SON DAKİKA GÜNDEM: Erdoğan: Savaş nedenidir… Şehit ailesi bayrağı geri verdi… Şemdinli’de PKK Saldırısı: 2 Şehit!… Erdoğan’ın ailesi karşısında iki büklüm oldu… Havalar nasıl olacak?… Alın ve dudak polemiği… Süper Lig’de 1. hafta…



Bayrağı iade ettiler
Kahramanmaraş’ta vatani görevini yerine getirirken nöbet sırasında intihar ettiği açıklanan piyade er Eren Özel’in Malatya’da oturan ailesi, 2’nci Ordu Komutanlığı’na gelerek komutanlarla görüşmek istedi. Olayın araştırılmasını isteyen aile, kendilerine verilen Türk bayrağını askerlere verdi. Karargah önünde polisle aile fertleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Kahramanmaraş 5’inci Zırhlı Tugay Komutalığı 1’inci Mekanize Piyade Bölüğü’nde vatani görevini yerine getiren 20 yaşındaki piyade er Eren Özel’in 8 Eylül günü 5- 7 nöbeti sırasında tüfeğiyle intihar ettiği açıklandı. Acı haber, er Özel’in Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi’ne bağlı Çayır Köyü’ndeki ailesine bildirildi. Adana Adli Tıp Morgu’ndan alınan Özel’in cenazesi, daha sonra Malatya’ya getirilerek 9 Eylül Cuma günü Çayır Köyü’nde düzenlenen askeri törenle toprağa verildi. Piyade er Eren Özel’in ailesi ise oğullarının intihar etmesi için nedeninin olmadığını ileri sürüp, konunun aydınlatılması için girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Erhan Özel’in intihar etmediğini ve ölümünü şüpheli olduğunu ileri süren aile, bir avukat ile beraber Kahramanmaraş’a giderek olayın meydana geldiği askeri birlikte komutanlarla görüştü. Er Erhan Özel’in amcası Yüksel Özel, komutanların da olayın araştırılacağını kendilerine söylediklerini belirterek, “Yeğenim gözünden G-3 piyade tüfeği ile vurulmuş. Nöbet arkadaşı Yozgatlı bir ermiş. İlk defa birlikte nöbet tutmuşlar” diyerek olayın aydınlatılması için konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

AİLE, KENDİLERİNE VERİLEN TÜRK BAYRAĞINI ASKERLERE VERDİ
Piyade er Erhan Özel’in ölümünün araştırılmasını isteyen aile ve Çayır köylüleri, otobüslerle bugün Malatya’daki 2’nci Ordu Komutanlığı Karargahı önüne geldi. Çevik Kuvvet ve askerlerin çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldığı Karargah önünde toplanan kalabalık, Eren Özel’in ölümünün araştırılmasını istedi. Yaklaşık 50 kişilik grup, Karargah önünde 2’nci Ordu Komutanlığı’nda sorumlu bir komutanla görüşmek istedi. Grubun nizamiyeden içeri girmesine izin verilmezken, ailenin talebi 2. Ordu Komutanlığı’ndaki yetkililere iletildi. Elinde oğlunun fotoğrafını taşıyan anne Zeynep Özel, “Benim oğlum Kasım’da 20 yaşına girecekti ama giremedi. Evlat acısı yaşamasın başkası. Ben yaşadım ama başkası yaşamasın istemiyorum. Başka analar ağlamasın” dedi. Karargah önünde basın mensuplarına bir açıklama yapan amca Mesut Özel, yine olayda ihmal olduğunu ileri sürüp, kendilerine verilen Türk bayrağını olay aydınlatılana kadar orduya geri vereceklerini söyledi. Bu sırada anne Zeynep Özel, köyde düzenlenen askeri törende kendisine verilen oğlunun fotoğrafının bulunduğu çerçeveyi kırdı.

