Son Dakika Beşiktaş (13.04.2011)

Beşiktaş Gazetesi’nde son dakika haberleri… ”Ustalara Saygı” gecelerinde müzik mimarı Nino Varon anıldı…   12 Kadın sanatçıdan oluşan İz Grubu Resim Sergisi Beşiktaş Sanat Galerisi’nde.. ‘Evita’ Beşiktaş’a geliyor… 

“Ustalara Saygı”da bir müzik mimarı

Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantıları, 11 Nisan Pazartesi akşamı popüler müziğimizin pek çok önemli ismini kitlelerle buluşturan albüm ve şarkılarda imzası bulunan Nino Varon için gerçekleştirildi. Faruk Şüyün tarafından hazırlanan gece, Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) gerçekleşen gecede, ustanın yarım asrı aşan müzik yaşamını Atilla Özdemiroğlu, Arda Uskan, Cem Ceminay, Deniz İzgi, Fıstık Ahmet Tanrıverdi, Garo Mafyan, Hıncal Uluç, Duman grubundan Kaan Tangöze, Lale Belkıs, Mehmet Teoman, Naim Dilmener, Nejat Yavaşoğulları, Orhan Şevki ve Şanar Yurdatapan katılarak seyircilere anlattı.

***
12 Kadın Sanatçıdan oluşan İz Grubu Resim Sergisi Beşiktaş Belediyesi’nde…

Beşiktaş Belediye’sinde Resim sanatının güçlü dili sayesinde güncel çevremizin bir model olduğu düşüncesinden yola çıkarak yaşamış oldukları çevreye duydukları sevgi ve tutkunun resimlerini yapan “İz” grubu kadın ressamlarımızın eserlerini Beşiktaş Beşiktaş Belediye’si Levent Hizmet Binasındaki sergi salonunda görmek mümkün. Ece Daldıran nezaretinde çalışmalarını sürdüren ve çeşitli atölyelerde birlikte çalışmayı sürdüren Asuman İçil, Ayten Meral Mutuş, Gönül Yıldız, İmran Erkul, Nergiz İşbaşar, Nihal Kayhan, Nuriye Bal, Nuriye Dermenci, Nursen Çetinkaya, Revnak Aykanat, Sevtap Aydın, Şeyda Dağdeviren’den oluşan “İz Grubu” çalışmalarını hem doğal hem de gerçekçi bir üslupla yansıtmakta olup genel resim çalışmalarını tual üzerinde yapmaktadırlar. Sadece görüneni değil onun ardındakini de ortaya serebilen sanatçıların eserleri 11-18 Nisan’da tarihleri 18.00 – 20.00 saatleri arasında görülebilecektir

