamaya çalıştığı, örgütün eylemlerini benimseyip, organik yapısı içinde yer aldığı belirtilen iddianamede, tüm bu suçlardan Kırmızıgül’ün, 19 ile 61,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
***
Koramiral Erenoğlu tutuklandı
Balyoz soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen 5 askerden, aralarında Koramiral Abdullah Can Erenoğlu’nun da bulunduğu 4 kişi tutuklandı. 1 asker ise serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilen, aralarında Güney Deniz Saha Komutanı Abdullah Can Erenoğlu, Tuğgeneral Mustafa İlhan’ın da bulunduğu 5 asker, savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sorgulanan askerlerden Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğgeneral Mustafa İlhan ile Kurmay albaylar Önder Celebi ve Ender Kahya, “Darbeye teşebbüs” suçundan tutuklandı. Kurmay Albay Yusuf Afat ise mahkemece serbest bırakıldı. Tutuklananlar Hasdal Askeri Cezaevi’ne gönderildi.
***
Dolmamabahçe’de bulunan çay bahçesi TBMM’ye devrediliyor
Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün aylık 2 bin 500 lira gibi komik bir bedelle kiraya verdiği Dolmabahçe’deki çay bahçesi TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devrediliyor. Karar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen hafta cuma namazı çıkışı, çay bahçesinin yanından geçerken “Burası hâlâ kapatılmadı mı?’’ sorusu üzerine ortaya çıktı. Radikal yıllardır aynı kişiye kiralanan ve İstanbul’un en değerli yerlerinden olan çay bahçesinin komik bir bedelle kiraya verilmesini 14 Mayıs’ta ‘Beleşbahçe’ diye manşetine taşımış, ancak yetkililerden ses çıkmamıştı. Geçen hafta cuma namazını Bezmi Âlem Valide Sultan Camii’nde kılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nın yanındaki çay bahçesinin önünden geçerken bürokratlarına ‘‘Hâlâ çay bahçesi duruyor mu?’’ diye sordu. Bürokratların “Kira sözleşmesi sürüyor. Aralık ayında sözleşmesi bitecek, uzatmıyoruz. Araziyi de TBMM’ye devrediyoruz” dediği öğrenildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü de, önümüzdeki yıl 4 bin metrekare araziye sahip çay bahçesi ve otoparkın Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredileceğini söyledi.
***
2011-2012 Dönemi Ücretsiz Meslek Edindirme Kurs Başvuruları 16 Eylül 2011′de Başlıyor
Beşiktaş Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle Beşiktaş Kentlilerine ücretsiz olarak el emeğini değerlendirme ve meslek edindirme kursları sunuyor. Ön kayıt tarihi 16 Eylül – 28 Eylül tarihleri arasındadır.
Yabancı dilden hobi kurslarına, bilgisayardan enstrüman kurslarına kadar pek çok farklı alanda kendinizi yetiştirmek, geliştirmek ve bu kursların sonunda yeni bir mesleki beceri edinmek mümkün. Sonrasında, kurs programını başarı ile tamamlayan katılımcılara, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı eğitim sertifikaları veriliyor.
2011-2012 Dönemi’nde eğitim verilecek branşların isimleri aşağıdaki gibidir;
1 – Etkili İletişim
2 – İngilizce 1., 2. ve 3. Kur Eğitimleri
3 – İspanyolca
4 – Rusça
5 – Resim
6 – Modern Danslar
7 – El Sanatları -Takı Tasarımı (Gümüş İşlemeciliği)
8 – Örgü
9 – El Sanatları – Ahşap Boyama
10 – Drama (5-8 yaş grubu, 9-12 yaş grubu)
11 – Cilt Bakımı ve Makyaj
12 – Aşçılık
13 – İlkyardım ve Sağlık Bilgisi
14 – Gitar
15 – Keman
16 – Bağlama
17 – Cam ve Seramik Boyama
18 – Girişimcilik
19 – Güzel Konuşma ve Diksiyon
20 – Bilgisayar Okuryazarlığı
21 – Bilgisayar Operatörlüğü
22 – Web Tasarımı ve Grafik Animasyon
23 – Okuma Yazma Kursu
24 – Fotoğrafçılık
***
2011-2012 Döneminde Eğitim Verilecek Branşlar:
1 – Etkili İletişim
İş ve sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kuran ve sürdürebilen kişi yetiştirmeyi amaçlayan program, etkin iletişim kurma ve çatışmaları barış içinde çözme becerileri kazındırmaya yönelik yetişkin kursudur.
