SPOR-Havutçu: Elimden geldiğince uyardım

BEŞİKTAŞ-Siyah-Beyazlı takımın genç çalıştırıcısı, “Ben elimden geldiği kadar onu uyardım, beni dinlerdi ama dediklerimi yapmazdı. Schuster’i istifaya götüren süreç Dinamo Kiev’e elenmemizle başladı. Sezon sonuna kadar görevdeyim. İleride ne olur bilemem” dedi.

Havutçu, Star Gazetesi Spor Müdürü Aydın Bayram ile Aygün Özipek’e konuştu. Kartal’da Schuster’in istifa etmesinin ardından görevi devralan Tayfur Havutçu, Starspor’a önemli açıklamalarda bulundu. Beşiktaş’ta bu sezon birçok bilinmeyene ışık tutan Tayfur Hoca, Alman teknik adamın sonunu getiren sürecin en önemli nedeni olarak uyarıları dinlememesini gösterdi. İşte Havutçu’nun sözleri:

“Schuster çoğu şeyi benimle paylaşıyordu. İhtiyaç duyduğu zaman kendi gördüklerimi belirtiyordum. Onun futbol felsefesine şov demeyim de en büyük yanlışı baştan Türkiye Ligi’ni çok kolay görmesiydi. Ona Süper Lig’in zor olduğunu söyledim. Ona, ‘Biz kora kor mücadeye girersek farkımız kalitemiz ortaya çıkacak’ dedim . Ama söylediklerimi hiç dikkate almadı. Schuster’in kendi analizcileri vardı, Real Madrid’de çalıştığı dönemden.. Rakipleri daha çok kasetten izliyordu. Schuster ile aramda asla sorun olmadı. İlk lig maçı oynandığında yönetime, ‘Tayfur yukarda olsun’ demiş. Devre arası soyunma odasına inip, gördüklerimi aktarırdım ama yine, kendi bildiğini yapardı. Schuster’i istifaya götüren süreç D.Kiev maçları ile başladı. Avrupa’dan çok büyük beklentisi vardı.”

Tayfur Havutçu, görevi kabul ederken de asla çekinmediğini belirterek, “Taraftara teşekkür ediyorum. Bize gösterdikleri olumlu davranış ve pankartlara layık olmaya çalışacağız. Desteklemeleri bizim için itici güç. Kayseri maçını kazanmamız iyi oldu. Benim avantajım takımın içinde olmamdı. Şu anda sezon sonuna kadar görevimin başındayım. Yönetimin açıklaması bu doğrultuda. Bizim de bu süreci iyi geçirmemiz gerikiyor. Sezon sonu bakacağım rüzgar bizi nereye kadar götürecek. Benim hedefim verilen görevi en iyi şekilde yapmak. Şu an ligimizde yerli hocalara büyük eğilim var, 18 takımın 16’sında yerli isimler görev yapıyorlar zaten. Ertuğrul Sağlam geçen sene Bursa’yı şampiyon yaptı. Tolunay Kafkas, Bülent Uygun, Aykut Kocaman, Şenol Güneş hepsi başarılı oldular. Önümüzdeki dönemlerde de yerli hocalar bütün takımların başında olacak.”

Çetenin ayrılması söz konusu değil

BEŞİKTAŞ’IN hocası Tayfur Havutçu, sezon sonunda takımdan ayrılacakları yolunda iddialar ortaya atılan Quaresma, Simao, Almeida için de garanti verdi. Havutçu, “Portekizli futbolcularla birebir konuştum. Hepsiyle toplantılar yaptım. Hocanın ayrılması futbolun doğasında olan bir olay. Neticede bu oyuncuların Beşiktaş ile sözleşmeleri var. Hepsi burada çok mutlu ve burada kalmak istiyorlar. Quaresma, ‘15 sene futbol oynadım, bu kadar büyük ilgi görmedim’ diyor. Kendi ülkem de bile bu kadar ilgi gösterilmiyor bana diye açıkladı. Herkes rahat olsun Q7 ve çetesi burada kalacak” şeklinde görüş belirtti. Kartal’ın teknik direktörü Bobo ve Nobre için de şunları söyledi: “Bobo çok sakatlık dönemi atlattı. Ama genede Bobo takımda en fazla gol oyunculardan birisi. Sezon sonu ne olacak belirsiz olduğu için kafası biraz karışık. Menajeri gelecek. Sezon sonu için onun hakkında rapor vermedim. Nobre bu sezon bekleneni veremedi…”