***
Piyanist Burçin Büke konseri Fulya’da

Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde konserler tüm hızıyla sürüyor. 16 Nisan günü Burçin Büke dinleyicileriyle buluşacak. Piyano Resitali’nde kontrbasta Volkan Ülsever ve davulda Deniz Dündar yer alıyor. Burçin Büke’nin gerçekleştireceği konserde program şöyle:
“Chopin – Nocturne op. posth, Albeniz – Asturias, Gershwin – Rhapsody in Blue,
Büke – Foça tangosu, Büke – Have a nice party, Büke – Gözyaşı, Kosma – Autumn leaves, Young – Stella by starlight.”
1966 doğumlu olan Piyano sanatçısı Burçin Büke hakkındaki bazı detaylar ise şöyle:
“İlk piyano derslerini müzisyen olan babasından aldı. Halk önünde ilk konserini on yaşındayken verdi. 1977’de açılan “Harika Çocuk” sınavını kazanıp Prof. Mithat Fenmen ile piyano, Prof. İlhan Baran ile de teori ve kompozisyon çalışmalarını sürdürdü. 1979 yılında Sofya Müzik Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti. 1982’de Ankara Devlet Konservatuvarı’nın Yüksek Bölümü’nü bitirdikten sonra açılan devlet bursuyla Almanya’nın Hannover kentinde Müzik Akademisi’nde okumaya hak kazandı. Burada sırasıyla Prof. Ebert, Göctzke, Szidon, Plagge ile çalıştı. 1984 – 1989 yıllarında solist ve oda müziği sanatçısı olarak Hannover Yeni Müzik Festivallerine katıldı. 1992 yılında Hannover Müzik Akademisi’nin solistlik sınavını başarıyla bitirdi. Londra’da Prof. Benjamin Kaplan ve İtalya’da da Prof. Marvulli ile özel olarak çalıştı. Uluslararası Lanciano Piyano Yarışması’nda birincilik aldı. Ayrıca Craydon ve Bilbao yarışmalarında ödüller kazandı.
1993 yılında Berlin’de kurulan Color of Music Oda Orkestrası’nın solist ve kurucularındandır. Sanatçı Kuzey Almanya Radyo Oda Orkestrası, Langenhagen Festival Orkestrası, Lanciano Festival Orkestrası, Hannover Big Band Orkestrası ile turneler yapmıştır. Almanya’da Braunschweig, Bremen, Osnabrück festivallerinde başarılı konserler verdi ve çok olumlu kriterler aldı. Almanya dışında Fransa, İngiltere, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Avusturya, İsrail, Hollanda, Mısır, İsviçre’de de konserler verdi. 1996 yılında Londra’da Steinway Sons sanatçısı oldu. 1994 – 1998 yılları arasında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın, 1998’den itibaren İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın solist sanatçısı oldu.”

FULYA FUAR VE KONGRE SALONU’NDA
Damak tadı ve göz zevki…

Beşiktaş Belediyesi Fulya Fuar ve Kongre Salonu içinde etkinlikler tüm hızıyla devam ediyor. Firmaları bir çatı altında buluşturan Fulya Fuar’da ilginç konseptler, düzenlenen toplantılarla kitlelere erişiyor. Düzenlenecek etkinlikler içinde Koza Food Fest 2011 organizasyonu yer alıyor. ‘Yeni bir deneyim için hazır mısınız?’ sloganıyla 21-22 Nisan’da gerçekleştirilecek olan etkinlik detayları şöyle:
“20 ülkeden 40 firmanın katılacağı dünya lezzetleri zirvesinde, aynı anda 18 yabancı şefin hazırlayacağı binin üzerinde ürünü deneme fırsatı sizleri bekliyor. Sadece sektör profesyonellerini buluşturacak olan Koza Food Fest 2011′de, gıda sektöründeki son trendleri gözlemleyecek ve yeni ürünleri deneme fırsatı bulacaksınız. Üretici firmaların yetkili personellerinden kullanılan ürünler hakkında bilgi alabilecek ve merak ettiğiniz bütün soruların cevaplarını bulacaksınız.”
Öte yandan Ünlü Şeker Sanatçısı Davide Malizia 21-22 Nisan´da Koza Food Fest için Fulya Fuar ve Kongre Salonu’na gelecek. İtalyan Milli Takımı üyesi ve eğitmen pasta şefi Davide Malizia Koza Food Fest 2011 Dünya Lezzetleri Zirvesi için konukların arasına karışacak. Romalı bir şef olan Malizia, İtalya ve Avrupa’nın önemli pastacılık okullarında eğitim aldıktan sonra, içinde Dünya Mutfak Şampiyonası, Stuttgart Uluslararası Mutfak Şampiyonası, Erfurt Mutfak Olimpiyatları, Phoenix Dünya Pasta Takımları Şampiyonası da bulunan pek çok yarışmada şeker dekorasyonu dalında altın madalya kazandı. 2007 yılında tecrübelerini ve artistik becerilerini ilgilenenlerle paylaşmak üzere “Sugar-Dreams” isimli eğitim merkezini açtı. Pastacılığa ve şeker sanatına tutku ile bağlı Malizia, bu tutkusunu İtalyan artistik bakış açısıyla birleştirerek alanında dünyaca ünlü ustalardan biri olarak biliniyor.
Fuar etkinlikleri içinde bir diğer organizasyon da; sanatseverleri adeta mest edecek. 28 Nisan’da start alacak olan etkinlik ile ilgili detaylar şöyle: “Art Bosphorus – Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, sanatı daha geniş kitlelere yaymak, Türk ve dünya sanatçılarını bir dünya şehri olan İstanbul’da izleyenleriyle buluşturabilmek amacıyla oluşan bir birliktelik… Hiç şüphesiz İstanbul’un sanat ve kültür alanında kaydettiği ilerleme tüm dünyada haklı yerini bulmuş ve dünyanın ilgisini İstanbul’un üzerine çekmiştir. 4. Art Bosphorus – Çağdaş Sanat Fuarı, 28 Nisan – 1 Mayıs 2011 tarihleri arasında Fulya Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek…”