KARARGAH GİRİŞİNDE ARBEDE
2. Ordu Komutanlığı’ndan, aile bireylerinden bir kaçının içeri alınması emri gelince Eren Özel’in annesi Zeynep Özel, ağabeyi Erdem Özel ile amcaları Mesut ve Ferhat Özel, kışlanın kapısından içeri alındı. Eren Özel’in ağabeyi ve amcaları, kendilerine eşlik eden Emniyet Müdür Yardımcısı’nın güldüğünü ileri sürerek tepki gösterince ortalık bir anda karıştı. Çevik Kuvvet ekibinin müdahale ettiği arbedede Emniyet Müdür Yardımcısı’na saldırmak isteyen Erdem ve Ferhat Özel, Karargah’tan uzaklaştırıldı. Yaşanan arbede sonrasında amca Yüksel Özel, cenaze töreninden sonra askeri yetkililer tarafından kendilerine verilen Türk bayrağını alnına koyup öperek Nizamiye’de görevli nöbetçi binbaşıya teslim etti. Bu sırada anne Zeynep Özel baygınlık geçirince ambulans çağrıldı. Zeynep Özel ambulansla Malatya Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Karargah önünde toplanan grup daha sonra olaysız ayrıldı.
***

Şemdinli’de PKK Saldırısı: 2 Şehit!
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla yapılan saldırılarda 1 polis ve 1 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı. Edinilen bilgiye göre, saldırı dün saat 22. 20 sıralarında gerçekleşti. Bir grup terörist, ilçe merkezinde 4 ayrı noktaya saldırı düzenledi. İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, Şemdinli Polis Noktası ve Şemdinli 3. Taktik Tugay Komutanlığı hedef alındı. Saldırının, Şemdinli Belediyesi’nin önünde bulunan bahçedeki düğün kalabalığı içerisinden Emniyet Müdürlüğü’ne 5 ayrı roket atılması ile başladığı ve daha sonra eş zamanlı diğer noktalara uzun namlulu silahlarla saldırının düzenlendiği öğrenildi. 1 polis ve 1 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı. İlçede çatışmaların halen sürdüğü öğrenildi.
***
Erdoğan: Mavi Marmara savaş nedenidir
Erdoğan, El Cezire Televizyonu’na verdiği röportajda, çeşitli konulardaki soruları yanıtladı. Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik soru üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:
“İsrail’in bugüne kadar yapmış olduğu uygulamaların, yanına kar kalmayacağını görmesi lazım, görecek. Tabii bir şımarık çocuk havası var İsrail’de. Mavi Marmara olayı, aslında savaş nedenidir. Fakat biz Türkiye’nin büyüklüğüne yakışanı yapalım diyerek, bunu sabırla karşıladık.” Erdoğan, Mısır’a yapacağı ziyaret çerçevesinde Gazze’yi de ziyaret edip etmeyeceği yönündeki bir soru üzerine “Şu anda arkadaşlar gerekli çalışmaları yapıyor. Tabii şunu da söyleyeyim. Lüzumsuz gerilimden yana değiliz. Bunu Mısırlı kardeşlerimizle de görüşüyoruz. Mutabık kalmamız halinde, evet. Ben Gazze’deki kardeşlerimin bizi beklediğini biliyorum. Ben de Gazze’nin özlemi içerisindeyim, hasreti içerisindeyim. Bu arada birçok arkadaşlarımı ben Gazze’ye gönderdim. Gidiyorlar, geliyorlar ama er veya geç Gazze’ye inşallah Rabbim ömür verirse gideceğim” diye konuştu.