Guti, maalesef sistem kurbanı

“REAL Madrid ve İspanya Milli Takımları’nda da forma giyen ve büyük başarılar kazanan Guti’den herkes çok şey bekliyordu. Ama birçok maçta bu futbolcu beklentilerin uzağında kaldı. Aslında Guti bundan önce oynadığı maçlarda da takıma çok şeyler verebilmek için büyük mücadele verdi. Ama ona uymayan bir sistem vardı. Bu sistem içinde kendisini çok yordu ve bu da performansını düşürdü. Yani Guti tamamen sistemin kurbanı oldu. Üçlü baklava olduğu için o mevkide topla buluşamıyordu ve daha çok orta sahaya geliyor, orada kayboluyordu. 10 metre kare içinde oynamak zorunda kalıyordu. Biz Ğuti’yi Ernst ve Necip’in önünde yer verdik ve onu böylece daha ekonomik oynattık. Kendisine bunu anlattım o da çok başarılı oldu…”

Kupayı almalı ve 8’de 8 yapmalıyız

“BİZİM öncelikli hedefimiz Ziraat Türkiye Kupası olacak. Gaziantepspor ile oynayacağımız iki yarı final mücadelesi bizi bekliyor. Biz Beşiktaş ruhunu sahaya yansıtabilirsek, hiçbir takımdan çekinmemize gerek yok. Önce Gaziantepspor’u eleyip, ardından da finaldeki rakibimize bakacağız. Sezonu bir kupa ile kapatmak çok önemli. Spor Toto Süper Lig’de kalan 8 maçta ise hedefimiz hep kazanmak. Biz her maçı tek tek değerlendiriyoruz. Ve her maça mutlaka kazanmak için çıkacağız. 8’de 8 yaparsak çok iyi olur, yapamasak da bu çok önemli değil. Önemli olan sahada kazanacak oyunu oynamamız. Biz böyle oynarsak başarılı olmamamız için hiçbir neden göremiyorum. Kupayı kazanırsak kendime ve takıma güveniyorum, iyi işler yapacağız.”

Kartal’a da bir Alex gerekiyor

HAVUTÇU, ligdeki şampiyonluk yarışına da değinerek, “Şampiyonluk yarışı sonuna kadar devam edecek. İkisininde iyi kadroları var. Trabzonspor’un artıları takım olgusu. İkinci yarıdaki puan kaybına rağmen yarışa tutundular. Sonuna kadar da bırakamayacaklar. Şenol Güneş çok tecrübeli bir hoca. Fenerbahçe’de Alex’in artısı önemli. Çok büyük futbolcu. Son Galatasaray derbisinde bir anda maçın kaderini değiştirdi. Çok etkili ve zeki, gol yollarına inanılmaz giriyor. Kendisine karşı birebir oynadım. Çok da iyi bir profesyonel. Bu yaşta bile eskisinden daha iyi oynuyor. Yıllar geçtikçe daha iyi duruma geldi. Bana göre Türkiye’ye gelmiş geçmiş en iyi yabancılardan birisidir. Beşiktaş’ın da Alex gibi bir oyuncuya ihtiyacı var” açıklamasını yaptı..

Sorun fotokopi goller yememiz

“SOKAKTA kime sorsanız yenilen gollerin fotokopi gibi olduğunu söyler size… Duran toplardan goller yedik. Adam paylaşımı olmadı. Bir anlık dalgınlıklar oldu. En büyük eksiğimiz saha içinde futbolcular birbirleri ile konuşmuyorlar ve uyarılarda bulunmuyorlar. Herkes birbiri ile konuşmalı. Olayı yaşamak zorundasınız.Bunu Schuster de görüyordu ama sistemden asla vazgeçmedi. Bu yıldızlarla bulunduğumuz ligdeki puan cetvelindeki tablo inanılacak gibi değil. Biz şablonda oynama yapmadık. Orta saha tek ön libero idi. Kayseri maçında Ernst ve Necip’e yer verdik. Önlerinde ise Guti oynadı. Bu kadro rakibe göre değişim gösterebilir. Sivok ile Hilbert’i dışarda bıraktık, yabancı kontenjandan dolayı. Görev alan isimler takım için önemli. Sadece tercih yapmak zorunda idik.”

Almeida, Real’in teklifine takıldı

“HUGO Almeida’nın iyi özellikleri var. Kendisini Almanya’da takip ettiğim için biliyorum. Hemen hemen her özelliğini çok iyi biliyorum. Onun kafası karışıktı. Real Madrid’den kendisine yapılan transfer teklifi bu döneme denk geldi. Almeida bu yüzden motive olmadı ve birçok maçta normalde kolayca gol yapabileceği pozisyonları değerlendiremedi. Kafası karışıktı. Ama inanıyorum ki bundan sonra daha çok faydalı olacak. Onunla bir görüşme yaptım ‘Seni bundan sonraki maçlarda daha fazla kullanmak istiyorum, kafa olarak hazır ol. Benim sana güvencim tam’ dedim. O da bana söz verdi, sorunlarını artık bir kenara bıraktı. Bundan sonra çok daha farklı olacak.”