SON DAKİKA GÜNDEM: CHP’de il başkanı değişimi… Cezaevi aracında yangın… Hafta sonu sıcaklıklar nasıl olacak?… Facebook’ta “Abonelik Dönemi”… Yeni sistem işçileri kızdıracak… Dikkat son gün… Başbakandan bakana fırça…



CHP istanbul İl Başkanı kim oldu?
CHP İstanbul İl Başkanlığı için bir süredir kulislerde yeni isimler konuşuluyor. CHP MYK’nın bugün saat 13.00’te toplantısının ardından CHP İstanbul İl Başkanlığı’na AB ve Dış İlişkilerden ve AR-GE’den Sorumlu Bşk. Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın atandığı belirtiliyor.

Oğuz Kaan Salıcı Kimdir?
1972 Gaziantep doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. 1990 yılında Demokrasi İçin Gençlik Platformu ve 1994 yılında Sosyal Demokrasi Vakfı kurucusu. İngilizce biliyor.

Altın fiyatları düşüşe geçti
Altın, dün küresel merkez bankalarının dolarda likidite sağlamak için ortak hareket edeceğini açıklamasın ardından başladığı düşüşünü sürdürüyor. 1,760 dolara gerileyen değerli metal, haftalık bazda da yüzde 5’e yakın değer kaybıyla son iki yılın en sert düşüşünü yaşıyor. Spot altının onsu bugün yüzde 1.5’lik gerilemeyle, 1,762 dolara gelerek 26 Ağustos’tan beri gördüğü en düşük seviyeye çekildi. Altın fiyatları Kapalıçarşı’da geriliyor. Sabah saatleri itibariyle çeyrek altın 172 TL, gram altın ise 103 liradan satılıyor. Güvenli liman altındaki gerilemede, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) başta Fed olmak üzere diğer merkez bankalarıyla, Avrupalı bankalara dolar likiditesi sağlayacağı açıklaması etkili oldu. Sidney merkezli yatırım danışmanlığı şirketinden David Lennox, “Küresel ekonomideki gelişmeleri durdurmak için ortaya konan mekanizmaları görmeye başlıyoruz. Bu da güvenli limanlara kaçış korkusunu azaltıyor” dedi. Üst üste 11’inci yılında yükseliş trendini sürdüren altın, Avrupa’daki borç krizi endişelerinin artmasıyla bu yılın başında beri de yaklaşık yüzde 25 değer kazandı. Altın, rekorunu ise 6 Eylül’de 1,921 doları görerek kırmıştı.
***

Cezaevi aracında yangın: 5 mahkum öldü
Van’da yaşanan korkunç olay 5 mahkumun ölümüne neden olurken 10 askerinde yaralanmasına neden oldu. Van’dan İstanbul’a mahkum sevki yapan cezaaevi aracında Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında seyir halindeyken yangın çıktı. Teknik aksamdan çıktığı belirtilen yangında araçtan inemeyen 5 mahkum yanarak can verdi, 10 asker de yaralandı. Olay bu sabah saat 06.30’da cezaevi aracı Kayseri’nin Pınarbaşı ve Sivas’ın Gürün ilçeleri arasındaki karayolunda seyir halindeyken meydana geldi. İlk belirlemelere göre araçtaki teknik bir arıza nedeniyle çıkan yangın kısa sürede tüm aracı sardı. Bulundukları bölümün kilitli kapıları görevliler tarafından açılamayınca içerdeki 5 mahkum alevler arasından çıkamayarak yaşamını yitirdi. Yangında cezaevi nakil aracında bulunan uyuşturucu ve hırsızlıktan sabıkalı Abdülsetter Ölmez (35), Sinan Aşka (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) hayatını kaybetti.

