Gazete Manşetleri (06.04.2011)

gazetelerGazete manşetlerini besiktas.com.tr adresinde tek bir adımda okuyabilirsiniz… CUMHURİYET: ‘Organize bir durum var…’ Sınavın iptali için dava açıldı… SABAH: Olay hastanede inanılmaz skandal… Sağanak yağışa dikkat… MİLLİYET: “Defolun istemiyorum sizi!”

CUMHURİYET

‘ORGANİZE BİR DURUM VAR’

Eski ÖSYM Başkanı Eres Söylemez, sınav skandallarını Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Prof. Dr. Ali Demir’in ÖSYM Başkanlığı’na getirilmesiyle birlikte üniversite sınavlarında terkedilen “10 soru kitapçığı” uygulanmasının mimarı eski ÖSYM Başkanı, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Eres Söylemez, her adaya özel soru kitapçığı uygulamasını anlamakta güçlük çektiğini, polis Koleji sınavıyla başlayan bir süreç yaşandığını vurgulayarak, “Asıl açıklanması gereken bu. Öyle sorulardan çıkan bir sorunla karşı karşıya değilsiniz. Organize bir durum var gibi” dedi.
Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Eres Söylemez, 16 yıl önce sınavların A ve B olmak üzere iki soru kitapçığıyla yapıldığını, ancak Güneydoğu’da bir ilde doğru şıkların anons edildiği bilgisi üzerine 10 ayrı soru kitapçığı uygulamasına geçildiğini söyledi. İlk yıl bu sistemde biraz zorlandıklarını, ancak daha sonra sistemin iyi oturduğuna dikkat çeken Söylemez, bugün her aday için 1.7 milyon soru kitapçığı basıldığını belirterek, “Sonsuz sayıda kitapçık yapılması da mümkün. Ama bunun nedenini anlamış değilim. Yapanlar bilebilirler ama ben bilmiyorum” dedi. Kopyanın soru ya da soru kitapçığıyla bir ilgisinin olmadığını kaydeden Söylemez, “Kopya iddiaları başka türlü. Polis Koleji sınavıyla başlayan bir sınav süreci var orada. Asıl açıklanması gereken o. Öyle sorulardan çıkan bir sorunla karşı karşıya değiliz. Organize bir durum var gibi. İnsanlarda da böyle bir his oluştu. Yoksa soru kitapçığı ve soru sayısıyla ilgili bir problem değil” diye konuştu. Daha önce sınav sorularını bir ekibin hazırladığını, pedagojik olarak soruların nasıl sıralanacağına bakıldığını kaydeden Söylemez, “Bir silsilesi vardı, hesaplıyorlardı. Ona göre hazırlıyorlardı. Gelişigüzel soruları koyma şeklinde değildi” dedi. Son sınavdaki şifreleme iddialarıyla ilgili olarak Söylemez, artık bilgisayarla herşeyi yapmanın mümkün olduğunu belirterek, “Eğer bunu bilgisayarla yapıyorsanız, bunun güvenliğini sağlamak için de büyük bir çalışma yapılması gerekir” dedi. ÖSYM’nin çok önemli bir kurum olduğunu, yıpratılmaması gerektiğini vurgulayan Söylemez, ÖSYM Başkanı Ali Demir’in açıklamalarının kendisini tatmin etmediğini söyledi. Söylemez, “Bütün hikâye Polis Koleji sınavıyla başladı. ÖSYM’ye senelerini vermiş, uğraşan arkadaşlarımız zan altında kalıyorlar. Çünkü uzun süredir bu konuda bir soruşturma yürütülüyor, ama sonuç alınamıyor. Asıl sıkıntı oradan kaynaklanıyor. Bunların açığa çıkarılıp suçlu varsa suçluların cezalandırılması çok önemli. Güzel bir kurumu hep birlikte mahvediyoruz, hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Çok yazık olacak. Kişiler geçicidir, ama kurumların kalıcı olması gerekir” diye konuştu.

***
SINAVIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI!

Şifreli kopya iddialarının ardından çeşitli tartışmalara sebep olan, 27 Mart’ta yapılan YGS’nin iptali için dava açıldı. Konya’da bir öğrenci, sınavın iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay’a başvurdu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise, sınavın iptali için bir gerekçe göremediğini, ÖSYM Başkanı’nın açıklamasının güven verici olduğunu belirtti. Çubukçu, sınavın iptali konusunda kendisinin yetki ve sorumluluğu olmadığını da sözlerine ekledi.Bu arada ÖSYM Başkanı da, “Kişiye özel kitapçık iddialarını anlamak mümkün değil. Sınavın iptalini gerektirecek bir durum yok. Basına verilen kitapçık biraz acemice hazırlandı. Bugüne kadar 530 bin kitapçık internette yayınlandı. Olağandışı hiçbir durum söz konusu değil. Sonuçlar açıklandıktan sonra her adaya cevap kitapçığı verilecek. Sakladığımız hiçbir şey yok. Adaylara mektup yazarak 2. sınava odaklanmalarını isteyeceğim” açıklamasında bulundu.

