SPOR-Beşiktaş kupaya aşina

BEŞİKTAŞKarakartallar yarınki final maçıyla birlikte 15. kez Türkiye Kupası finalinde mücadele etmiş olacak. Ziraat Türkiye Kupası finalinde yarın İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşılaşacak siyah-beyazlılar, bu sezon 49.’su düzenlenen kupada tarihinde 15. kez finalde mücadele edecek. Organizasyonun 48 yıllık geçmişinde daha önce 14 kez finalde mücadele eden Beşiktaş, kupayı 8 kez müzesine götürdü. Beşiktaş ayrıca, Türkiye Kupası’nda son 6 sezonda 4. kez finale yükselme başarısını gösterdi.

MÜZEDE 8 KUPA VAR

Kupa finalinde 14 kez final oynayan siyah-beyazlılar, 8 kez kupayı müzelerine taşıdı. Son 6 sezonda 4. kez finale çıkan ”Kara Kartallar”, kupayı en son 2008-09 sezonunda, İzmir’deki finalde ezeli rakibi Fenerbahçe’yi 4-2 yenerek kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise kupa tarihinde ilk kez finalde mücadele edecek. Lacivert-turunculu ekip, Türkiye Kupası’nda bundan önce en büyük başarısını geçen sezon çeyrek final oynayarak yaşamıştı. Beşiktaşımız’ın mevcut kadrosunda bulunan futbolculardan 10’u, daha önce Türkiye Kupası sevinci yaşadı.
Siyah-beyazlıların kadrosundaki oyunculardan Rüştü Reçber, Nihat Kahveci, Mehmet Aurelio, Bobo, İbrahim Toraman, Mert Nobre, Hakan Arıkan, Tomas Sivok, Ekrem Dağ ve Fabian Ernst’in kariyerlerinde Türkiye Kupası şampiyonluğu bulunuyor. Bobo ve İbrahim Toraman 3’er, Nobre 2, Rüştü, Nihat, Aurelio, Hakan, Sivok, Ekrem ve Ernst de birer kez kupa sevinci tattı. Bu isimlerden sadece Aurelio, kupa sevincini Beşiktaş forması dışında yaşadı. Brezilya asıllı futbolcu, 2003 yılında Trabzonspor’da oynarken Türkiye Kupası’nı kaldırdı. Bu arada, Rüştü Reçber, Fenerbahçe’de oynarken 1996, 2001, 2005 yıllarındaki finallerde üzülürken, 2009’da Beşiktaş’ta kupayla tanıştı. Aynı şekilde Mehmet Aurelio 2005 ve 2006, Mert Nobre de 2005 yılındaki finallerde Fenerbahçe ile mutlu sona ulaşamadı. İki oyuncuda Türkiye Kupası sevincini Beşiktaş formasıyla yaşadı. Nihat Kahveci ise Beşiktaş’taki ilk döneminde 1998 yılındaki finalde üzülürken, bir yıl sonraki finalde kupayı kaldırdı. Finaldeki rakip İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un futbolcuları arasında daha önce kupayı kaldıran 3 isim bulunuyor. Tarihinde ilk kez finalde mücadele edecek lacivert-turunculu ekibin kadrosundaki oyunculardan Cihan Haspolatlı ve İbrahim Akın 2’şer, Filip Holosko ise 1 kez, Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Cihan Haspolatlı, 2002’de Kocaelispor, 2005’de de Galatasaray formalarıyla kupayı kazanırken, İbrahim Akın ve Filip Holosko, Beşiktaş’ta oynadıkları dönemde kupa sevincine ortak oldu.