10 asker de yaralı
Cezaevi aracında çıkan yangında 10 da asker yaralandı. 2’si rütbeli 10 jandarmanın, mahkum taşıyan cezaevi aracına eskortluk yapan araçta bulundukları ve yangını söndürme çalışmaları sırasında yaralandıkları belirtildi. Askerlerin, cezaevi nakil aracında bulunan mahkumları kurtaramadıkları için büyük üzüntü duydukları ve şoka girdikleri gözlendi.

Kaymakam’dan açıklama
Pınarbaşı Kaymakamı Mehmet Özel, Van’dan İstanbul’a gitmekte olan cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 mahkumun hayatını kaybettiğini belirterek, “Üzgünüz, bir terör saldırısı değil. 5 mahkum vatandaşımızın hayatını kaybettiği üzücü bir olay, motor arızasından kaynaklandığı sanılan bir yangın sonucu üzücü bir olay meydana gelmiş” diye konuştu.
***
Bu hafta sonu hava nasıl olacak?
Yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin az bulutlu ve açık, Doğu Karadeniz kıyıları ile Kars ve Ardahan çevrelerinin parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren kısa süreli ve yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı gececeği tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIĞI: Yurt genelinde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Mevsim normallerinin 2 ila 4 derece üzerinde seyretmeye devam edecek.

RÜZGAR: Genellikle doğu ve kuzeydoğu, Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege’ de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetlice (30-40 Km/S) esmesi bekleniyor.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Az bulutlu ve açık geçecek. Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetlice (30-40 Km/S) esecek.

EGE: Az bulutlu ve açık geçecek. Rüzgar Kuzey Ege’ de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetlice (30-40 Km/S) esecek.

AKDENİZ: Az bulutlu ve açık geçecek.

İÇ ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçecek.

BATI KARADENİZ: Az bulutlu ve açık geçecek.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Az bulutlu ve açık, zamanla doğusu parçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz kıyıları ile Artvin çevreleri öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı geçecek.

DOĞU ANADOLU: Az bulutlu, zamanla kuzeydoğusu parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Kars ve Ardahan çevreleri, kısa süreli ve yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçecek.
***

Teröristlerin kaçırdığı sağlıkçı serbest
PKK tarafından 9 temmuz günü Diyarbakır’ın Lice ilçesi Fis köyü yakınlarında yol kesilerek Astsubay Abdullah Söpçeler ve uzman çavuş Zihni Koç ile birlikte kaçırılan sağlık teknisyeni Aytekin Turhan Uz dün gece Diyarbakır’ın Lice ile Bingöl’ün Genç ilçesi arasındaki bir yerde serbest bırakıldı. PKK’ lıların, yoldan çevirdikleri bir kamyonun şoförüne sağlık teknisyeni Uz’u Diyarbakır’a götürmesini söyledikleri ve araca bindirdikleri belirtilydi. Diyarbakır’a gelen sağlık teknisyeni Uz, telefonla Aydın’ın Söke İlçesi’ndeki ailesini arayarak serbest bırakıldığını ve sağlık durumunun iye olduğunu söyledi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde Terörle Mücadele Şubesi elemanlarınca ifadesi alınan sağlık Teknisyeni Uz’un sağlık durumunun iyi olduğu ve halen Emniyette bulunduğu bildirildi.
***

Facebook’ta “Abonelik Dönemi”
Facebook, şimdi de “abonelik sistemi”ni hayata geçirdi! Peki ama neye, nasıl abone olacağız? Facebook, yeniliklerini ara vermeden sürdürüyor. Facebook’un kullanıcılarına yeni hediyesiyle tanışın!: “Abone ol” Facebook, abonelik sistemiyle kullanıcılarının karşısında. Bu özellik sayesinde kullanıcıların kendi haber kaynaklarında dilediği bilgiyi görmeleri mümkün hale gelirken, bu sayede kullanıclar arkadaş olmadığı kişileri de takip edebilme fırsatını yakaladı. İstediği herhangi bir kişiye abone olabilen Facebook kullanıcısı, ünlü sanatçıları, gazetecileri ve istediği hemen her kişiyi bu sistem sayesinde yakından takip edebiliyor. Kullanıcılar dilediği taktirde sayfasını abonelik sistemine açabilirken, dileyen kullanıcı ise bu yeni sistemden uzak durabiliyor.
***

