Geleceğimizi oyluyoruz

Elinizdeki gazete, seçim öncesi son gazetedir. Biz ayın 15’inde çıkıyoruz, seçim günü Haziran’ın 12’si… Bu nedenle bazı düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu güne kadar gerek taksici, gerek esnaf, gerekse Beşiktaş’ın birçok mahallesinden sakinlerle görüştük ve onların ağzından seslenmeye çalıştık. İstedim ki, Beşiktaşlı fikirlerini açıkça bizim kanalımızla sizlerle paylaşsın. Onun için de noktasına virgülüne dokunmadan her şeyi ama herşeyi size aktardık. Bu nedenle her zaman ve her fırsatta söylediğim gibi “Beşiktaş Buluşmaları” bir milattır!..
Bu seçim öncesi de, her zaman yaptığımız bir işi yeniden gündeme getiriyoruz. Beşiktaşlı seçimlerle ilgili ne düşünüyor, küçük ama yararlı bir araştırmayla karşınıza çıkıyoruz.
Ama önce küçük bir tespit yapayım; araştırma işlerinde çok sayıda insanla görüşmek önemli değil… Önemli olan her kesimden ve her yerden yeterli sayıda insana ulaşmaktır. Bir de genel kanıyı ortaya koyacak sorulara cevap aramak lazım.
Örneğin; “Kime oy vereceksiniz?” yerine, “Ülkenin en önemli meselesi nedir?” veya “Oy vereceğiniz partiden öncelikle çözmesini istediğiniz sorun hangisi?” dediğiniz zaman ortaya ister istemez bir tavır çıkmaktadır. Unutmayınki, kişi partisini gizleyebilir ama düşüncelerini paylaşabilir.

***

Yerel seçimler öncesi de herkesin bildiği gibi tüm mahalleleri iki yıl boyunca karış karış gezmiş bu tür sorularla sonuca yönelik kanıt aramıştık. Hem gazeteden hem de radyodan tüm bu görüşleri yayınlayarak en büyük katkıyı biz vermiştik. Sonuçta da en yakın tahmini yerel seçim öncesi yazımda sizlerle paylaşmıştım. Rakam vermesem bile ezici üstünlükle beklenen bir sonucun rahatlıkla çıkacağını deklare etmiştim. Referandum öncesi de aynı durum cereyan etmişti. Çünkü yine aynı modeli uygulamıştık.

 

***

Şimdi genel seçim öncesi de benzer bir araştırma yaptık. En az üç ay önce başladığımız bir araştırmayı geçen gün tamamladık ve bunların bir kısmını ilk kez sizlerle gazetemiz aracılığı ile paylaşıyoruz. Görüşlerin tamamı ise Radyo Beşiktaş’ta bulabilirsiniz.

Bu araştırmalar ve görüşler samimidir. Neden böyle diyorum, çünkü hiç bir kişi ve kurum için yapılmamıştır. Tamamen Beşiktaş Medya Grubu’n sorumluluğunda ve bizi ilgilendirir. Hiçbir siyasi parti ile de paylaşılmış bilgiler değildir. Bu nedenle sonuçlar birebir doğru çıkacaktır. Bunden eminim. Genel anlamda nasıl bir netice alınır bilemeyiz elbet, ama Beşiktaş’ta beklenen olacaktır.

Dikkat ederseniz, ben hiç bir zaman seçim öncesi fikrimi ve oyumu söyleyip, kimseyi etkilememişimdir. Ayrıca “Oyum şuna deyip” çark edenlerden de değilim. Her zaman gündemdeki konular hakkında haber, söyleşi ve araştırmalarla katkı sunmaya gayret ediyorum. Bir nevi ayna tutmaya çalışıyorum. Yoksa benim oyum tek. Çevremdeki insanların da aynı… O kadarını söyleyeyim…

Ama her zaman şunu diyorum: “Geleceğimiz sizin vereceğiniz oyla şekillenecek, bunu unutmayın… Hak aramak ve düşünce üretmek için oy kullanmanız şart…”
Benim anladığım demokrosi bu!..
Onun için; belki deyim hoş değil ama, “İki eliniz kanda bile olsa, gidin ve oyunuzu kullanın!..”

REZİLLİĞİN BİNİ BİN PARA

Kaset siyaseti ne bugünün sorunu ne de yarının!… Birilerinin anlayacağı dilden yazayım, röntgencilik ve dikizleme olayı bugün de vardı dün de… Ama bugün kü kadar etkili ve organizesi hiç olmamıştı… Bunu ahlaksızlıkta gelinen boyutla açıklayabilirsiniz… Ben ise buna katılmakla birlikte, teknolojinin nimetlerinin kötüye kullanmasına bağlıyorum.

