SON DAKİKA GÜNDEM: Türk uçağına saldırı… Zil çaldı ders başladı… Boğaz iki gün kapalı… Mesai saatleri kısalıyor… Füze Kalkanı’na garip iddia… Öğrencilere ulaşım bedava… Kamu aracına çipli takip… Aziz Yıldırım: Mart ayında çıkarım…



Libya’daki tarihi hava operasyonunda Türk uçağına saldırı
Türk ordusu, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bu yana ilk kez yabancı bir ülke topraklarına “atım” operasyonu düzenledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Libya ziyareti sırasında kararlaştırılan harekat başladı, Libya’daki insani yardıma muhtaç bölgelere paraşütle 14 ton gıda malzemesi bırakıldı.

MERMİ İZLERİNİ GÖRÜNCE
Yeni hükümetin hâlâ hâkim olamadığı, “Kaddafi’nin şeytan üçgeni” diye bilinen bölgeye yardım atmak üzere gelen Türk C-130 askeri nakliye uçağına dönüş yolunda yerden ateş açıldı. Kokpitten uçaksavar mermilerinin görülmesinin ardından rotasını değiştiren uçak, hızla yükselerek Bingazi’ye döndü. Etimesgut Askeri Hava Üssü’nden Hv. Plt. Bnb. Hilmi Kadir Kavuncu ve Hv. Plt. Bnb. Murat Mocan sorumluluğunda havalanan C-130 ve C-160 tipi iki kargo uçağı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Havada İkmal Bakım ve Depo Komutanlığı ekipleriyle beraber önceki akşam saatlerinde Bingazi’ye geldi. Burada Ulusal Geçiş Konseyi askeri yetkilileriyle toplantı yapan Türk yetkililer, yardımların güvenlik nedeniyle sabah gün doğumu sırasında Sirte’nin güneyindeki Waddan yerleşim yeri ve Nijer sınırında belirlenen bölgelere atılmasını kararlaştırdı. Bölge yeterli derecede güvenli olmadığı için yardımların karadan ulaştırılması imkan dahilinde değildi.
221 ve 222. filo komutanlığı olarak 18 personelle görevi icra edeceklerini belirten Hv. Plt. Bnb. Murat Mocan, “Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra yurtdışında ilk defa ‘atım’ icra etmenin gurur ve mutluluğu içerisindeyiz” dedi. Mocan, Libyalı yetkililerin toplam 22 tonluk malzeme talep ettiğini bu atımda bu miktarın 14 tonunu atacaklarını ifade ederek, müteakip günlerde de atımların yapılmasının planlandığını anlattı.

Saldırganlar araştırılıyor
Bingazi Askeri Havalimanı’ndan TSİ 05.00 sıralarında havalanan C-130 tipi askeri kargo uçağı, Kızılay’ın gıda paketlerini Nijer sınırı yakınlarındaki Katrun yerleşim yerinin güneyine bıraktı ve ardından Bingazi’ye döndü. Havalimanından TSİ 06.00 civarında havalanan C-160 tipi kargo uçağı ise yaklaşık 1 saatlik uçuşun ardından Sirte’nin güneyinde bulunan Waddan yerleşim yeri yakınlarına yardım malzemelerini attı. Aynı rotadan dönüşe geçen uçağa uçaksavarlarla ateş açıldı. Kokpitten uçaksavar mermilerinin görülmesinin ardından rotasını değiştiren uçak, hızla yükselerek Bingazi Askeri Havalimanı’na döndü. Havalimanında yapılan incelemede uçağın isabet almadığı belirlendi. Saldırı, Libya’nın yeni hükümeti olan Ulusal Geçiş Konseyi’nin “güvenli” olduğunu belirttiği bölgede yaşandı. Dolayısıyla saldırıyı Muammer Kaddafi yanlılarının mı gerçekleştirdiği, yoksa disiplinsiz muhalif birlikler tarafından mı ateş açıldığı henüz belirlenemedi. Saldırı yerinin koordinatları UGK’ya iletildi, UGK soruşturma açtı.