***
RADYASYONU OKYANUSA SIZDIRAN DELİK KAPATILDI

Japonya’nın kuzeydoğusunda, 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketlerinin ardından zarar gören Fukuşima nükleer santralinden, Pasifik Okyanusu’na yüksek radyasyonlu suyun akmasının durdurulduğu bildirildi. Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketinin (TEPCO) internet sitesinde yayımlanan açıklamada, santralin duvarında açılan ve yüksek radyasyonlu suyu Pasifik Okyanusu’na akıtan deliğin kapatıldığı belirtildi. Hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima Daiçi nükleer santralı yakınındaki deniz suyunda kabul edilebilir miktarın 7,5 milyon katı radyasyon belirlendiğini söylemişti. Öte yandan; Japonya’daki nükleer felaketin ardından Çin’de 13 bölgede radyoaktif izotop sezyum 137 ve 134 maddeleri tespit edildi. Çin Milli Nükleer Acil Durum Koordinasyon Kurulu yaptığı açıklamada, “son derece düşük seviyelerde” tespit edilen radyoaktif maddenin insan ve çevre sağlığına zararlı olmadığını belirtti.

***
SABAH

OLAY HASTANEDE İNANILMAZ SKANDAL!

Kartal’da, SGK’dan para almak için yeni doğan bebeklerin yoğun bakımda tutulduğu iddiaları üzerine kapatılan özel hastanede bebeğe makyaj yapılırken çekilen görüntüler skandalın tuzu biberi oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturma tamamlanıncaya kadar kapatılan Kartal’daki özel hastanede karmaşa devam ediyor. Tahliye edilen hastaların yanı sıra geçmişte bebekleri yoğun bakımda yatırılan aileler de hastaneden bilgi almaya çalışıyor. Çocuklarının boşu boşuna yoğun bakımda yatırıldığı iddiaları ise anne ve babaları tedirgin ediyor. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bir vatandaşın çektiği görüntüler dün akşam Star Haber’de yayınlandı. Görüntülerde en dikkat çekeni makyaj yapılan bebek oldu. Bir hemşire, kucağına yatırdığı bebeğin dudağına ruj sürüp, kaş ve kirpik yapıyor. Hemşire daha sonra da bu bebeğin makyajlı halinin fotoğrafını çekiyor.

***
GAZETECİNİN ARACINDA PATLAMA

KKTC’de yayın yapan özel ”Kanal T” televizyon kanalının yöneticilerinden gazeteci Mutlu Esendemir, arabasına konan düzeneğin patlaması sonucu hafif şekilde yaralandı. Polisten elde edilen bilgiye göre, Kanal T önünde park halinde bulunan CK596 plakalı aracının altına, meçhul kişi ya da kişiler tarafından konan düzenek, saat 01.00 civarında Esendemir’in binmek üzere aracın kapısını açtığı sırada patladı. Esendemir, patlama sonucunda sağ ayak topuğundan yaralandı.
Olay yeri, bomba inceleme uzmanları tarafından inceleme altına alındı. Araçta büyük hasar meydana gelmediği tespitinde bulunan polisin soruşturması devam ediyor. Patlayıcının niteliğiyle ilgili inceleme de sürüyor.

***
SAĞANAK YAĞIŞA DİKKAT!

Yapılan son değerlendirmelere göre; Marmara’nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Bilecik, Yalova), İç Ege (Uşak, Afyon, Kütahya, Denizli), İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, ile Muğla ve Edirne çevreleri yağışlı geçecek. Yağışlar; ilk saatlerde Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde olacak.

HAVA SICAKLIĞI: Ülke genelinde önemli bir değişiklik olmayacak.

RÜZGAR: Yurdun güney kesimleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda güney ve batı, diğer yerlerde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Kıyı Ege’de yer yer kuvvetli (40-60 km/s) olarak esecek.

METEOROLOJİ’DEN UYARILAR

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın; Kıyı Ege’de yer yer kuvvetli (40-60 km/s) olarak esmesi beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksama, vb.) vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

DOLU UYARISI: Güney ve İç bölgelerde, sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklindeki yağışlarla birlikte, lokal olarak dolu hadisesi meydana gelebileceğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, doğusu (İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Bilecik, Yalova) ile Edirne çevreleri sağanak yağışlı geçecek.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Uşak, Afyon, Kütahya, Muğla ve Denizli çevreleri sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar, Kıyılarında kuzey ve batı yönlerden, yer yer kuvvetli (40-60 km/s) olarak esecek.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı sağanak yağışlı geçecek.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçecek.