Kendini doğru ifade etme, başkalarını doğru anlama ve dinleme, sorun çözme. Branşın eğitim süresi 80 ders saatidir. Kursun Verildiği Yerler: Akatlar Kültür Merkezi, Dikilitaş Semt Evi
2 – İngilizce 1., 2. ve 3. Kur Eğitimleri
İngilizce dilinde dinleme, konuşma, dilbilgisi, okuma kelimesi bilgisi kitap dahilinde işlenecektir. Ayrıca küçük hikaye kitapları ve günlük konuşma kalıpları ile desteklenecektir. Kurs süresi 128 saattir.
Kursun Verildiği Yerler: Akatlar Kültür Merkezi, Dikilitaş Semt Evi, Çırağan Belediye Binası, Gençlik Eğitim Merkezi
3 – İspanyolca
İspanyolca dilinde dinleme, konuşma, dilbilgisi, okuma kelimesi bilgisi kitap dahilinde işlenecektir. Ayrıca küçük hikaye kitapları ve günlük konuşma kalıpları ile desteklenecektir.
Kursun Verildiği Yerler: Beşiktaş Gençlik Eğitim Merkezi, Dikilitaş Semt Evi, Levent Belediye Başkanlık Binası
4 – Rusça
Rusça dilinde dinleme, konuşma, dilbilgisi, okuma kelimesi bilgisi kitap dahilinde işlenecektir. Ayrıca küçük hikaye kitapları ve günlük konuşma kalıpları ile desteklenecektir.
Kursun Verildiği Yer: Akatlar Kültür Merkezi
NOT:
İngilizce, Rusça ve İspanyolcayı seçmiş olan kursiyerlerimiz öncelikle seviye tespit sınavına alınacaklardır. Seviye tespit sınavının ardından sınıflar oluşturulacaktır.
5 – Resim
Geçmişten bu güne kadar hayatımızın her alanında önemli bir yer tutan resim sanatı günümüzdeki teknoloji ile gelişmelere ayak uydurmuş önemli bir sanattır. Alanında nitelikli insan yetiştirmek, bu alanla ilgili uygun ortam ve araç-gereçlerin seçimi, kullanım özellikleri hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmış bir programdır. Karakalem Tekniği, Pastel Boya, Sulu Boya, Yağlı Boya olup, tam gün 09:00-16:00 saatleri arasında eğitim verilmektedir.
Kursun Verildiği Yerler: Ortaköy Kültür Merkezi, Akatlar Kültür Merkezi
6 – Modern Danslar
Kurs süresince ritim ve bedensel farkındalık üzerine çalışmalar yapılacaktır. Modern Dans Adım disiplinleri üzerine çalışacaktır. Dansların ritmik ve folklorik yapıları anlatılacak ve çalınan müzikler eşliğinde öğretilen dansların adımları uygulamalı olarak çalışılacaktır.
Kursun Verildiği Yer: Akatlar Kültür Merkezi
7 – El Sanatları -Takı Tasarımı (Gümüş İşlemeciliği)
Haftada bir gün 09:00 – 16:00 saatleri arasında olup, boncuklarla çeşitli teknikler kullanılarak dizim, tel kıvırma, tel sarma, montaj, çivileme, misina örme, tığ örgüsü, dokuma v.s. teknikleri takı tasarımı eğitimi verilecektir. Kurs süresi 180 saattir.