***
Şefika Kutluer…

Dünyaca ünlü flüt solisti Şefika Kutluer, Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Geçtiğimiz Ekim ayında 1. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali’ni düzenleyen sanatçı, farklı ülkelerde verdiği konserlerin yanında Türkiye’deki müzikseverlerle de sık sık bir araya geliyor. Son olarak Geçtiğimiz haftalarda ünlü sanatçı dinleyicileriyle Fulya Sanat Merkezi’nde buluştu. Sanatçı hazırladığı programla adeta büyüledi. Ünlü flüt solisti Kutluer’e resitalde, Amerika’dan gelen piyanist Maribeth Gowen eşlik etti.

***
Evita İstanbul’da

Dünyaca ünlü ‘Evita’ müzikali, Avrupa turnesi kapsamında bugün İstanbul’da perdelerini açtı. Müzikal, İstanbul Kongre Merkezi’nde, Avea’nın ana sponsorluğu ve Beşiktaş Kültür Merkezi organizasyonuyla sanatseverlerle buluşacak. En iyi müzikal, en iyi kadın oyuncu, en iyi müzik, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi ışık, en iyi söz ve en iyi tiyatro koreografisi başta olmak üzere 20’nin üzerinde ödüle layık görülen müzikal topluluğu, 6 TIR ile İstanbul’a geldi. Eva Peron rolünde Abigail Jaye, Che rolünde ise Mark Powell’ın yer aldığı müzikal, İstanbul’da 16 kez gösterilecek. 24 Nisan’a kadar gösterimi devam edecek müzikal, Arjantin’in eski devlet başkanlarından Juan Peron’un eşi Eva Peron’un hayatını, Tim Rice’ın şarkı sözleri ve Lloyd Webber’in müzikleri eşliğinde anlatılıyor.

***

Bayilerini arıyor!

İstanbul’da özellikle plazaların olduğu bölgede hizmet veren ‘Bi’Bardak Meyve, sağlıklı beslenmek isteyen çalışanlardan büyük ilgi görüyor.Ereke’nin ofislerde çalışanlara yönelik hizmete soktuğu ‘www.bibardakmeyve.com’, Maslak’tan sonra hizmet ağını Etiler-Levent, Mecidiyeköy-Şişli ve Beşiktaş-Fulya bölgeleriyle genişletme kararı aldı. Son yıllarda dünyada hakim olan sağlıklı yaşam ve ayaküstü yemek girişimcilere de ilham kaynağı oluyor. Artık girişimciler için işin bu iki trende uygun olması çok önemli. 24 yaşındaki Süleyman Ereke de bu girişimcilerden biri. “Bi’ Bardak Meyve” konseptini geliştiren Ereke, Maslak bölgesindeki iş yerlerine kahvaltılık ve atıştırmalık meyve karışımları sunuyor. Plazaların yoğun olduğu bu bölgede, öğle yemekleri haricinde ofis dışına çıkamayan çalışanların ara öğünler için meyve bulamamaktan yakındıklarını fark eden girişimci, 11 çeşit meyve kokteylini internet ve telefon üzerinden sipariş alarak tüketicilerin ayağına götürüyor. Bardakta mısır, bardakta makarna, bardakta mantı gibi ürünlerden sonra bardakta taze meyve konseptini ilk kez uygulayan Ereke “Plaza çalışanları bu bölgede taze meyve bulamıyordu. Evden getirilen meyveler de gün içinde özelliğini kaybediyordu. Bundan yola çıkarak bu işi geliştirdim. Özellikle çalışan bayanların bardakta meyveye ilgisi yoğun” diyor.