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; sabah ilk saatlerde Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde yağmur ve sağanak şeklinde olacak.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

***
MİLLİYET

“DEFOLUN İSTEMİYORUM SİZİ”

Öldürülen teröristin kız kardeşleri propaganda yapanlara tepki gösterdi. Hatay’ın Hassa İlçesi’nde güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada ölü ele geçirilen 7 teröristten Zeki Durdu memleketi Malatya’da toprağa verildi. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in de katıldığı cenaze töreni sırasında terör örgütü propagandası yapan gruba, Durdu’nun kızkardeşi Elif Durdu ile bazı yakınları tepki gösterince kısa süreli gerginlik yaşandı. Hassa kırsalında güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada öldürülen teröristlerden 29 yaşındaki Zeki Durdu’nun yakınları, Adana’dan teslim aldıkları cenazeyi Malatya’ya getirdi. Üzerinde Mezopotomya Cenaze Nakil Aracı yazılı aracının önü kent girişinde yüzleri puşilerle kapalı ve ellerinde Abdullah Öcalan posterleri olan bir grup tarafından durduruldu. Burada atılan sloganlardan sonra cenaze, konvoy eşliğinde Malatya Şehir Mezarlığı’na getirildi. Yaklaşık 500 kişin katıldığı cenaze töreninde polis de çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Cenazeye Malatyalı olan BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel’de TBMM 021 plakalı araçla geldi.

***
BÜYÜK DEĞİŞİM TBMM’DE OLACAK!

Bütün partiler, TBMM’ye taşıyacağı isimler konusunda radikal değişikliklere gidiyor. Erdoğan dünkü son grup toplantısında, iki dönemdir görev yapan bazı isimleri aday yapmayıp bir sonreki seçime kadar dinlendireceğini açıkladı. Ak Parti’de aralarında bakanlık yapanların da bulunduğu yaklaşık 200 ismin liste dışı kalacağı konuşuluyor. CHP’de ise vekillerin yüzde 70’inin değişmesi bekleniyor. BDP’nin yarısı giderken, MHP’de değişim kısıtlı kalacak. 12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilecek milletvekili genel seçimleri sonrasında en büyük değişim TBMM’de yaşanacak. İktidar partisi dahil bütün partiler, TBMM’ye taşıyacağı isimler konusunda radikal değişikliklere gidecek.

AK PARTİ: KÜSMEYİN
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaklaşan seçimler nedeniyle dün son kez konuştuğu Ak Parti Meclis Grup toplantısının basına kapalı bölümünde bakan ve parti yöneticileri de dahil olmak üzere bazı milletvekillerini bundan sonraki dönemi düşünerek listelere koymayacağını söyledi. Milletvekillerinden helallik isteyen Erdoğan, “Küsmeyin, darılmayın. Bu şarkı burada bitmez” diye konuştu.

CHP: TÜRKİYE İSTİYOR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Türkiye değişim istiyor” diye yorumladığı ön seçim sonuçlarında, milletvekillerinden çok örgütle yakın temas halinde bulunan il-ilçe başkanları ile belediye başkanlarının ön plana çıktı. Kılıçdaroğlu, milletvekili listesini belirlerken tabanın bu tercihini dikkate alacağı, Avrupalı konuklarına da söylediği gibi, kadın ve genç kesimden sürpriz isimleri Meclis’e taşıyacağı kaydediliyor.

MHP: DEĞİŞİM HER YERDE
MHP’de ise Ak Parti ve CHP’ye oranla değişimin şiddetinin daha az olması bekleniyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 72 milletvekilinden aday adayı olanları listelere yerleştirecek. Ancak Bahçeli, aday adayı olan milletvekillerini seçilebilecek sıralara yerleştirme konusunda tercihte bulunacak. Bahçeli’nin parlamento dışından partiye taşımak istediği daha önemli isimler bulunması ve bazı milletvekillerinin performansından memnun olmaması nedeniyle mevcut milletvekillerinden bazılarını listeye almasına rağmen seçilecek sıralara koymayacağı belirtiliyor.