Kaddafi’nin şeytan üçgeni
Türk uçaklarının saldırıya uğradığı Sirte, Beni Velid ve Waddan’ın oluşturduğu üçgen, hâlâ büyük ölçüde Kaddafi güçlerinin kontrolünde. Havadan yardım atılan yerleşimlerden Katrun da, Kaddafi güçlerinin kaçış adresi olan Nijer sınırına yakın. Yeni hükümete bağlı güçler, dün Sirte ve Beni Velid’e bir taarruz daha başlattı. UGK komutanları, roketatarlar ve keskin nişancıların da katıldığı direnişin yoğunluğu yüzünden taktik gereği çekildiklerini, birkaç gün içinde kesin sonuç alınacağını bildirdiler.

Kanatlara ateş ettiler
Türk uçak personeli, tarihi görev öncesi C-160’ın önünde fotoğraf çektirdi. Askeri yetkililer ise saldırıyı gerçekleştirenlerin bilinçli bir şekilde uçağın kanatlarını hedef aldığını ama isabet ettiremediklerini kaydettiler. Uçağın kargosunu boşaltmış olması sayesinde hızlı manevra yaparak ateşten kurtulduğu vurgulandı. Şimdi saldırıyı kimin yaptığı araştırılıyor.
***

Zil çaldı ders başladı
2011-2012 eğitim-öğretim yılı bugün başladı. Yaklaşık 16 milyon öğrenci ve 700 bin öğretmen, ilk zilin çalmasıyla ders başı yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında, öğrenci ve öğretmenlere toplam 204 milyon 275 bin 661 ders kitabını ücretsiz dağıtacak. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında 32 ilde başlatılan ve geçen yıl 57 ile çıkarılan zorunlu okul öncesi eğitime, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 14 il daha katılacak. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, okullarda ilk hafta “Demokrasi Eğitimi ve Demokratik Okul Kültürü” konularında etkinlikler gerçekleştirilecek. Eğitim-öğretim yılının ilk yarısı 20 Ocak 2012 Cuma günü bitecek, 2’nci yarıyıl 6 Şubat Pazartesi günü başlayacak. Ders yılı 8 Haziran 2012 Cuma günü sona erecek.
***

Boğaza iki gün müsaade
İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçiş yapan gemilerin yoğunluğu ve bu nedenle yaşanabilecek kazaların yaratacağı risk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Olası bir kaza karşısında uygulanacak önlemler “İstanbul Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Ulusal Tatbikatı”nda ortaya konulacak. 28-29 Eylül tarihlerinde yapılacak tatbikat süresince, İstanbul Boğazı trafiğe kapatılacak. İstanbul Boğazı’ndan yılda 60 bin Çanakkale Boğazı’ndan da yılda 55 bin geminin geçtiğine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İstanbul’daki tatbikat, acil durumlar için hazırlanan en kapsamlı tatbikat olacak. Tatbikat kapsamında Rusya’dan İtalya’ya giden Azerbaycan bandralı ham petrol yüklü 95 bin DWT’lik 250 metre boyunda M/T Avrasya tankeri, mevcut rotasında giden İDO yolcu gemisi ile 41° 1’35.71”N 28°59’55.44”E koordinatlarında çarpışacak. Çarpışma sonrası petrol kirliliği de olacak.
Hürriyet
***

Mesai saatleri kısalacak
Kalkınma Bakanı Yılmaz, haftalık çalışma süresini 3-4 saat indirmek istediklerini açıkladı. Böylece işsizlik de azalacak. Hükümet, yeni istihdam paketi ile esnek çalışma modelini geliştirirken, haftalık çalışma saatlerini de aşağı çekmeyi planlıyor. Sabah’ın haberine göre paketle, Çalışma Bakanlığı tarafından 45 saat olarak belirlenen, ancak kamu ve özel sektör ortalaması 49 saati bulan haftalık çalışma süresinin 3-4 saat aşağı çekilerek, AB standartlarına getirilmesi hedefleniyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, mevcut yasal çerçevede istihdam artışına engel bir yapının olduğunu söyledi. “Daha fazla işe alımı değil, daha uzun çalışma saatlerini teşvik eden bir sistem var. Bu sürdürülebilir değil” diyen Yılmaz, bunu ortadan kaldırmak için hem mevcut çalışanların çalışma saatlerini indirmek, hem de işverenin yeni çalışanlar almasını sağlamak istediklerini kaydetti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, haftalık çalışma saatindeki 4 saatlik indirimin bile işsizlik oranlarını 3-5 puan aşağıya çekebileceğini ifade etmişti.
***