***
100 bin liraya kurdu

‘Bir bardak meyve’ konseptinin 15 Mayıs’ta hayata geçtiğini belirten Ereke 100 bin liralık bir sermaye ile Maslak’ta bir imalathane açarak işe başladığını ve burada ürünleri hazırlayıp sipariş verilen yere servis ettiklerini anlatıyor. “Şu anda günde ortalama 200 bardak satıyoruz. Aylık ciromuz yaklaşık 30 bin TL. Siparişleri internet üzerinden ya da telefonla alıyoruz ve istenilen adrese teslim ediyoruz. Mekanımızda oturma yeri yok” diyen Ereke, satışların 14.00 – 17.00 saatleri arasında yoğun olduğunu söylüyor. Ürünleri “atıştırmalık” ve “kahvaltılık” başlıkları altında sunan şirketin menüsünde ‘beyaz peynirli, yoğurtlu ve taze meyveli kahvaltılık’ seçeneği de var.

***
11 çeşit meyve kokteyli

“Bi’Bardak Meyve’nin ürün portföyünde 11 çeşit meyve bardağı mevcut. Bunlar arasında; muz, çilek, kivi, bal ve ceviz karışımından oluşan “enerji” isimli meyve bardağı en çok tercih edilen ürün. Onu; çilek, ananas, yoğurt ve granola karışımından oluşan “Günaydın” isimli bardak takip ediyor. Ortalama 300 gram olarak sunulan ürünlerin fiyatı 6.5-; 7.25 TL arasında değişiyor. Ereke “Meyvelerimiz gece halden günlük olarak temin ediliyor. Dolayısıyla taze oluyor. Meyveler vitaminleri kaçmasın diye sipariş verilince kesilip hazır hale getiriliyor. Günlük, taptaze meyveler kullanılıyor” diyor.

Bayilerini arıyor!
Ereke’nin ofislerde çalışanlara yönelik hizmete soktuğu ‘www.bibardakmeyve.com’, Maslak’tan sonra hizmet ağını Etiler-Levent, Mecidiyeköy-Şişli ve Beşiktaş-Fulya bölgeleriyle genişletme kararı aldı. Yaptıkları işe geleceğin fastfood’u gözüyle bakıldığını anlatan Süleyman Ereke, “Taze, günlük meyvelerimiz ve usta şeflerimizin soslarıyla Türkiye’de kendi yarattığımız sektörün tek markası olduk. Şimdi büyüme yolunda ikinci aşamaya geldik” diye konuştu. Süleyman Ereke, paket servis modeliyle ilerleyecek sistemin toplam maliyetinin ortalama 55 – 60 bin lirayı bulacağını belirtirken, girişimcilerin ilgisini beklediklerini de ifade etti.

Üniversite hocalarıyla oturup mönü yaptı
Kuruluş aşamasında üniversitelerdeki gastronomi hocalarıyla birlikte meyve karışımları oluşturduklarını ifade eden Ereke, “Hangi meyvelerin yan yana gelip daha fazla vitamin, enerji ve ağız tadı sağlayacağını planladık. Mevsim değiştikçe mönülerimizi de değiştiriyoruz” diye konuştu. Süleyman Ereke, hocaların yardımıyla. sos oluşturmaya ağırlık verdiklerini belirterek, sağlıksız krem şantili soslar yerine kalp ve damar sağlığını koruyucu bitter çikolatalı, ballı, vanilyalı soslar oluşturduklarını kaydetti.