BDP: YARISI GİDECEK
Seçime bağımsız adaylarla girecek olan BDP’de ise milletvekillerinin en az yarısının değişeceği ifade ediliyor. 20 milletvekilinden, Sevhir Bayındır, Sabahat Tuncel, Bengi Yıldız ve Ufuk Uras gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 9’unun seçimde aday gösterilmeyeceği belirtilirken, eski DEP Milletvekilleri Leyla Zana ile Hatip Dicle’nin yeniden TBMM’ye dönmesine kesin gözüyle bakılıyor.

***
BU FOTOĞRAFLAR KADDAFİ’Yİ ZOR DURUMA DÜŞÜRECEK

Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin, tutuklulara uyguladığı kötü muameleyi gösteren fotoğraflar bulundu. İşkenceye uğrayan tutukuların fotoğrafları, ateşkes ilan edilmesini isteyen Kaddafi’yi zor duruma düşürecek.Fotoğraflar, Kaddafi yanlısı askerlerin isyancılardan geri aldığı, başkent Trablus’un 50 km batısındaki Zaviye kentinde, yanarak kullanılamaz hala gelen polis merkezinin ikinci katında yere saçılmış halde bulundu. Bazı karelerde, işkenceye maruz kalmış cesetler görülüyor. Diğerlerinde ise yarı çıplak, sırtı yarıklarla dolu bir adam ve elleri bağlanmış halde yüzükoyun bir minderin üzerine yatırılmış bir başka tutuklu yer alıyor. Ölü tutukluların yaşadığı korku yüz ifadelerinden anlaşılabiliyor. Polis merkezindeki diğer resimlerde, kan birikintileri, kavanoz ve şişe dolu masalar, barut ve uzun bir testereyi görülebiliyor. Gazeteciler, tutuklulara yapılan işkencelerin izlerini gösteren fotoğrafları, bir hafta süren şiddetli çatışmaların ardından Kaddafi güçlerinin eline düşen kente düzenlenen resmi bir gezi sırasında elde etti. Kaddafi rejimini sivillere uyguladığı vahşeti gösteren en son kanıtlar, Libya liderinin koalisyon güçlerinin operasyonlarını durdurmak amacıyla bir anlaşma yapma girişimlerine de gölge düşürdü.

***
HÜRRİYET

TRAFİK CEZALARINA YÜKSEK FAİZ

Trafik cezalarının geç ödenmesi halinde uygulanan faizler artırıldı. Buna göre, halihazırda aylık yüzde 1.40 olan gecikme faizi yüzde 5’e çıkarıldı. Trafik cezasını peşin ödeyene yüzde 25’lik indirim uygulaması ise devam edecek.İçişleri Bakanlığı Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, ilgilinin rıza göstermesi halinde idari para cezası derhal tahsil edilecek. Trafik idari para cezası karar tutanağında yazılı idari para cezaları muhasebe yetkilisi mutemetlerine, vergi dairelerine veya Maliye Bakanlığınca tahsile yetkili kılınan bankalar ile PTT idaresine ödenebilecek. İdari para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden bunun dörtte üçü tahsil edilecek. Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemeyecek.

TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK
Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezasının, ilk taksidinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir ay içerisinde vergi dairesine müracaat edilmesi halinde, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenebileceğine ilgili vergi dairesince karar verilebilecek. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek. Trafik idari para cezalarını tahsil eden banka veya PTT idaresi, Maliye Bakanlığınca tespit edilen süre içinde, Maliye Bakanlığının ilgili birimine elektronik ortamda bilgi vermek zorunda olacak. Banka veya PTT ile yapılan ödemelerde paranın bankaya veya PTT’ye yatırıldığı tarih ödeme tarihi sayılacak. PTT veya bankalar aracılığıyla yapılacak idari para cezası tahsilatında, ilgili kanunlarda ve Maliye Bakanlığı koordinasyonuyla yapılacak protokollerde yer alan hükümler dikkate alınacak.

CEZALAR 1 AY İÇİNDE ÖDENECEK

Trafik idari para cezaları yetkili memurlarca derhal tahsil edilecek. Ödeme derhal yapılmadığı takdirde, para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanacak. Aylık faizin hesaplanmasında ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınacak. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemeyecek. Süresinde ödenmeyen ve kesinleşen idari para cezaları, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecek. Trafik idari para cezası karar tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilecek. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşecek. İdari yaptırım kararının verildiği işlem kapsamında aynı kişi ile ilgili olarak idari yargının görev alanına giren kararların da verilmiş olması halinde, idari yaptırım kararına ilişkin hukuka aykırılık iddiaları bu işlemin iptali talebiyle birlikte idari yargı mercinde görülecek. Yönetmelikle 27 Ocak 1989 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Trafik Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Esas ve Usuller ile Kullanılacak Belgeler Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Trafik idari para cezası karar tutanaklarındaki bilgilerin Maliye Bakanlığına elektronik sistemle aktarılmasına 1 Temmuz 2011’e kadar başlanacak.