Kıdem tazminatı kalkıyor
Hükümet, programına koyduğu “Kıdem Tazminatı sisteminin kaldırılması ve yerine yeni bir sistem kurulması” hedefini hızlandırdı. Hükümet, önümüzdeki dönemde kurulacak yeni sistemin ana hatlarını netleştirdi ve dünyada da “Avusturya Modeli” olarak bilinen sistem tercih edildi. Yeni sistemin önümüzdeki aylarda açıklanacak İstihdam Paketi’ne konulması hedefleniyor. Vatan gazetesinin haberine göre; mevcut sistemin kaldırılmasının ardından, geçilecek sisteme göre, işveren çalışana işten ayrılırken toplu para ödemesi yapmayacak. Bunun yerine İşsizlik Fonu’na benzer bir yöntemle Tazminat Fonu oluşturulacak ve her çalışan adına açılacak bireysel hesaplarda toplanacak para nemalandırılacak. Hesapta birikecek paraların belirli periyodlarla yapılacak kesintilerden oluşması öngörülmesine rağmen henüz kesintilerin kaynağı, şekli ve miktarı netleşmedi.

“İşsizlerin hakkı için çalışıyoruz”
Fonda biriken paranın kullanımı belirli şartlara ve kurallara bağlı olacak. Yeni sistemin en önemli özelliği ise, herkesin kendi özel hesabını, bu hesapta biriken tutarı takip edebilmesi olacak. Hükümet bununla, yeni oluşturulacak fonun başka amaçlar için kullanılmasını engellemeyi amaçlıyor. Model, 2009 yılı sonunda Ankara Sanayi Odası (ASO) toplantısında gündeme gelmiş, sanayiciler tarafından Hükümet’e önerilmişti. Hükümetin konuyla ilgili yürüttüğü çalışma ve gelinen noktayla ilgili bilgi veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde Dünya Rekabet Endeksi’nin yayınlandığını ve Türkiye’nin İşgücü Piyasasının Etkinliği kategorisinde 140’ı aşkın ülke arasında 123. sırada çıktığını söyleyen Yılmaz, “Bu, acil olarak ciddi bir çaba içine girmemiz gerektiğini gösteriyor” dedi. Bakan Cevdet Yılmaz şöyle konuştu:

“Herkes hesabını takip edecek”
“Türkiye’nin işgücü piyasası konusunda ciddi bir çaba harcanması gerek. İşgücündeki katılıklar istihdam artışını engelliyor. İşsizlerin hakkını korumak devletin görevi. Çalışanlar ve işverenler haklarını koruyor, savunuyorlar. İşsizlerin hakkını savunacak hiçbirşeyleri yok. Ama bizim işsizlerin haklarını korumak için attığımız adımlar diğer kesimlerde bir takım endişeler oluşturuyor. Bunu da haklı görmüyorum. Baktığınız zaman dünya ortalamaları ortada. İşgücü piyasalarını ne kadar esnek hale getirirseniz, verimliliğini artırırsanız, istihdamı o derece artırıyorsunuz. Ama böyle durumlarda oluşmuş statükoyu aşmak zaman alabiliyor. İstihdam Paketi’ni hazırlarken, meselelere çok boyutlu yaklaşıyoruz. Pakette sadece işgücü esnekliği değil, Kıdem Tazminatı meselesi, mesleki eğitim kursları, daha etkili bir işgücü piyasası oluşturmaya dönük tedbirleri oluşturmaya fırsat bulacağız. ” Üzerinde çalışılan sistemin ana hatlarını anlatan Yılmaz, “Biz yeni sistemde kanuni güvenceler sağlayacağız mutlaka. Kişiye özgü hesaplar olacak. Kişiye özgü hesap olduğu zaman havuz olmuyor bu iş. Dolayısıyla kötüye kullanmayı da engellemiş oluyorsun. Siz kendi hesabınızı bileceksiniz. Hesabınızda biriken parayı bileceksiniz. Miktarı, kim ne yatırmış, ne zaman yatırmış, tutar nereye ulaşmış, hepsini bileceksiniz ve takip edeceksiniz.” Yılmaz, ayrıca, “Kendi hesabınızda biriken tutarları yeri geldiğinde, şartlar oluştuğunda kullanabileceksiniz. Kurallara bağlanmış şekilde kullanabileceksiniz. Hesabını kuralını bildiğiniz bir yapı olacak. Bu kişisel bir hesap olacak. İşveren çalışanı için belirlenecek parayı onun kişisel hesabına yatırmış olacak. Bu parayı, kuracağımız bir Fon yönetimi olacak, o yönetecek. Bu yönetim kamu yönetimi olacak” dedi.