***
Dev markaların AVM tercihi

AVM danışmanı Avi Alkaş çevreci ve sürdürülebilir AVM yatırımlarının giderek daha fazla önem kazandığını söyledi. Jones Lang LaSalle Ülke Başkanı Avi Alkaş, yeni dönemde bazı perakendecilerin sürdürülebilir olmayan projelere girmeyeceğini, çevresi ile bütünleşen, toplu ulaşıma yakın AVM’lerin ön plana çıkacağını söyledi. ArkiPARC etkinliği sonrası soruları yanıtlayan Alkaş “Mesela Zara gibi global ve yaygınlaşmış markalar, çevreci ve sürdürülebilir olmayan AVM’lerde çok zor mağaza açıyor. Bu çevreye duydukları saygıdan, tüketici kitlesiyle özdeşleşme isteğinden ve bu tür yatırımların başlangıç maliyeti yüksek olsa da sonradan işletme giderlerinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Açık alanda daha az elektrik harcanıyor, daha az havalandırma gideri yapılıyor, koruma ve güvenlik önlemleri bile değişiyor ki günümüzde AVM’lerin bütçelerindeki en büyük kamburu güvenlik masrafları oluşturuyor” dedi. Alkaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin yatırımın sürdürülebilirliği açısından toplu taşıma önemli, Zorlu Center’da Metro bağlantısı olmasını önemsedik. Metrocity, İstinyepark, Kanyon, Sapphire ve Cevahir’e her gün Metro sayesinde oluk oluk insan geliyor.”

Sağlık birimi de olacak

Dün başlayan ArkiPARC 2011’de en çok tartışma yaratan oturum AVM Yatırımları oldu. Oturumda konuşan Avi Alkaş, 24 saat açık nöbetçi AVM’ler olması gerektiğini, AVM’lerin yerel esnafa karşı olmadığını ifade etti. Alkaş, ”Gündüz çalışan insanın da gece alışveriş yapma hakkı var. Nöbetçi eczane oluyor da niye nöbetçi AVM olmasın?” dedi. Yeni dönemde AVM’lerde sağlık birimlerine de yer verileceğini belirten Alkaş, 2011 yılında yalnızca İstanbul’da 22 yeni AVM’nin açılacağı haber verdi. İstanbul’un çevre ülkelerdeki başkentlere göre en fazla AVM’ye sahip kent olduğunu anlatan Alkaş, yeni dönemde doğru kentleşmeye paralel, iyi planlanan AVM’lere gereksinim olduğunu savundu.

Polisiye önlemlere karşıyım

Rönesans AVM Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş de sektörde alınan harçların yüksekliğine dikkat çekti. Özgümüş ortalama büyüklükteki bir AVM için İstanbul’da 3 milyon TL; Adana’da 2,5 milyon TL harç ödendiğini belirtirken, sektörün düzenlenmesinde polisiye önlemlerin karşısında olduğunu açıkladı. Özgümüş “Harçlar bir sorunun çözümü için kullanılmalı, belediye bütçesine katkı olarak düşünülmemeli. Örneğin kaza riskinin azaltılması için kullanılmalı” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin AVM’lerin trafik sorununu çözmek için geliştirici şirkete kavşak yaptırmasını doğru bulduğunu da anlatan Özgümüş, kendilerinin Optimum AVM’yi açtıktan sonra 1,5 yıl boyunca yan yolları yapmakla uğraştıklarını söyledi. İSTANBUL
Konut yarının ihtiyacına göre tasarlanmalı