***
HiÇBİR ŞEY ÇIKMAZ

YGS’de şifreli kitapçık iddiaları üzerine sınava giren yüz binlerce genç ve aileleri ile çok sayıda uzman ciddi kuşkularını dile getirip derinlemesine soruşturma talebini dile getirse de, yetkililerin açıklamaları ‘savcılara pek iş bırakmadı’.Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Yardımcısı Çiçek’in “ÖSYM açıklamaları bizi tatmin etti” sözlerinin ardından, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu da dün, “Şifreleme yok. Bu soruşturmadan bir şey çıkmayacak” deyip, son sözünü söyledi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, “Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) bazı kitapçıklarda şifre var” tartışması üzerine dün yaptığı açıklamada, Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yeni yönetimini savunarak, “Herhangi bir şekilde şifreleme söz konusu değil ve olamaz da. Bu iddialar tamamen gerçekdışı” dedi. Çubukçu, “YGS’nin iptal ihtimali var mı” sorusunu “O kararı ben vermiyorum. Vermediğim kararla ilgili var ya da yok değerlendirmesi yapmayacağım” diye yanıtladı. Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çubukçu, “1 milyon 700 bin cevap anahtarı neden yok” sorusuna, ÖSYM’den farklı olarak “Kitapçık sayısı kadar cevap anahtarı var” yanıtını verdi. Gazetecilerin “1 milyon 700 bin anahtar var mı” diye ısrarı üzerine Çubukçu “O kadar da cevap anahtarı var” dedi. Çubukçu şunları söyledi:

Benim için tatmin edici

“Sayın Başkan, açık yüreklilikle konuyu açıkladı. Benim açımdan tatmin ediciydi. Adaya özel kitapçık uygulaması kopya çekilmesini değil, çekilmemesini sağlamak içindi. Biz hükümet olarak herhangi bir kişi, kurum veya grubun kayırılmasına müsaade etmeyiz. ÖSYM’nin taraflı hareket ettiği iddialarını kabul etmem mümkün değil. Bu konuda bir çıkarın peşinde olanlar var. Ben derin kuşkuların yaratıldığını ve bunun giderilebilir bir şey olduğunu düşünüyorum. Savcılık soruşturmasından hiçbir şey çıkmayacak. Gençleri ikna ederiz, edeceğiz. Tüm sorulara Sayın Başkan cevap verecektir.”

Yarımağan niye korkuyor

“Eski Başkan (Ünal Yarımağan), 10-12 yıl bu kurumun başında bulundu. 2-2.5 yıl da beraber çalıştık. Bu süre içinde en ufak bir telefon görüşmem olmadı. Sadece KPSS’deki olay üzerine aradım. Biliyorsunuz o sonuçlara göre atama yapacaktık. ‘Kopya yok, atamayı gerçekleştirebilirsiniz’ dediler. Ama ortaya çıktı ki sorular sızdırılmış. Gördük ki ÖSYM’de sınav güvenliğini sağlayacak tedbirler alınmamış. Açıklamalarını gerçekten çok yakışıksız, çok vahim buldum. Her şeyden önce kendi başkanlık döneminde çok ciddi bir skandal yaşandı. Kendisini temize çekmeden bu açıklamaları yapması doğru değil. Neden korkabilir? Başında bulunduğu kurumun adli soruşturmasından korkabilir.”

“Birkaç yıl içinde bugün konuştuklarımızdan daha öte bir güvenlik içinde sınavlar gerçekleştirilecek. Sınavları toptan kaldırmak değil ama çok daha teknolojik, çok daha düzgün sınav yapılmasını birkaç yıl içinde başaracağız.”

***
KAPIYI KAPATIN UTANIYORUM

Fidye ve cinayetten yargılanan sanık duruşmada, kapıdan kendisine bakan akrabalarını görünce hâkime, “Hepsi bana bakıyor. Utanıyorum. Kapıyı kapattırın” dedi.İstanbul Kemerburgaz’da Ekim 2010’da eniştesi ve eniştesinin ağabeyiyle birlikte villasına girdiği öz amcası Nurettin Gülep ve yeğeni Meryem’i (13) fidye almak için 6 gün rehin tuttuğu, yengesi Gülhanım Gülep’i ise öldürüp otomobilin bagajına kapattığı iddiasıyla yargılanan Ayhan Gülep (23) önceki gün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Bakırköy 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde eniştesi Nezir Reçber ve onun ağabeyi Ferdi Reçber’le birlikte ağırlaştırılmış ömür boyu hapsi istenen Ayhan Gülep, akrabaları duruşma salonunun açık kapısından kendisini izleyince, “Hepsi bana bakıyor. Utanıyorum Hâkim Bey. Kapıyı kapattırın” dedi. Mahkeme Başkanı duruşmanın herkese
açık yapıldığını belirterek isteği geri çevirdi. Ferdi ve Nezir Reçber de ifade için hazır olmadıklarını söyledi. Mahkeme heyeti üç sanığın tutukluluk hallerinin devamına ve Meryem Gülep’in tedavisi bittikten sonra ifadesinin alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