“İşveren rahatlayacak işçi de hesabını bilecek”
Cevdet Yılmaz, bu gelişmeye dönük itirazlara da tepki göstererek, “Çalışanların sadece yüzde 7’si tazminat alabiliyor. Yani bu kadar tartışıyoruz ya bu konuyu, sadece bu yüzde 7 için yani. Yeni yapıyı kurduğumuz zaman böyle bir sorun olmayacak. Sadece yüzde 7’nin aldığı kıdem tazminatından bahsediyoruz. Bunu çözeceğiz” dedi. Yeni sistemin zorunluluk olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Bir taraftan işveren rahatlamış olacak. Bugünkü sistemde işveren işe adam almak istemiyor. İnsanlar fazla çalıştırılıyor. Bizde çalışma saatlerinin çok yüksek olmasının bir sebebi de bu. Yeni işçi alacağına mevcudu daha fazla çalıştırıyor. Şu anda hiç üretim artışı olmadan çalışma saati ortalama 2 saat kısalsa, işsizlikte muazzam bir azalma oluyor. İşverenin kafasında şu olmamalı: ‘Ben bir işçi aldığım zaman yarın, öbürgün, ben bunun altında kalırım’… Bu endişenin olmaması lazım. İşçi de çok şeffaf, açık kurallara bağlı bir sistemde neyi ne zaman alabileceğini görebilmeli. Hakkını hukukunu bilebilmeli. Şunu da söylemeliyim. Bunda kimsenin teknik olarak itiraz edebileceği bir boyut görmüyorum ben doğrusu. Lüzumsuz tartışmalar oluyor. Halbuki bu sistemin detaylarını oturup konuşsak anlaşabiliriz.”

“Hem İşsizlik Sigortası hem Kıdem Tazminatı olamaz”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, dünyanın hiçbir ülkesinde aynı anda hem İşsizlik Sigortası hem de Kıdem Tazminatı sisteminin olmadığının da altını çizdi. Bakan Yılmaz, kişisel hesaplara yatırılan fon sisteminde, bir çalışanın şu anda hakettiğinin çok altında tazminat hak edeceği, bunun da bir hak kaybı olacağı eleştirilerine karşılık ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Geleceğe dönük miktarlar henüz kesinleşmiş, ne kadar kesinti olacağı netleşmiş değil. Bir çok ülkede İşsizlik Sigortası’na geçilirken, Kıdem Tazminatı bırakılmış. Ama bizde hem İşsizlik Sigortası sistemi getiriliyor, hem de Kıdem Tazminatı duruyor. İşsizlik Sigortası’nın olmadığı bir ortamda, yüksek Kıdem Tazminatı bir anlamda bir İşsizlik Sigortası işlevini görmüş. Ama şimdi İşsizlik Sigortası var. Siz işsiz kaldığınızda zaten bir fon var ve devlet size belli bir miktar ödemeyi yapıyor. Kıdem Tazminatı ise artık daha farklı olmak durumunda. Bu biraz böyle emeklilik gibi biriktirdiğiniz bir fon olacak. Yani İşsizlik Sigortası var, dolayısıyla Kıdem Tazminatı ona biraz ilave gibi olacak. Biz Türkiye’ye İşsizlik Sigortası’nı getirmişiz, fakat eski yapıyı da olduğu gibi devam ettiriyoruz. İşte rekabet gücünde neden bu haldeyiz, bu yüzden… Bunu da taşıyamıyor sistem. İşsizlik Fonu’nu getirdiğimizde Kıdem Tazminatı’nı kaldırmadık. Oysa kaldırmamız gerekiyordu. Hem o hem bu, ikisi birden hiçbir ülkede yok. Dolayısıyla ‘her iki sistem de olacak, ama hepsi yüksek olacak’ diye bir şey olmaz. ”

