SPOR-İnönü kayabilir!

BEŞİKTAŞ-Bakanın açıklaması üzdü… “Stat için Mayıs ayında” kazma vurulacak diyen yönetimin aksine Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı “Dolmabahçe tarihli alan, statları şehir dışına çıkartmamız gerekir” açıklaması tedirginlik ve huzursuzluk yarattı.

Didem TUTAL’ın haberi

İnönü Stadı daha çok konuşulacağa benziyor. Yeni stat projesi hayali Beşiktaş camiasının bir taraftan umutlandırırken diğer taraftan gündeme düşen haberler de camiayı düşündürüyor. Beşiktaş’ın en büyükhayali İnönü Stadı’nı yıkıp daha modern bir stad yapmaktı. Anıtlar Kurulu’ndan sabırla beklenen izin geçen ay içinde nihayet çıktığı konuşuluyordu. Başkan Demirören, “Mayıs’ta ilk kazmayı vuruyoruz” açıklamasıyla yine Beşiktaşlıların dikkatini çekti. Geçtiğimiz haftalarda ise bir başka açıklama daha yeni stat projesi ile ilgili kafalarda soru işareti oluşturdu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Dolmabahçe Sarayı’nı tehlikeye atamam. Kararı Yüksek Kurul gündemine taşıdım, kararı durdurdum. Beşiktaş oraya yeni stad yapamaz” diyerek umutları adeta boşa çıkardı. Bu konuda Başkan Yıldırım Demirören’in kulübün yayın organından şunları söylemişti: “Kulübümüz dünya kulübü olmayı sadece takımlarımızın şampiyonlukları ile değil, tesisleşme konusunda attığı adımlarla da başaracaktır. Tahminimizden hızlı ilerleyen stad projemizle ilgili gerekli izinleri çıkarttık. Bir aksilik olmazsa Mayıs’ta ilk kazmayı vuracağız.”

PROJE BAKAN’A TAKILDI
Ancak Bakan Günay’ın kararının arkasındaki gerekçeler yine basına şöyle yansımıştı:
“Belki birşeylere inat, belki bir kasıt buraya stad yapılmış vakti zamanında. Ancak burası doldu bir bölge. Swissotel yapıldığında Dolmabahçe Sarayı etkilendi. Ardından Gökkafes ortaya çıkarıldı. Bunlar uzun vadede saraya zarar veren yapılar. Swissotel ve Gökkafes’i belki buradan artık kaldıramayız ancak stadı büyütmeyin diyebiliriz. Burası zaten riskli bir bölge. Stadı büyütürseniz toprağın hafızasını bozarsınız. Kesin olan bir şey var ki sarayın, saat kulesinin olduğu bölgenin hava alması lazım. İTÜ’den de Dolmabahçe Sarayı’nın çöktüğüne dair bir rapor isteyeceğim. Anıtlar Yüksek Kurulu da bu konuyu daha ayrıntılı inceleyecek. Ben sonuç olarak tarihe karşı sorumluyum. Birilerinin rant üretmesine izin veremem. Kendime ‘Dolmabahçe Sarayı’nı denize iten bakan’ dedirtmem” Günay’ın basında yer alan açıklamalarında, İnönü Stadı ile ilgili olarak ellerinde geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu, hatta Beşiktaş Kulübü’ne stadı kendilerine terketmeleri halinde başka bir stad yapmayı teklif ettikleri dile getirilirken açıklamalar şöyle devam ediyor:
“Burayı eski dokusuna kavuşturalım istiyoruz. Elimizdeki eski gravürlerde buranın eski hali belli. Bölgeyi tekrar eski dokusuna kavuşturabiliriz. Akaretler Sıraevler gibi bir ortam burada yaratılabilir. Kafeler, sergi alanları, restoranlarla donatılmış bir kültür merkezi bir konser alanı oluşturulabilir. Bu plan daha önceki Beşiktaş yönetimlerine sunuldu ‘Size istediğiniz yerde yeni stad yapalım’ teklifi götürüldü ve onlar da ‘Haklısınız. En doğrusu bu’ demişti.”

Mayıs 2011′de kazma vurulacağı söylenen yenileme projesinin hayata geçirilmesiyle yeni statta kapasite 42 bin 500 olacaktı. Buna göre projeyle birlikte bazı detaylar ise şöyleydi: “Yap-işlet-devret modeli öngörülüyor. Statta kongre ve kültür merkezi de yapılacak. 120 milyon euro’ya mal olması bekleniyor. Kulüp stattan yıllık 35 milyon euro gelir hedefliyor.

DEMİRÖREN SUSKUNLUĞUNU KORUYOR
Camia yeni stat projesi ile Beşiktaş Kulübü’nden resmi bir açıklama beklerken Başkan Demirören de, sessizliğini koruyor. Bu konuda konuşmaktan kaçınan Başkan Demirören, yeni stat projesiyle ilgili nasıl bir tavır sergileyeceği de merak ediliyor.