400 bin lira istendi

İddianameye göre, pazarlamacılık yapan Ayhan Gülep kredi kartı borçları nedeniyle 8 Ekim 2010’da beraberindekilerle Nurettin Gülep’in Kemerburgaz’daki villasına girmiş, Gülep’i 400 bin TL’lik fidyeyi bulması için serbest bıraktıktan sonra Gülhanım Gülep’i öldürmüştü.

HABERTÜRK

MECLİS’E KRAVAT EYLEMİYLE VEDA ETTİ

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis’e kravatını çıkarıp mikrofona asarak veda etti. ÖDP Genel Başkanı iken, BDP’nin desteğiyle bağımsız olarak meclise giren, daha sonra grup kurmalarını sağlamak için BDP’ye geçen Ufuk Uras, Avrupa Parlamentosu’nda yasak olmadığını belirtti. 68 devrimini yapan gençlerin de kravatı reddettiğini anımsatan Uras, “Bu kravat boynumuzu değil beynimizi, ufkumuzu da boyunduruk altına alıyor. Bu boyunduruğa karşı tutum almalıyız. Kravatsız bir meclis istiyorum” diyerek boynundaki kravatı mikrofona taktı. Eylem sonrası kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise bu hareketin üzerine konsantrasyon sağlamanın zor olacağını belirterek, “Dört buçuk yıl milletvekili olarak yat, giderayak şov yap. Bunu anlamak zor” dedi.

***
11 SAATTEN FAZLA ÇALIŞANLAR DİKKAT!

Londra Üniversitesinde hazırlanan bir araştırmaya göre, günde 11 saatten fazla çalışanların kalp krizi geçirme ihtimali, günde 7-8 saat çalışanlara göre yüzde 67 daha fazla. Araştırmada 11 yıldan fazla çalışan 7 bin memurun her gün kaç saat çalıştığı, bu süre içinde yaptırdıkları check-uplar, tıbbî kayıtlar incelendi. Araştırmanın sonuçları Annals International Medicine dergisinde yayınlandı. Kalp krizi geçiren 192 kişinin günde 11 saatten fazla çalıştığı ortaya çıktı. Araştırmaya başkanlık yapan Profesör Mika Kivimaki, “Günde 11 saatten fazla çalışan her 9 kişiden 5’inin kalp krizi geçirdiğini belirledik. Bu sonuç, fazla mesai yapan insanlara çalışma saatlerini azaltmaları için bir uyarı olabilir. Çünkü yeni bir risk faktöründen söz ediyoruz. Ama şu aşamada daha az çalışmanın kalp krizi riskini azaltabileceğini de söyleyemiyoruz. Bunun bir rastlantı mı yoksa aralarında bir ilişki mi var henüz bilemiyoruz. Yine de bu veri, kalp krizi geçirme riski olan hastaların korunması açısından büyük önem taşıyor” dedi. İngiltere’de her sene 101 bin kişi kalp krizinden dolayı hayatını kaybediyor.

***
“KUMALIK SAÇMALIK”

Geçen yıllarda Nazire Şenlendirici ile evli ve 2 çocuk babası klarnetçi Hüsnü Şenlendirici’yle yaşadığı yasak ilişki ile gündemden düşmeyen Deniz Seki, Hülya Avşar Show programında kumalığa karşı olduğunu söyledi. Hülya Avşar, TNT’de ekrana gelen programında “Son dönemde internetle beraber kumalık çoğalmış. Aslında kumalık güzel bir şey, bir tane kuma gelsin ne güzel. Sen çalışmıyorsun hanımağa olarak yaşıyorsun. Kötü bir şey mi?” diyerek espri yaptı. Bunun üzerine Seki, “Aaa saçmalama, neresi güzel. Çok kötü bir şey. Amaaan, arada bir Hürrem’i, Muhteşem Yüzyıl’ı izlemiyor musun? Hep hamama gidip yıkanıyorlar, ‘Acaba bu gece bizde mi kalacak?’ diye soruyorlar. Bir de adamın gidip kaftanını öpüyor, ne oluyoruz ya… Asla o dönemde yaşayamazdım, yolardım” diye konuştu. Milliyet’in haberine göre, Seki, uyuşturucu operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra ayrıldığı Şenlendirici’nin kendisine attığı “B… ye” mesajına bile o dönem “Yerim” diyerek karşılık vermişti. Hüsnü Şenlendici’nin 3 yıl önce eşine açtığı boşanma davası ise taraflar anlaşamadığı için hâlâ sürüyor.