‘Dine karışmam’
Erdoğan, El Cezire röportajında “Müslümanlar arasında dindar olanlar vardır, dinini az uygulayabilenler vardır, hiç uygulamayanlar vardır. Bunların derecesini belirlemek de bize ait değildir. Ben bir başbakan olarak kimsenin, dini ne kadar yaşıyor, yaşamıyor, bunu takip etmek benim görevim değil, biz şahsımıza bakarız. Ama ülkemizi yönetirken de bizim bir anayasamız var, yasalarımız var, bu anayasamıza, yasalarımıza göre de ülkemizi yönetiriz” dedi. Erdoğan, Suriye yönetimine yönelik son sözleri söyleme zamanına geldiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Bugün, yarın, her an son sözümüzü söyleyebiliriz. Herhalde söyleyeceğimiz söz, şu anda tünelin ucunu gösteriyor. Şu anda sabırlı, temkinli hareket ediyoruz ama istişarelerimizin neticesinde de o tünelin ucundaki sözü söyleyeceğiz.”
***

İki büklüm oldu
Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Kürt sorununu çözemez diye eleştiren ses kasedi internete düşen AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Erdoğan ailesi huzurunda iki büklüm oldu. Ses kasedi ortaya çıkınca önce ‘ses bana ait ama ifadeler bana ait değil’ diyen Metiner ardından ‘böyle bir şey söylemedim, muhabir haberi yanlış yazmış. Ses de ifade de bana ait’ diyerek konuşmayı sahiplenen son olarak da kanal kanal gezerek “Başbakan Erdoğan’dan bin kez özür diliyorum” açıklaması yapmıştı. Mehmet Metiner dün özür dilemek için Kayseri’ye gitti. İddialara göre Başbakan’ın konuşması öncesi kendisiyle görüşmeye çalışan Metiner’e, Erdoğan yüz vermedi. Başbakan Erdoğan kürsüde konuşurken Metiner bu kez Emine Erdoğan’ın yanına gelerek derdini anlatmaya çalışsa da ondan da beklediği ilgiyi göremedi. İşin en çarpıcı yanı Metiner’in Emine Erdoğan’ın yanında görünen fotoğraflardaki haliydi.
(Milliyet)
***

Yurtta hava
Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor, mevsim normallerinin 2 ila 4 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Karadeniz kıyılarının aralıklarla kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIĞI: Önemli bir değişiklik beklenmiyor, mevsim normalleri 2 ila 4 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, Marmara ile zamanla Kuzey Ege kıyılarında yer yer kuvvetli olarak (30-50 km/s) eseceği tahmin ediliyor.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Az bulutlu ve açık geçecek. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden yer yer kuvvetli olarak (30-50 km/s) esecek.

EGE: Az bulutlu ve açık geçecek.

AKDENİZ: Az bulutlu ve açık geçecek.

İÇ ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçecek.

BATI KARADENİZ: Az bulutlu ve açık geçecek.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz kıyıları aralıklarla kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak yağışlı geçecek.

DOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçecek.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçecek.
***

Siyasette dudak ve alın kapışması
“Gazze’ye savaş gemilerini gönder alnından öpeyim” diye seslendiği Başbakan Erdoğan’dan “Temiz alnımı lekeli dudaklarına sürdürmem” yanıtını alan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Senin alnında zaten Deniz Feneri kiri var, ellerin de temiz değil” dedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Gazze’ye savaş gemilerini gönder alnından öpeyim” diye seslendiği Başbakan Tayyip Erdoğan’dan aldığı, “Temiz alnımı lekeli dudaklarına sürdürmem” eleştirisine, “Espri yaptım. Espriden anlamayan bir başbakan var. Senin alnında zaten Deniz Feneri kiri var, ellerin de temiz değil” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı sözleri nedeniyle mahkemeye vereceğini de söyledi.