Kursun Verildiği Yerler: Akatlar Kültür Merkezi, Ortaköy Kültür Merkezi, Dikilitaş Semt Evi
8 – Örgü
Modele uygun; şiş örgü temel tekniklerini ve değişik teknikleri kullanarak, şal ören ve süsleme yapabilen kişidir. Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler El Sanatları Teknolojisi sektöründe,
1. Küçük veya büyük ölçekli işletmelerde,
2. Giyim aksesuarı yapan atölyeler,
3. Kendi iş yerinde veya evinde vb. yerlerde çalışabilirler. Eğitim süresi 160/200 ders saatidir.
Kursun Verildiği Yerler: Dikilitaş Semt Evi, Ortaköy Kültür Merkezi
9 – El Sanatları – Ahşap Boyama
Ahşap Boyama Elemanı, İş güvenliği önlemlerini alan, malzemeyi seçen, boya ve vernik araç, gereç ve makinelerini kullanan, boya ve vernik atan, kontrol eden ve meslekî eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir. Ahşap boyama teknikleri, sedef çalışması, boyut resim çalışması, boyutlu boya teknikleri, ahşapta yağlı boya eskitme teknikleri uygulanan dersin süresi 200 ders saatidir.
Kursun Verildiği Yerler: Dikilitaş Semt Evi, Akatlar Kültür Merkezi
10 – Drama (5-8 yaş grubu, 9-12 yaş grubu)
5–8 yaş ve 9–12 yaş gruplarına yönelik oyunla yaratıcı drama, kendini ifade etme, sosyal olma, iletişim kurma, rol oynama, yaratıcılığını geliştirici ve doğaçlamalar içerikli kurs.
Kursun Verildiği Yer: Dikilitaş Semt Evi
11 – Cilt Bakımı ve Makyaj
Cilt temizliği ve bakımı yaparken cilde uygun ürün seçmek hijyen ve sağlık kurallarına uygun bir şekilde, cilt temizliği ve bakımı uygulamasına ilişkin olan işlemleri, belirli bir süre içerisinde, kendi başına yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir. Güzellik uzmanları kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; . Güzellik salonları ve merkezlerinde, kaplıca ve banyo tesislerinde, kuaför salonlarında, kamu kurum kuruluşları içerisindeki kuaför ve güzellik salonları vb. yerlerde çalışabilirler. Branşın eğitim süresi 80/120 ders saatidir.
Kursun Verildiği Yer: Dikilitaş Semt Evi
12 – Aşçılık
Aşçı, mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliklerine sahip nitelikli kişidir. Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında;
1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
2. Kurum mutfaklarında,
3. Kafeterya, bar ve restoranlarda,
4. Yemek fabrikalarında,
5. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek üretim ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler. Kurs haftanın 1 (bir) günü 09:00-16:00 saatleri arasında düzenlenir.
Kursun Verildiği Yer: Sanatçılar Parkı (Lezzet Evi)
13 – İlkyardım ve Sağlık Bilgisi
Temel halk sağlığı bilgisi, ilk yardım, sağlıklı beslenme, organ bağışı, tamamlayıcı tıp konularında eğitim yapılacaktır. 80 saatlik dönemler halinde açılacaktır.
Kursun Verildiği Yer: Akatlar Kültür Merkezi
14 – Gitar
İnsanların yeme, içme vb. doğal ihtiyaçlarının yanında müzik eğitimi de duygusal ve entelektüel bir ihtiyaç olarak yer almaktadır. Bu nedenle müzik, insanın bulunduğu her yerde var olmuştur. Gitar kursu eğitiminde temel müzik tanıtımının yanı sıra ritim ve ses öğelerinin oluşumu, melodik çalışma, nota yazılmasına yönelik alıştırmalar, dörtlük ritim yazma, enstrümanları duyumsal tanımlama, ölçü ve nüans işaretleri işlenen konular arasındadır. Kurs süresi 64 ders saatidir. Kursun Verildiği Yerler: Beşiktaş Gençlik Merkezi, Ortaköy Kültür Merkezi
15 – Keman
İnsanların yeme, içme vb. doğal ihtiyaçlarının yanında müzik eğitimi de duygusal ve entelektüel bir ihtiyaç olarak yer almaktadır. Bu nedenle müzik, insanın bulunduğu her yerde var olmuştur. Enstrümanı tanıma, kemanın tarihsel gelişimi ve müzik sanatındaki yeri ve önemini açıklar. Sassmannshaus’ta yay kullanımı, parmak çalışmaları, balans çalışmaları ve tekrar çalışmalarıyla eğitim pekiştirilir. Kurs süresi 64 ders saatidir.
