SON DAKİKA SPOR: Tel aviv maçı nerede oynanacak?… Deron geliyor… İlk haftanın hakemi kim oldu?… İlk sınav Eskişehirspor karşısında… İşte 100’ler kulübü… Kartal 2,5 yaş gençleşti… Demirören: F.Bahçe’nin problemi Türk futbolunun problemi…



Tel Aviv maçı nerede oynanacak?
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, UEFA Avrupa Ligi’nde oynanacak olan Beşiktaş – Maccabi Tel Aviv maçının daha önceden belirlendiği üzere İstanbul’da 15 Eylül’de yapılacağını açıkladı. Bakanlıktaki makamında İsrail takımı ile Beşiktaş’ın yapacağı maç hakkında konuşan Kılıç, ”Maç önceden planlandığı gibi 15 Eylül’de İstanbul’da yapılacaktır.” dedi. Bakan Kılıç, ”Misafir takım diğer ülke takımları gibi belirlenen tarihte maçını oynamak için güvenli bir şekilde ülkemize gelecek ve esenlik içinde maçını oynayarak ülkesine dönecektir.” diye konuştu. Bakan Kılıç, maçın tarafsız sahada oynanması kabul edilmesi imkansız, abes bir talep olarak seslendirildiğini belirterek, ”Bu konuda en küçük haklı talep söz konusu değildir. Karşılaşma belirlenen yer ve tarihte oynanacaktır. İsrail ile bazı konularda sıkıntılar olabilir, ancak bu maçın oynanmamasını veya tarafsız sahaya alınmasını gerektiren bir durum değildir.” dedi. Türkiye ile İsrail arasındaki itilaflar hepinizin bildiği gibi Mavi Marmara gemisindeki talihsiz hadise nedeniyle meydana geldiğinin altını çizen Bakan Kılıç, şöyle devam etti: “Burada Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin talepleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından İsrail ve dünyaya net bir dille ifade edilmiştir. Türkiye ölenleri ve mağdur edilenleri nedeniyle özür dilenmesini ve ölenler ile mağdur edilenlerin yakınlarına tazminat ödenmesini beklemektedir. Talepler ve diplomatik gelişmelerin İsrail halkı ya da Maccabi Tel Aviv takımıyla uzaktan yakından ilgisi yoktur. İsrail takımı Türkiye’ye gelecek. Beşiktaş kulübümüz ile müsabakasını en rahat en olağan koşullar içerisinde gerçekleştirecek ve güvenlik ve esenlik içerisinde kendi ülkelerine geri dönecektir.”
STAR
Deron Williams geliyor
Erkek Basketbol Takımı’nın yeni transferi Deron Williams, bugün Türkiye’de olacak. Ailesi ile birlikte İstanbul’a gelecek olan Erkek Basketbol Takımı yeni transferi dünyaca ünlü oyuncu Deron Williams’ın çocuğunun pasaportunda çıkan sorun nedeniyle gelişi bir gün ertelendi. Williams ve ailesi, bugün (8 Eylül) saat 17.10’da İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapacak.
***

Yıldırım dayanışması
Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, F.Bahçe’nin Devler Ligi’nden men edilmesine farklı bir bakış açısı getirdi. Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ı ziyaret etti. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmesinin ardından Demirören, Türk futbolunun yeniden huzurlu ve güvenilir bir ortama getirilmesi gerektiğini belirterek, UEFA Başkanı Platini’nin F.Bahçe’nin Devler Ligi’nden men edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamalara farklı bir bakış açısı getirdi. Demirören, “F.Bahçe’nin problemi Türk futbolu ve 18 kulübün problemidir. 104 yıllık mazisi olan bir kulüptür, 104 yıl daha olacaktır” dedi.