Espriden anlamıyor
Kılıçdaroğu, önce Erdoğan’ın, “Biz Mavi Marmara’nın, Gazze’nin, Hama’nın, Somali’nin hukukunu savunurken onlar Kuşadası’nda bakıyorsunuz kendilerine göre heykel açılışı yapıyor” dediğini anımsatarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Sözünü ettiği heykel, Mahmut Esat Bozkurt’un. Onu bile bilemiyor. Bu ülkede uzun yıllar Adalet Bakanlığı yapmış, Medeni Kanun gibi pek çok önemli temel kanunu yapmış önemli şahsiyet için bunu söylüyor. Onu aşağılıyor. Rahmetli Bozkurt’u aşağılıyorsa bu, sağlıklı bir ruh hali olmadığını gösteriyor. Başbakan espriden de anlamıyor, espri yeteneği yok. Kalktı dedi ki, ‘Gazze’ye yardım götüren gemilere savaş gemileri eşlik edecek.’ Ben de espri yaptım. ‘Eğer savaş gemilerini Gazze’ye kadar götüreceksen alnından öperim’, dedim. Bu espriyi neden yaptım? Büyük lokma ye, büyük laf etme atasözümüz var. Yapamayacağın şeyleri söyleme. Gönderemeyeceğini ben de biliyorum. Niye bu lafları ediyor? Milleti kandırdığının açık ifadesi bunlar. ‘Ben gemileri göndereceğim sen de göreceksin’ diyemiyor. Alnından öptürmeyecekmiş… Ya ben onu söylemiyorum. Üstelik zaten senin alnında Deniz Feneri’nin kiri var. Ellerin de temiz değil. Sen kalkacaksın milleti aldatacaksın, sonra da vay efendim gemileri göndereceğim. Peki bu kadar iddialıysan seçimden önce, ikinci Mavi Marmara’yı göndereceğini söyledin. Seçimden sonra niye vazgeçtin? Bu kadar düzeysiz ilkel politika yapan bir başbakanla karşı karşıyayız.

Yüzde 49 var ama…
Dış politikada ‘sıfır sorun’ dediler. Suriye ile İsrail birbirinin düşmanıydı. Şimdi ikisinin ortak düşmanı Türkiye oldu. Bu mu başarılı dış politika? İnsan biraz kendine bakar. Şu ülkeyi ne hale getirdiler. Yüzde 49 oy alacaksın, ülkeyi yönetemez hale geleceksin. Türkiye, Ortadoğu’da ana unsur olma görevini kaybetti. Filistin sorunu Ortadoğu’nun temel sorunudur. Sorunu çözmek için iki tarafa güven veren ülke konumunda olmak lazım. O zaman iki taraf dediklerini kabul etsin. Türkiye geçmişte de İsrail’e çok sert eleştirdi, objektif eleştiriler yaptı. Şimdi ise yapılan bambaşka bir şey.

İsrail’e destek oldu
Türkiye, olayı BM’ye götürerek, İsrail’e hiçbir zaman bulamayacağı desteği AKP hükümeti eliyle verdi. Gazze ablukasını meşrulaştırdı. Resmen, açık ve net İsrail’in avukatlığını yaptılar. Hiçbir hükümet İsrail’e bu olanağı sağlayamazdı, sağlayan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetidir. İstedikleri kadar raporu yok hükmünde görsünler. Ortaya bir rapor çıktı. O, artık İsrail’in eline alıp uluslararası arenada kullanacağı bir rapor haline geldi. Buna cevap veremiyor. Oysa öngörülü bir hükümet olsaydın, olayı BM’ye böyle götürmezdin. Çünkü, bu sonucun çıkacağı belliydi. Bakın arkadaşımız Gürsel Tekin, ‘Bu rapor kaç aydır sizin elinizde?’ diye sordu. Kaç aydır ellerinde ve niye ses çıkmıyor? Bu sorunun yanıtı hâlâ alınmadı.”
***