Kursun Verildiği Yerler: Akatlar Kültür Merkezi, Dikilitaş Semt Evi
16 – Bağlama
İnsanların yeme, içme vb. doğal ihtiyaçlarının yanında müzik eğitimi de duygusal ve entelektüel bir ihtiyaç olarak yer almaktadır. Bu nedenle müzik, insanın bulunduğu her yerde var olmuştur. Programın amacı, nota okuyabilen, uzun ve kısa kol bağlama çalabilen, basit ritimli melodileri çalabilen ve bağlamanın akordunu yapabilen, kişi yetiştirmektir. Bu branşın eğitim süresi 100 ders saatidir.
Kursun Verildiği Yerler: Beşiktaş Gençlik Eğitim Merkezi, Dikilitaş Semt Evi
17 – Cam ve Seramik Boyama
Bu programın amacı, cam ve seramik yüzeye uygun desen hazırlayabilen ve bu deseni yüzeye aktararak boyayabilen, süsleme yapabilen kişiler yetiştirmektir. Program üç üniteden oluşmaktadır ve süresi toplam 100 saattir. Bu programı başarı ile tamamlayan ve belgesini alan kişi serigrafi baskı tekniğini uygulayarak kazanç temin edebilir. Bu ünite ile ilgili eğitim ve öğretim etkinliklerini başarıyla tamamlayan her kursiyer:
 Deseni işlem yapılacak yüzeye aktarabilecektir.
 Cam ve seramik yüzeyleri boyayabilecektir.
 Boyanan desene rötuş yapabilecektir.
Kursun Verildiği Yerler: Akatlar Kültür Merkezi, Ortaköy Kültür Merkezi
18 – Girişimcilik
Bu programda Türkiye’de ve dünyada girişimciliğin tanımını, hedef ile hayal arasındaki farkı, iş fikri nedir, yeni fikirler nasıl bulunur sorularının cevaplarını bulabileceksiniz. Yatırımlara nasıl kaynak bulunacağı, iş yeri açma ve çalıştırma aşamalarında nasıl prosedürler izleneceği, iş bölümü ve organizasyon yapılmasını, pazarlama ve finansman yönetimi hakkında bilgileri içerir. Modül program 52 ders saatidir.
Kursun Verildiği Yer: Dikilitaş Semt Evi
19 – Güzel Konuşma ve Diksiyon
İnsan, sosyal bir varlıktır. Hayatını devam ettirmesi için diğer insanlarla iletişim kurmak zorundadır. İnsanlarla iletişim kurabilmek, duygu düşünce ve isteklerini ifade etmek için kullanabileceği en önemli araç ise “dil”dir. İşte bu unsur konuşmanın da dinamiğini oluşturmaktadır. Diksiyon iyi, doğru, güzel konuşma sanatıdır. Türkçe, ünlü ve ünsüz uyumları olan bir dildir. Bu bakımdan Türkçe kelimelerin telaffuzu son derece estetiktir. Dili kullanırken doğru nefes alıp sesleri doğru telaffuz edebileceksiniz. Bilgi, tecrübe ve yeteneklerimizi ne kadar etkili ve doğru kullanabiliyoruz? Mesleki ve özel yaşamda kendimizi iyi ifade edebilmek, yaptığımız işi iyi ve doğru anlatabilmek, rolümüzü doğru oynayabilmek başarımızı artırır. Dinletebilmek, ikna edebilmek, kabul görmek, tercih edilmek ve başarmak isteriz. Başarmak için ilk adım, doğru ve etkili iletişim kurabilmektir. Bunu sağlayan, konuşma becerimizdir. “Herkes Düşünme ve Konuşma Yeteneklerini Geliştirebilir.”