***
AKŞAM

BOĞAZ’A İKİ KATLI KÖPRÜ

Ulaştırma Bakanlığı, 3. Boğaz köprüsüyle ilgili tartışmaları bitirdi. Köprü iki katlı olacak, alt katından tren geçecek. Zaman’ın haberine göre; Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul’da ‘Garipçe-Poyrazköy’ arasına inşa edilecek 3. Boğaz köprüsünün ‘iki katlı mı yoksa tek katlı mı’ olacağı tartışmasına son noktayı koydu. Köprünün daha önce tek katlı olması ve raylı sistemle birlikte ihale edilmesi öngörülmüştü. Bu görüşten vazgeçen bakanlık, köprünün iki katlı olarak inşa edilmesine karar verdi. Köprünün üst katı 4×2 şeritli olacak ve bu kattan otomobiller geçecek. Alt kat ise trenlerin geçişine uygun inşa edilecek ancak yüklenici firma rayları döşemeyecek. Raylar, planlama çalışması süren bağlantı demiryolu projelerinin hayata geçmesinin ardından döşenecek. Trenin Boğaz’dan geçiş hızı ise 120 kilometre olacak.
3. Boğaz köprüsünün iki katlı olacağı bilgisini veren Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Çanakkale Köprüsü içinse 2013 yılında ihaleye çıkmayı planladıklarını duyurdu. Turhan, “İzmit Körfez Geçişi ve Kuzey Marmara toplamda 11-12 milyar dolarlık projeler. Çanakkale için yatırımcıların finansman ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz. O nedenle ihaleyi 2013’te düşünüyoruz.” dedi. Ankara’da bir grup gazeteciye açıklamalar yapan Turhan, Boğaz’a inşa edilecek üçüncü köprüyü de içeren 6,5 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyolu Projesi hakkında da bilgi verdi. 3. köprünün maliyetinin 950 milyon ile 1 milyar dolar arasında olacağını bildiren Turhan, “Demiryolu projesinin eklenmesiyle köprünün maliyeti yüzde 25 artacak. Böylece maliyet 1 milyar 250 milyon dolara çıkacak.” açıklamasını yaptı.
Kuzey Marmara Otoyolu ve üçüncü köprü projesinin 7 bölüme ayrıldığını vurgulayan Turhan, “Bu ihalede, İzmit Körfez Geçişi Projesi’nden farklı bir yöntem izlendi. İzmit’te; yüklenici, bitirdiği bölümü işletmeye açabilecek. Bu projede, ardışık üç bölümün bitirilmesi şartıyla işletmeye açma söz konusu olacak.” ifadesini kullandı. Karayolları Genel Müdürlüğü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Üçüncü Boğaz Köprüsü ihalesini yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyor. Projenin temeli 2012’de atılacak. Yetkililer, ihaleye gerek yerli gerekse de yabancı yatırımcıların gösterdiği ilgiden de oldukça memnun.

***
ERDOĞAN-KILIÇDAROĞLU YÜKSELDİ BAHÇELİ DÜŞTÜ

Facebook, Twitter ve diğer sosyal medyada Başbakan Erdoğan’la ilgili yapılan yorumlar yarım milyona yaklaştı, Kılıçdaroğlu 235 binle ikinci sırada. Bahçeli ise yorum sayısını artırmasına rağmen yüzde 10’dan yüzde 7’ye geriledi. Sosyal medya takip ve analiz platformu www.semanticum.com, Türkiye’nin gündemini Facebook, Twitter ve bloglardaki yorumlardan tuttu. Ntvmsnbc’de yer alan habere göre; Seçime yalnızca iki ay kala siyasilerin sosyal medya performansında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başı çekiyor. Mart ayı analizlerine göre Başbakan’la ilgili 418 bin yorum ve ileti paylaşıldı. İkinci sıradaki CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da oranını şubat ayına göre artırdı ve 235 bine ulaştı. MHP lideri Devlet Bahçeli, sayısını 54 bine çıkarmasına rağmen yüzde 10’dan yüzde 7’ye geriledi. Oranı düşen bir başka lider ise HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş. Kurtulmuş’un oranı da yüzde 4.5’ten yüzde 3.89’a düştü. Bir başka sosyal medya analizi YGS-İmamın Ordusu karşılaştırılmasıyla yapıldı. Rapora göre İmamın Ordusu kitabını yazan Ahmet Şık’ın tutuklandığı gün ortalama 2000 yorum yapıldı. Birkaç gün içinde İmam’ın Ordusu’na ilgi azaldı ve günlük yorum sayısı 100’e kadar düştü. Fakat yayınevi ve Radikal’e baskın sonrası İmam’ın Ordusu’na ilgi 100 kat artarak günlük 10.000 yorum seviyesine dayandı. Japonya depremi ve İbrahim Tatlıses’e saldırı karşılaştırmasında ise durumun neredeyse eşit olduğu görülüyor.