Radarın kalkanı yok
Malatya’ya kurulucak NATO’nun Füze Radar Sistemi’nin, Yozgat’ın doğusundaki illeri korumayacağı öne sürüldü. Malatya’nın Kürecik ilçesine kurulacak Füze Radar Sistemi yeni bir tartışmayı başlattı. Sistemde yer alan radar ve uydular olası tehditlere karşı 24 saat çalışacak. Herhangi füze atılması durumunda harekete geçecek avcı füzeler, tehdidi hedefe ulaşmadan havada bertaraf edecek. Ancak füzeyi bildiren sistemin, Yozgat’ın doğusundaki illerde koruma sağlamayacağı iddia ediliyor. Radikal gazetesinde konuyla ilgili haberine göre; Füze Savunma Sistemi radarları, uzun menzilli bir füze batıya doğru ilerlerken bunu Romanya’daki Deveselu Hava Üssü’ne bildirecek. Ateşlemeyi farkeden radarların uydudan aldığı komutlar imha işlemleri için avcı füzeleri harekete geçirecek. Ancak uzmanlar, İran’dan ya da Rusya’dan havalanacak ve Malatya’daki radarı hedef alacak bir füzenin, en yakın yerden havalanacak NATO füzesiyle Malatya’ya varmadan imhasının imkânsız olduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’ya kurulacak füze kalkanı için referandum önerisinde bulundu. Radarın Malatya’nın Kürecik ilçesinde kurulacak olmasına tepki gösteren Ağbaba, “Füze kalkanı açık hedef haline getiriyor” dedi.
***

İstanbul’da öğrencilere pazartesi ulaşım bedava
İstanbul’da okulların açılacağı Pazartesi günü ulaşım 06.00 ile 13.00 arası öğrencilere ücretsiz olacak. Okul servisleri, İSPARK otoparklarına ücret ödemeyecek, okulların açıldığı hafta İstanbul’da yol kazı çalışmaları yapılmayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Pazartesi başlayacak eğitim ve öğretim yılı dönemiyle ilgili bir dizi tedbir aldı. Yaklaşık 12 bin servis aracının trafiğe çıkacağı pazartesi günü İETT otobüsleri, metro, tramvay, şehir hatları vapurları ve metrobüsler saat 06.00 ile 13.00 arası öğrencilere ücretsiz hizmet verecek.
Okulların açılacağı hafta boyunca okul çevrelerinde yoğun trafik tedbirleri alınacak. Yol çalışmaları, pazartesi gününden önce bitirilecek ve okulların açıldığı hafta yapılmayacak. Ayrıca otobüs durakları önlerine, park eden araçlara izin verilmeyecek, buna uymayanlar çekilecek. Ulaşımda sorun yaşanmaması için 7 bin polis görev yapacak. Okulların açılacağı gün, büro hizmeti yapan dahil bütün polisler, trafik düzenini sağlayacak. İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 800 personel ile görev yapacak. İstanbul genelindeki okullar çevresinde ara sokaklarda bin zabıta Memuru trafik düzenlemesine yardımcı olacak.
***

Kamu aracına çipli takip
Yükselen akaryakıt fiyatları devletin de cebini yakınca kamu araçlarına çipli takip geldi. Her kamu aracına çip takılarak araçlarını piknik, gezi ve taşıma gibi özel işlerde kullananlara ceza ve fatura gönderilecek
Ham petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlar akaryakıtta artan fiyatlar devletinde cebini yaktı. Kamunun yıllık yakıt tüketimi 1 milyar TL’ye ulaşırken, devlet kurumlarındaki taşıt kullanım sistemine ‘çip’ sistemi geliyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakanlığa gönderilen Taşıt Kanunu Taslağına göre kamu araçlarının keyfi kullanımına son verilmesi planlanıyor. 2012 başından itibaren uygulamaya geçmesi planlanan düzenleme hayata geçtiğinde kamu araçlarının keyfi kullanımına son verilmiş olacak.