“Mevcut çalışanlar hak kaybına uğramayacak”
Kıdem tazminatı sisteminin yerine başka bir sistem kurulması konusu gündeme geldiğinde bazı endişelerin dile getirilmesini anlayışla karşıladığını ama kendilerinin bu endişeleri ortadan kaldırmaya dönük her türlü güvenlik unsurunu kuracaklarını söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Geçmiş kötü tecrübeler bir güvensizlik oluşturuyor. Buna katılıyorum ama bizim bugün geldiğimiz dünyada hükümetimizin anlayışı ortada… Biz kesinlikle hiçbir şekilde bu tür durumlara müsaade edecek bir şey yapmayız” dedi.

“Fon amaç dışına çıkmayacak”
Daha önce vatandaşın adına açılan hesaplarda biriken konut edindirme yardımı vb. fon örnekleri hatırlatıldığında ise Bakan Yılmaz, “Evet o nema kesintileri deneyimi var, yüzde yüz haklı endişeler ama onu da biz temizledik, biliyorsunuz. Kesintiler yapılmış ama ödenmemişti. Bizim Hükümetimiz bunları son kuruşuna kadar ödedi” diye konuştu.

Mevcut çalışanların hak kaybına uğrayacağı hiçbir yapıyı getirmeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, şözlerini şöyle sürdürdü:
“Mevcut çalışanlarımızın hak kaybına uğrayacağı bir yapıyı kesinlikle kurmayız. İstişareyle adım atacağız. Oluşturulacak yeni Kıdem Tazminatı Fonu’nun, kesinlikle amaç dışında kullanılmayacağını garanti altına alacağız. Kanunla kesin bir takım hükümlerle birlikte yapılacak, yani eski dönemler gibi değil. Kanuni güvencelerle, buna aşırı bir hassasiyet gösteriyoruz.”
***

Dikkat bugün son gün
Kredi kartında yarından itibaren yeni bir dönem başlıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), 17 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ”Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik”i kredi kartı kullanıcısını yakından ilgilendiren bazı uygulamalar getiriyor. Yönetmeliğe göre kredi kartı dönem borcunun asgari ödeme tutarı oranı yarından itibaren artırılacak. Kredi kartı limiti 5 bin liranın üzerinde olanların asgari ödemeleri her 6 ayda bir yüzde 2 artarak yüzde 40’a eşitlenecek. Yeni kredi kartı alanların da asgari ödemeleri yüzde 40’tan başlayacak.
***

Kara harekatı fırçası
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in, kara harekatı açıklamalarından dolayı Başbakan tarafından uyarıldığı öğrenildi
Önce “kara harekatı her an olabilir” diyen ertesi gün ise “zamanı belli değil” diye açıklama yapan İçişleri Bakanı’nın bu açıklamasının sırrı belli oldu. Başbakan Erdoğan, Bakanı uyarmış… Mısır’dan Tunus’a geçişte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan gündeme ilişkin konularda önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteciler Başbakan Erdoğan’a İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in “Kara harekatı her an olabilir” açıklamasını sordu.