Yoksa dediğim gibi her zaman vardı, bu tür iğrençlikler… Bilen bilir yani!… Halkı yanıltmanın alemi yok…

İsterseniz başımdan geçen bir olayla bunu açıklayayım size; bundan 20 yıl önceleri… Bir belediye başkanına danışmanlık hizmeti veriyoruz. Seçimden bir gün önce rakip partinin adayı ile ilgili belden aşağı bir el broşürü basılacağı duyumu aldım. Araştırdım, doğruluttım ve bunun yapılması halinde “Önce ben karşı çıkarım” dedim. Yalanlandı, ama ertesi gün herkesten habersiz bu türden broşürlerin birilerince her yere dağıtıldığı bilgisini edindik. Tabii doğrulatamadım ama tahmin ettim. Yapacağım tek şey ilişkiyi kesmekti… Hatta daha sonra bir kasedin varlığından bile haberim oldu. Nasıl elde edildiği ise tam şeytani bir işti!.. Midem bulandı tabii… Ve düşündüm insanoğlu böyle bir rezilliğe neden ve nasıl bulaşır… Veya midesi nasıl kaldırır, vicdanı sızlamız mı yaptığı işten… En basiti utanmaz mı?

Neyse, dönelim konumuza… Sonra ne mi oldu?.. Kazanacak denilen aday, seçimi garanti edeyim derken, açık farkla kaybetti…

Yani bu tür pis işler her yerde ve her zaman oluyor. Ama bu seferkiler üst düzey de olduğundan çok ses getirdi. Bir de o zamanlar el bröşürleri ile kapı kapı dolaşıp etkinlik sağlanmaya çalışılıyordu, şimdi ise teknoloji kullanılıyor ve internet üzerinden ulusal yayın yapılıyor.

Ama sonuçları ne olur? Söyleyeyim… Geri teper!..

En azından böyle olmalı… Yoksa ahlaksızlığa prim veririz ki, bu işin önü alınamaz… Dahası yol olur…

Hep diyoruz ya “Önce insan” diye..

Biri bize bunu tam hatırlatacak bir gün ama artık kısmet!…

“Çözüm yeri meclis olmalı!..”

Etiler’de patlama olduğunda evdeydim, tam çıkarken, büyük bir patlama sesi duydum. Nedense depreme yordum. Ambulansların sesleri filan derken, sonra telefonlar ardı ardına çalmaya başladı, televizyonu açtım ve haberi aldım. Akmerkez bizim evden taş çatlasa 200-250 metre… Koç Köprüsü önünden günde iki-üç kez geçiyoruz anlayacağınız…

Bundan yıllar önce HSBC bombalandığında da ben otamobille önünden geçmiş, arkamdan patlama sesi gelmişti. Kıl payı kurtulmuştum ne yalan söyleyeyim. Hatta bomba yüklü kamyonla yanyana bile geçmişliğimiz olmuştu bu durumda…

Yani ölüm sizi bir yerde bir şekilde yakalayacak. Ama bu kahpe saldırılar, çok can yakmaya başladı artık. Hele hele İstanbul’un göbeğinde, Beşiktaş semtinde, Etiler’de bile oluyorsa, “Ben istediğimi yaparım” demektir. Tabii bunun altında başka güçler yoksa!…

Ne olursa olsun bu hain saldırılar seçim öncesi, oy dengelerini değiştirecektir. Hele hele kasetlerden sonra… Benim bir fikrim var ama şimdi açıklamayacağım. Kimseyi etkilemek istemiyorum zira… Ama bir yönlendirme yapabilirim. Radyo Beşiktaş’ta  vatandaşlarla görüştük, röportajları da dikkatle dinledim, bir partiden diğer partiye oy kaymaları yaşanıyor. Girin besiktas.com.tr adresine… Tıklayın, radyo programını, vatandaşın sesinden dinleyin durumu… Beşiktaş’ta bile durum böyle ise, Anadolu’yu varın siz hesaplayın… Açık açık söylüyor, vatandaş tüm partilerin mecliste temsil edilmelerini istiyor. Hem de artık daha bir tavırla… Bu durumdan, kim yararlı kim zararlı çıkacak seçim sonunda hep birlikte göreceğiz.

Fikrimi sizle söz diğer sayıda paylaşacağım. İnanın doğruları yazacağım, sonuçlara göre yorum yapmayacağım. Ben de merak ediyorum bizim araştırmalar ve bunun üzerine kurduğum düşünceler doğru mu? 15 Mayıs gazetemizi bekleyin…

Araştırma şirketlerine de bir tavsiye; yeni bir anket yapsınlar!..