YASA ÇIKARKEN HATA YAPTIK
Beşiktaş Başkanı, şiddet yasasıyla ilgili olarak ise “Yasa hazırlanırken kulüpler olarak biz hata yaptık. Siyasetten özür diliyoruz. Bu yasa çıksın diye biz baskı yaptık. Yasa içerisindeki bazı maddelerin değişmesi gerekiyor. Kanun kulüplere ve yöneticilere zarar veriyor. Özellikle taraftarın yaptığı olaylar kulübe ve yönetimlere mal ediliyor” dedi. Bu arada ismi Kulüpler Birliği Başkanlığı için geçen Yıldırım Demirören’in işlerinin yoğunluğu sebebiyle bu teklifi kabul etmeyi düşünmediği öğrenildi. Kulüpler Birliği yeni başkanını 13 Eylül’de seçecek.
***

Hakem Bünyamin Gezer
Beşiktaş’ın Spor Toto Süper Ligi 2011-2012 sezonu ilk haftasında Eskişehirspor ile deplasmanda oynayacağı maçı Bünyamin Gezer yönetecek. Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre Süper Lig’de ilk hafta maçlarını yönetecek hakemler şunlar:

10 Eylül Cumartesi:
17.30 Eskişehirspor-Beşiktaş: Bünyamin Gezer
17.30 Samsunspor-Gençlerbirliği: Mustafa Kamil Abitoğlu
20.00 Ankaragücü-Mersin İdmanyurdu: Koray Gençerler
20.00 Manisaspor-Trabzonspor: Cüneyt Çakır

11 Eylül Pazar:
17.30 Kardemir Karabükspor-Sivasspor: Serkan Çınar
17.30 Bursaspor-Kayserispor: Fırat Aydınus
20.00 İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Galatasaray: Özgür Yankaya
20.00 Medical Park Antalyaspor-Gaziantepspor: Abdullah Yılmaz

12 Eylül Pazartesi:
20.00 Fenerbahçe-Orduspor: Yunus Yıldırım
***

İlk sınav Eskişehirspor karşısında
Karakartallar, Eskişehirspor karşılaşmasının hazırlıklarını dün akşam yaptığı antrenmanla sürdürdü. Antrenör Carlos Carvalhal yönetiminde BJK Nevzat Demir Tesisleri’ndeki idmana ısınma koşuları çalışmaları ve kısa koşularla başlayan siyah-beyazlılar, daha sonra çeşitli taktik varyasyonlar üzerinde durdu. 1’e 1, 2’ye 1, 2’ye 2 ve 3’e 2 pozisyonlar üzerinde çalışan oyuncular, şut çalışmasının ardından tam sahada çift kale maç yaparak idmanı noktaladı. Tedavileri süren Ersan Gülüm ve Bebe’nin yanı sıra milli takım kamplarında yer alan Atınç Nukan ile Alves katılmadı. Diğer milli oyuncular, Egemen Korkmaz, Necip Uysal, Ekrem Dağ, Filip Holosko ve Tomas Sivok ise takımdan ayrı düz koşu yaptı. İsmail Köybaşı ve Edu takım arkadaşlarıyla birlikte çalışırken, milli takımdan sakat dönen Burak Kaplan tedavi oldu. Kulüp Doktoru Devrim Urgun, genç oyuncunun sol diz dış yanına aldığı darbeden dolayı ağrısı olduğunu ve tedavisinin devam ettiğini belirtti.
***

Basketbolda rakipler belli oldu
Spor Toto Türkiye Kupası eleme gruplarının kuraları çekildi. 6-11 Ekim tarihleri arasında Erzurum, Eskişehir, İzmir ve Samsun’da oynanacak eleme grupları maçlarında takımlar sekizli finale yükselmek için mücadele edecek. 16 takımın ter dökeceği eleme grubu maçlarında müsabakalar tek devre lig usülüne göre oynanacak ve gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar sekizli finale katılmaya hak kazanacak. A grubunda yer alan Beşiktaş, eleme grubu maçlarını Eskişehir Anadolu Üniversitesi Spor Salonu’nda oynayacak.

Beşiktaş’ın gruptaki rakipleri şöyle:
Banvit
Hacettepe
Trabzonspor
***

‘100’ler Kulübü’nde kimler var?