***
OY TORBALARINA SIKI GÖzETİM

Seçim güvenliği ve oyların çalınmasını önlemek için bu seçimlerde olağanüstü önlemler alınacak. Oy torbaları polis nezaretinde seçim kuruluna taşınacak. Riskli bölgelerde ise taşımada zırhlı araçlar kullanılacak. EMNİYET Genel Müdürlüğü, daha önceki seçimlerde uygulanmayan bir dizi önlemi bu seçimde devreye soktu. Seçime yaklaşık iki ay kala tüm merkez ve taşra teşkilatına gönderilen genelgeyle Emniyet teşkilatı alarma geçirildi. Seçim öncesi, sırası ve sonrasında alınacak önlemlerin madde madde sıralandığı Emniyet Genel Müdür Vekili Mustafa Bahrettin Demirer imzalı genelgeye göre; mühürlü oy torbalarını ilçe ve il seçim kurullarına götüren araçlara imkanlar dahilinde bir ekip otomobili refakat edecek. Torbalarının, en az bir polisin nezaretinde ilçe ve il seçim kurullarına intikali sağlanacak. Oy torbaları riskli bölgelerde zırhlı araçlarla seçim kuruluna ulaştırılacak.

GÖRÜLMEMİŞ ÖNLEM
12 Haziran günü Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin sandık bölgesinde yaklaşık 177 bin sandık kurulacak. Seçim mevzuatına göre; oy verme ve oy sayım işlemleri tamamlandıktan sonra oylar bir torbaya konularak sandık kurulu başkanı ve iki üye tarafından en kısa sürede ilçe seçim kuruluna teslim edilecek. Sandıkların büyük çoğunluğu polis bölgesinde olduğu için, mühürlü oy torbalarının tümü aynı anda götürülse bile seçim akşamı on binlerce polis ‘torba nöbetinde’ olacak.

Her şey seçim güvenliği için
Emniyet Genel Müdür Vekili Mustafa Bahrettin Demirer imzasıyla merkez ve taşra teşkilatına gönderilen 24 sayfalık genelgede alınması istenen önlemlerden bazıları şöyle:
– Yasadışı örgütlerin seçimi sabote etme girişimleri önlenecek.
– Seçmenin oy tercihini tespit için alternatif sandık kurma girişimine izin verilmeyecek.
– Başta Başbakan olmak üzere bakan, parti genel başkanları, üst mahkeme başkanları ve üst düzey askeri ve mülki erkana yönelik olası saldırılara karşı istihbarata ağırlık verilecek.
– Siyasi partilerin genel merkezleri, il, ilçe, belde teşkilatları ve seçim büroları korunacak.
– İl ve ilçe seçim kurulları 24 saat esasına göre korunacak.
– Miting alanlarında olası terör olaylarına karşı istihbarata ağırlık verilecek.
– Partilerin ve adayların seçmene hediye ve eşantiyon dağıtması engellenecek.
– Kazanan parti yandaşlarının taşkınlıklarına karşı tedbirler alınacak.

Sandıkta şeffaflık devri
TÜRKİYE 12 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde, tahta sandıklar yerine ilk defa şeffaf plastik sandık kullanmaya hazırlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun görevlendirdiği Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO), şeffaf sandıklar için açtığı ihaleyi Beno Plastik firması kazandı.
YSK, 200 bin sandık için 16.9 milyon TL muhammen bedel belirlemişti. İhaleyi 15.6 milyon TL’lik bedelle kazanan Beno Plastik şirketi Yalova’daki fabrikasında sandıkları seçime yetiştirmeye çalışıyor. Sandıklar, partiler halinde il ve ilçe seçim kurullarına gönderilecek.
Oy verme kabinlerine yönelik ihaleyi ise Özyiğit isimli firma, 64 milyon TL’lik bedele kazandı. Firma yetkilileri, YSK’nın kriterlerine göre 360 bin adet kabin üreteceklerini belirtti. Eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 santimetre olacak kabinler portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı olacak.