24 SAAT İZLENECEK
Düzenleme kapsamında tüm devlet kurumlarında kullanılan araçlar elektronik ortamda denetlenmesi hedefleniyor. Bu amaçla ilk etapta kamudaki araçlara elektronik çip takılacak. Çip sayesinde 24 saat izlenebilecek taşıtların görev kapsamı dışında güzergah izlemeleri ve hafta sonlarında kullanılmaları halinde ise cezai yaptırımlar devreye girecek. Bu araçların piknik, gezi ve taşıma gibi özel işlerde kullandığı tespit edilen memurlara cezai müeyyide uygulanacak.

MEMUR CEBİNDEN ÖDER
Düzenleme kapsamında araçların keyfi kullanımı durumunda benzin parasının çalışanın cebinden ödenmesi hükmü de yer alıyor. Yetkililer 2012 başından itibaren kamudaki taşıt esnekliğinin biteceğini belirtirken, son yıllarda alınan tasarruf tedbirleri sayesinde devletin akaryakıta ödediği paranın artan araç sayısına rağmen artış göstermediğine dikkat çekti. Önümüzdeki yıldan itibaren kamu taşıtlarındaki keyfi kullanımın da önüne geçileceğini aktaran yetkililer mevcut uygulamada hapis cezası öngörülmesine rağmen bu hüküm uygulanmadığı için caydırıcılık sağlanmadığı ve 1961 yılında çıkarılan mevcut kanunun artık ihtiyaçlara cevap veremediğini aktardı. Başbakanlığa gönderilen düzenleme kapsamında merkezde kullanılmayan araçların taşraya gönderilmesi üzerinde de duruluyor.

YAKIT VE TAMİR PARASI CEP YAKIYOR
Kamunun taşra ve merkez teşkilatlarında 150 binden fazla aracı bulunurken araçların yıllık yakıt faturası 1 milyar TL’ye ulaştı. Bakım ve onarımı için yıllık 100 milyon TL üzerinde harcama yapılıyor. Kamuya ait araçların 90 bin civarındaki kısmı merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki idarelerde bulunuyor. Geriye kalanı ise KİT ve mahalli idareler tarafından kullanılıyor. Maliye Bakanlığı kamuya mal alımlarında tasarruf tedbirlerine dikkat etmesine rağmen ömrünü tamamlamış araçların yerine de yenilerini alıyor.
Mehmet NAYIR / SABAH
***

Mart’ta çıkarım!
Daha ne kadar cezaevinde kalacağı merak konusu olan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, gelecekten umutlu. Sabah gazetesinin haberine göre; şike ve teşvik primi iddialarıyla ilgili olarak Metris Cezaevi’nde tutuklu bulunan Fenerbahçe Asbaşkanı Aziz Yıldırım, çok yakında özgürlüğüne kavuşacağını düşünüyor. Başkan bu yöndeki inancını, ziyaretine gelen ve UEFA Hukuk Kurulu üyelerinin, “Tutuklu olan başkanınız istifa etmediği sürece işler sizin için hep zor olacak” sözlerini kendisine ileten yönetici arkadaşlarıyla paylaştığı ortaya çıktı.

Yargıtay kabul etmez
İstifasına gerek olmadığını söylediği belirtilen Yıldırım’ın, kendisine isnat edilen suçlamalara ilişkin delil olarak gösterilen telefon konuşmalarının Ya r g ı t a y içtihatlarına göre delil sayılamayacağını yönetici arkadaşlarına aktararak, “İddianame ortaya çıkınca, suçsuz olduğum kanıtlanacak. Tahminen mart ayında çıkarım. Mayıs ayındaki kongreye de güçlenmiş şekilde tek aday olarak girerim” dediği belirlendi.