Eski adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi, son yıllardaki adıyla Süper Lig’de geride kalan 53 sezonda en fazla gol atan futbolcu Hakan Şükür olarak tarihe geçti. İşte ‘100’ler Kulübü’nün üyeleri. Hakan Şükür, Türkiye’deki lig kariyerinde toplam 249 gol atarak, 2007-2008 sezonunda, bu unvanı yıllar sonra Tanju Çolak’ın elinden almayı başardı ve listenin en başına yerleşti. Hakan Şükür’ü 240 golle Tanju Çolak, 219 golle Hami Mandıralı, 217 golle Metin Oktay, 200 golle de Aykut Kocaman izliyor. Hakan Şükür, Tanju Çolak, Hami Mandıralı, Metin Oktay ve Aykut Kocaman, aynı zamanda lig tarihinde 200 gol barajına ulaşan 5 futbolcu oldu.

Ligde 100 gol barajını, geride kalan 53 sezonda yalnızca 33 futbolcu geçebildi.

Fenerbahçeli Alex de Souza, Medical Park Antalyasporlu Necati Ateş ve Trabzonsporlu Umut Bulut, listeye geçen sezon eklenen isimler oldu.

Yabancı futbolcular
Lig tarihinde 100 gol barajına şimdiye dek yalnızca 3 yabancı oyuncu ulaşabildi.

Sonradan Türk vatandaşlığına geçen Boşnak Elvir Boliç, Galatasaray, Gaziantepspor, Fenerbahçe, İstanbulspor, Malatyaspor ve Gençlerbirliği formaları altında toplam 129 gole imza atarak Türk futboluna damgasını vurdu.

Uzun yıllar Türkiye’de top koşturan Kongolu Andre Kona Ngole de 100 gol barajına ulaşan ikinci yabancı oyuncu olarak tarihe geçti.

Fenerbahçe’nin Brezilyalı yıldızı Alex de Souza ise geride kalan sezonda attığı 28 golle hem ”Gol Kralı” unvanını aldı, hem de Süper Lig’de 122 gole ulaşarak, ”100’ler Kulübü”ne giren 3. yabancı oyuncu oldu.

Orta sahadan 3 isim
Türk futbolunun en golcü isimleri arasına giren toplam 33 futbolcudan 3’ü, bu unvanı orta sahada görev yaparak ulaştı.

Beşiktaş’ın efsanevi oyuncuları ”Şifo” lakaplı Mehmet Özdilek ve Sergen Yalçın ile Fenerbahçe tarihine damgasını vuran Brezilyalı yıldız Alex de Souza, ”100’ler Kulübü”ne diğerlerinin aksine forvet hattında değil, orta sahada oynarken girmeyi başardı.

”100’ler Kulübü”
Ligin 53 yıllık geçmişinde, yalnızca lig maçlarında attıkları goller baz alınarak yapılan değerlendirmede, 100 gol barajına ulaşan futbolcular ve attıkları gol sayıları şöyle:

Futbolcu/OynadığıTakımlar/Gol Sayısı
Hakan Şükür: Sakaryaspor-Bursaspor-Galatasaray 249
Tanju Çolak: Samsunspor-Galatasaray-Fenerbahçe 240
Hami Mandıralı: Trabzonspor-Ankaragücü 219
Metin Oktay: Galatasaray 217
Aykut Kocaman: Sakaryaspor-Fenerbahçe-İstanbulspor 200
Feyyaz Uçar: Beşiktaş-Fenerbahçe-Antalyaspor 191
Serkan Aykut: Samsunspor-Galatasaray 188
Fevzi Zemzem: Göztepe 144
Ümit Karan: G.Birliği-G.Saray-Ankaraspor-Eskişehirspor 138
Cenk İşler: Samsunspor-Adanaspor-İstanbulspor-Konyaspor-Ankaragücü-K.Erciyesspor-K.Paşa-Bucaspor 137
Saffet Sancaklı: Beşiktaş-Eskişehirspor-Konyaspor-Sarıyer-Kocaelispor-Galatasaray-Fenerbahçe 130
Mehmet Özdilek: Beşiktaş 130
Elvir Boliç: Galatasaray-Gaziantepspor-Fenerbahçe
İstanbulspor-Gençlerbirliği-Malatyaspor 129
Fatih Tekke: Trabzonspor-Altay-Gaziantepspor-Beşiktaş-Ankaragücü 129
Fikri Elma: Ankara Demirspor 128
Ertuğrul Sağlam: Samsunspor-Beşiktaş 126
Ertan Adatepe: Ankaragücü-PTT-Galatasaray 122
Oktay Derelioğlu: Beşiktaş-Trabzonspor-Gaziantepspor-F.Bahçe-Samsunspor-A.Sebatspor-Diyarbakırspor 122
Alex de Souza: Fenerbahçe 122
Cemil Turan: İstanbulspor-Fenerbahçe 120
H.İbrahim Eren: Boluspor-Ankaragücü-G.Birliği-Samsunspor-Sakaryaspor 119
Mustafa Denizli: Altay-Galatasaray 117
Necati Ateş: Altay-Adanaspor-Galatasaray-Ankaraspor-İBB Spor-Antalyaspor 109
Osman Arpacıoğlu: Mersin İdmanyurdu-Fenerbahçe 107
Zafer Tüzün: Eskişehirspor-Fenerbahçe-Adana Demirspor-Sakaryaspor-Bakırköyspor-Kayserispor-Denizli 107
Arif Erdem: Galatasaray 105
Sergen Yalçın: Beşiktaş-İstanbulspor-Fenerbahçe-Galatasaray-Trabzonspor 105
Umut Bulut: Ankaragücü-Trabzonspor 103
Gökmen Özdenak: İstanbulspor-Galatasaray 101
Okan Yılmaz: Bursaspor-Malatyaspor-Konyaspor-Sakaryaspor 101
Ahmet Özacar: Beşiktaş 100
Andre Kona Ngole: Gençlerbirliği-Antalyaspor-D.Bakırspor-İstanbul 100
Hasan Özer: G.Antepspor-Trabzonspor-Şekerspor-Altay-Ç.Rizespor-Malatyaspor-A.Sebatspor 100
Eurosport
***

Kartal gençleşti
Geçen yıl yaş ortalaması 28.52 olan Kartal, bu sezon 26.13 ortalamaya sahip. Takımın en yaşlısı 38’lik Rüştü, en genci ise 18’lik Atınç Nukan. Yeni sezon öncesi takıma genç oyuncular transfer eden Beşiktaş, böylece yaş ortalamasını da düşürdü. Geçen sezon 28.52 yaş ortalamasıyla oynayan Siyah-Beyazlılar, bu yıl 2.5 yaş gençleşirken, ortalama 26.13’e düştü. Kara Kartal’ın 29 kişilik yeni sezon kadrosunda, 30 yaş ve üzerinde 8 futbolcusu bulunuyor. 38 yaşındaki Rüştü, takımın en yaşlısı olarak göze çarparken, onu 35’lik Guti ve 34 yaşındaki Mehmet Aurelio izliyor. 18’lik Atınç Nukan ve 20 yaşıdaki Julio Alves, takımın en genç isimleri. Rüştü ile Atınç arasında 18 yaş fark bulunması dikkat çekiyor. 16 yaşındaki Muhammet Demirci ise, TFF listesinde yer almıyor. Kara Kartal’da bu sezon kadroya katılan 10 futbolcunun yaş ortalamasının 23.6 oluşu dikkat çekiyor. 30 yaşındaki Edu ve 29’luk Egemen dışındaki futbolcular 25 ve altı yaşlarda. Diğer istatistiklere gelince, Beşiktaş’ın en uzunu 1.98’lik Umut, en kısası ise 1.70’lik Burak Kaplan. 29 kişilik kadroda 10 evli, 19 bekar futbolcu bulunuyor. Rüştü, Egemen, Sivok, Hilbert, Ernst, Aurelio, Ekrem, Almeida, Holosko ve Edu, evli olanlar.
***