Kursun Verildiği Yerler: Dikilitaş Semt Evi, Akatlar Kültür Merkezi
20 – Bilgisayar Okuryazarlığı
Temel seviyede işletim sistemi kontrollerini ve ofis uygulamalarını yapabilen kişi yetiştirmeyi amaçlar. Bilgisayarın temel kullanımı, internet ve worldwide web, üretkenlik programları, bilgisayar araçlarını kullanma ve dijital yaşam stilleri hakkında eğitim verilen branşın toplam eğitim süresi 40 ders saatidir.
Kursun Verildiği Yerler: Çırağan Belediye Binası, Ortaköy Kültür Merkezi, Levent Belediye Başkanlık Binası, Dikilitaş Semt Evi
21 – Bilgisayar Operatörlüğü
Temel seviyede işletim sistemi kontrollerini ve ofis uygulamalarını yapabilen kişi yetiştirmeyi amaçlar. Microsoft Windows, Word, Excel, PowerPoint Kursları Eğitimleri, bilgisayar kullanımını bilmeyenler ya da geliştirmek isteyenler için hazırlanmış eğitim programıdır. Office Eğitimi alan kursiyerlerin iş bulmaları kolaylaşacak ya da çalıştıkları işyerlerinde daha kolay kıdem alabileceklerdir. Kursun toplam eğitim süresi 160 ders saatidir.
Kursun Verildiği Yerler: Çırağan Belediye Binası, Ortaköy Kültür Merkezi, Levent Belediye Başkanlık Binası, Dikilitaş Semt Evi
22 – Web Tasarımı ve Grafik Animasyon
Programın amacı; web sayfaları için resim, animasyon ve web araçları hazırlayabilen kişidir. Programın süresi 160 ders saatidir. Bu programı başarı ile tamamlayan ve belgesini alan kişi kendi evinde/işyerinde bu işleri yaparak kazanç sağlayabileceği gibi, çevresindeki diğer ihtiyaç sahiplerinin bu türden işlerini yaparak kazanç temin edebilir ya da gelirini artırabilir. Kursiyerin, temel bilgisayar kullanım bilgisine sahip olması bu programın ön şartıdır. Kendini bilişim dünyasına yakın hisseden, şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışmak isteyenler için hazırlanmış bir program olduğu için, dolayısıyla reklam ajanslarında, matbaalarda, gazetelerde iş imkanı bulunmaktadır. İnternetin dünya üzerindeki kullanımı herkes tarafından bilinmektedir. Dolayısıyla web tasarımı eğitim alan kursiyerler piyasada daha kolay iş bulabilme imkanına sahip olacaklardır.
Kursun Verildiği Yerler: Çırağan Belediye Binası, Ortaköy Kültür Merkezi, Levent Belediye Başkanlık Binası, Dikilitaş Semt Evi
23 – Okuma Yazma Kursu
Okuma yazma kursları, temel eğitimlerini alamamış vatandaşlarımızın okuma yazma öğrenebilmeleri için düzenlenmektedir. Okuma yazma eğitimleri içerisinde kalem tutma, çizgi çizme, cümle metodu, sesli ve sessiz harflerin tanıtımı, heceleme, harf tanıtımı, bütünü okuma ve yazma gibi konu başlıkları bulunmaktadır. Okuma-yazma eğitimlerinin birinci kademe süresi 100 saatidir.
Kursun Verildiği Yer: Ortaköy Kültür Merkezi
24 – Fotoğrafçılık
Bir cismin görüntüsünün ışık veya başka bir ışıma enerjisi yardımıyla bir yüzey üzerinde gözle görülür ve kalıcı bir biçimde elde edilmesi işlemine ‘fotoğrafi’ (veya fotoğrafçılık), elde edilen görüntüye de fotoğraf denilmektedir. Fotoğrafçılığın genel dalları belgesel, reklam, endüstri, düğün, portre, mimari, hava, sualtı, doğa, özel gün, basın fotoğrafçılığı olarak sıralanmaktadır. Bu programın amacı; fotoğraf çekim elemanı yetiştirmek, çektiği fotoğrafları baskıya hazır hâle getirme yeterliklerine sahip, ürün veya konunun fotoğrafını çeken nitelikli kişi yetiştirmektir.
Kursun Verildiği Yerler: Ortaköy Kültür Merkezi, Dikilitaş Semt Evi