Spor Toto Süper Lig – 1 . Hafta

Tarih Stat Ev Sahibi Takım Skor Misafir Takım Hakemler Gözlemci ve Temsilciler
10.09.2011
17:30
ESKİŞEHİR ATATÜRK ESKİŞEHİRSPOR 2-1 BEŞİKTAŞ A.Ş. (H) BÜNYAMİN GEZER
(Y) ERDİNÇ SEZERTAM
(Y) EKREM KAN
(D) HAKAN ÖZKAN
(G) ABDURRAHMAN ARICI
(T) BERK ÖZBEK
(T) HALİT ÖZGÜL
(T) KANSU KAYNAR
10.09.2011
17:30
SAMSUN 19 MAYIS SAMSUNSPOR 3-2 GENÇLERBİRLİĞİ (H) MUSTAFA KAMİL ABİTOĞLU
(Y) KEMAL YILMAZ
(Y) ASIM YUSUF ÖZ
(D) KUTLUHAN BİLGİÇ
(G) ERDAL GÜLEÇ
(T) MUSTAFA ARDA
(T) VECDİ ÖZKAN
(T) RAHMİ KUŞÇU
10.09.2011
20:00
ANKARA 19 MAYIS MKE ANKARAGÜCÜ 1-2
Detaylar
MERSİN İDMAN YURDU (H) KORAY GENÇERLER
(Y) ADİL SİNEM
(Y) GÖKHAN MEMİŞOĞLU
(D) MURAT TÜRKER
(G) NECDET ERDİLEK
(T) ORHAN KAYA TOK
(T) ERHAN ASLAN
(T) MUSTAFA KARAOSMANOĞLU
10.09.2011
20:00
MANİSA 19 MAYIS MANİSASPOR 1-1 TRABZONSPOR A.Ş. (H) CÜNEYT ÇAKIR
(Y) BAHATTİN DURAN
(Y) TARIK ONGUN
(D) MÜRVET SEZER
(G) ENGİN KURT
(T) GAZANFER DOĞU
(T) CANDEMİR ÖZDEMİR
(T) VOLKAN KAPLAN
11.09.2011
17:30
DR.NECMETTİN ŞEYHOĞLU KARDEMİR D.Ç. KARABÜKSPOR 2-1 SİVASSPOR (H) SERKAN ÇINAR
(Y) ORKUN AKTAŞ
(Y) MUSTAFA İSPİROĞLU
(D) MESUT ÇARIK
(G) İBRAHİM AKSOY
(T) SÜLEYMAN ARKAN
(T) NAZİF ÇILDIR
(T) MURAT KARAMAN
11.09.2011
17:30
BURSA ATATÜRK BURSASPOR 3-0 KAYSERİSPOR (H) FIRAT AYDINUS
(Y) SERKAN OK
(Y) ALEKS TAŞÇIOĞLU
(D) VOLKAN BAYARSLAN
(G) ALİ ERKAN
(T) HAKKI ÖZGENEL
(T) AKIN KILAVUZ
(T) BARIŞ ŞENSOY
11.09.2011
20:00
ATATÜRK OLİMPİYAT BÜYÜKŞEHİR BLD.SPOR 2-0 GALATASARAY A.Ş. (H) ÖZGÜR YANKAYA
(Y) İSMAİL ŞENCAN
(Y) MEHMET CEM HANOĞLU
(D) TANER GİZLENCİ
(G) SEFER ALTUNTAŞ
(T) TURGAY POLAT
(T) HALUK TUNA
(T) DOĞAN DURGUN
11.09.2011
20:00
MARDAN ANTALYASPOR STADI MEDİCAL PARK ANTALYASPOR 1-0 GAZİANTEPSPOR (H) ABDULLAH YILMAZ
(Y) SERDAR DİYADİN
(Y) MEHMET METİN
(D) FETHİ SERKAN KOÇAK
(G) EROL ERSOY
(T) AYHAN BÖLÜKBAŞI
(T) SIRRI TUĞ
(T) REFİK EMRE
12.09.2011
20:00
FB ŞÜKRÜ SARACOĞLU 

(SEYİRCİSİZ)

 

FENERBAHÇE A.Ş. ORDUSPOR (H) YUNUS YILDIRIM
(Y) BAKİ TUNCAY AKKIN
(Y) MUSTAFA EMRE EYİSOY
(D) İLKER MERAL
(G) AHMET İBANOĞLU
(T) FAİK URBARLI
(T) ADNAN TAŞDAN
(T) MÜMTAZ ŞOĞUR