* Etkinliğin özel konuşmacısı Héctor Negretti Türkiye’deki konutların maliyetlerinin kapitalist sisteme akıtılan petrolden dolayı yüksek olduğunu öne sürdü.
* Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal kentlerin yeni dünya düzeni içinde şekillendiğini, ancak bu değişimin insan ekseni dikkate alınarak planlanması gerektiğini söyledi.
* GYODER Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe, gayrimenkul yatırımı için Türkiye’de 25 olan bürokratik işlem zorunluluğu adedinin OECD’de 16 olduğuna dikkat çekti.
* Mimar Enis Öncüoğlu gelişmekte olan ülkelerde şu anda AVM yatırımlarının geri dönüşünün diğer yatırımlardan daha hızlı olduğunu, Türkiye’nin iki AVM’nin yanyana açıldığı nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi.
* Ayaydın Miroglio Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın ise sektörün ciddi büyümesine katkıda bulunan AVM’lerde tüketiciler için daha çok orta alanlar yaratılmasını istedi.
* Dumankaya Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya konut sektörünün bugünün değil yarının ihtiyaçlarını düşünerek çalışması gerektiğini söyledi. Dumankaya “Kimse cep telefonuna ihtiyaç duymuyordu ta ki birisi önümüze koyana kadar” dedi.

***

Hanefi Avcı adliye’de

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, ”Devrimci Karargah Örgütü” davasının ilk duruşmasına katılmak üzere Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, ”Devrimci Karargah Örgütü” üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri iddiasıyla 22 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasına katılmak üzere tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine getirildi.Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine getirilen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, savcı ve hakimlerin kullandığı Çırağan Caddesi üzerindeki kapıdan binaya alındı. Diğer tutuklu sanıklarından da adliyeye ulaşmasının ardından duruşmaya başlanması bekleniyor. Bu arada, TBMM İnsan Hakları Komisyonunun üyesi CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, BDP milletvekilleri Akın Birdal ile Sebahat Tuncel, Tunceli bağımsız milletvekili adayı sanatçı Ferhat Tunç, Mersin bağımsız milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, ve eski emniyet müdürü Emin Arslan da duruşmayı izlemek için Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi.

***

Öz’den terfi açıklaması

Ergenekon soruşturmasından alınan Savcı Öz, çevresine aslında terfi etmediğini söyledi: AK Parti seçim öncesi korkmuş olabilir. Ordu da zaten benden rahatsızdı. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nden Sultanahmet’teki odasına taşınan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz’ün yeni ofisi, çeşit çeşit çiçeklerle adeta bir bahçeye dönüştü. Türkiye’deki derin devlet yapılanmasına, askerinden, emniyet, medya, yargı, siyasetçisine kadar kimsenin dokunmaya cesaret edemediği kişilere dokunan Savcı Öz’e, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olmasının ardından Türkiye’nin dört bir yanından teşekkür mektupları yağıyor. Yeni görev yerinde tebrik ziyaretlerini kabul eden Öz’ü eski çalışma arkadaşlarının yanı sıra Ergenekon soruşturmasına bakmakla görevlendirilen savcılar da ziyaret etti. Görüşme esnasında yeni savcılar Ergenekon operasyonu ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Edinilen bilgilere göre Öz, şimdiki görev yeri ile ilgili “Binlerce dosya içinde oksijensiz kalmıştım. Artık nefes alabiliyorum. O dönemlerde Ergenekon dışında da farklı dosyalara bakıyordum. Ergenekon sürecindeki yoğunluktan unutkanlık da başlamıştı. Yoğunluktan yapmak istediklerimi de ertelemiştim. Şimdi ertelediklerimi yapmaya başlayacağım. Daha rahatım. Yaşadığımı anladım” dedi. Dört yıldır Ergenekon soruşturmasını yürüten Öz, geçen ay HSYK kararnamesi ile özel yetkileri elinden alınarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne getirildi.