KENT: Arnavutköy Muhtarı Sedef İrteş söyleşi

Arnavutköy’ün sıkıntısı trafik çilesi
ARNAVUTKÖY Mahallesi Muhtarı Sedef İrteş, “Mahallemiz tarihi dokusu ve sakinliği ile çok şirin bir yer. 3. Köprü’nün gündeme gelmesinden itibaren adı kamuoyunda daha çok anılan bir mahalle haline geldik.
Mahallemizde en büyük sıkıntı kimi zaman sokak köpeklerinin çevreye verdiği rahatsızlık ve yaşanan trafik sıkıntısından kaynaklanmakatadır” şeklinde konuşuyor.

Mahalle turumuzun yeni durağında geçmişi 1500 yıl öncesine dayanan Arnavutköy Mahallesi’ne konuk oluyoruz. İsmini, 1453’de Fatih’in İstanbul’u fethetmesiyle semti korumak için görevlendirilen, Arnavut asıllı yeniçerilerden alan mahalle, 19 yüzyıl’ın mesire yerlerinden biriydi. Yüzyılın ikinci yarısında çıkan yangınlar, tarihi binaların yok olması, yerine beton binaların yerleşmesine yol açsa da, günümüzde 5000 kişilik nüfusa sahip olan semt halen tarihi dokusunu korumayı sürdürüyor. Ama mahalle sakinleri, trafik keşmekeşinin olası bir yangında tüm mahalleyi kül edebileceğinide dile getirmeden edemiyorlar.

Son senelerde yürütülen restorasyon çalışmaları sonucu Arnavutköy’de otantik bir yapı çehresi oluşmuş bu diğer betonarme yapılardan sıyrılarak daha çekici ve turistik bir karaktere ulaşılmış. Bunun sonucu olarak çeşitli emlakçıların da girişimleri ile emlak fiyatlarında bir patlama olmuş. Televizyonun olmadığı dönemlerde, Rum İlkokulunun arkasında bulunan bır garaj’ın yerinde ‘Dayının sineması’ adlı açık hava sineması varmış. Bir de bugünkü Ziraat bankası şubesinin yerinde çarşı içinde, kapalı kış sineması bulunuyormuş. Her zaman olduğu gibi yine mahalleyi önce muhtarına ardından mahalle sakinlerine sorduk.

MUHTARLIK GÖNÜL İŞİ
Muhtarlığa aza olarak başlayan ve yaptığı işi gönül işi olarak adlandıran Arnavutköy Mahallesi Muhtarı Sedef İrteş, “Muhtarlıkta aza idim muhtarımız vefat edince ara seçimde muhtarlığa aday oldum ve 3. dönemdir mahalleme muhtarım. İlk muhtar oluşumdan bu yana yaklaşık 10 sene geçti ve mahallem o günden bu güne çok değişim gösterdi. Bu değişimde Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın payı büyük oldu. Arnavutköy’de bütün sokaklara taş döşenmesi, sokaklarımızın daha estetik ve daha kullanılabilir hale getirilmesini sağladı. Bunun yanısıra mahallemizde bazı sokaklar trafiğe kapandı buda olumlu bir gelişme oldu” diyor.

YOLLAR OTOPARK OLDU
Mahallesinde yaşanan trafik keşmekeşinin bazı sokakların trafiğe kapatılarak önlem alınmasının olumlu olduğunu ancak beraberinde sorunlarıda getirdiğini ifade eden Muhtar Sedef İrteş, “Arnavutköy’de trafik büyük problem ve bu problemin sonucuda otopark ihtiyacını doğuruyor. Yeni yapılan yollarda bazı sokaklar trafiğe kapatıldı. Ancak sorunumuz bitmedi, kapanan yollar bu seferde otopark gibi kullanılmaya başlandı. Trafik sorunu büyük problem, ancak mahallemizde şanslı olduğumuz yönlerde var. Burası eski bir mahalle ve insanlar birbirlerini tanır ve severler. Bu yüzdende mahallemizde güvenlik sorunu yok denecek kadar az. Hırsızlık neredeyse yok denecek kadar az mahallemizde” dedi.

ÖĞRENCİLERİN UĞRAK YERİ
Muhtar Sedef İrteş mahallesini anlatmayı şu sözlerle sürüdürüyor; “Mahallemiz turistik bir mahalle olması dolayısıyla ayrı bir önemde kazanıyor. Burada eski yapılar bulunduğundan mahalle sakinlerimizin evleri bir hayli gözde. Özellikle yazın öğrenciler tez hazırlamak için mahallemize geliyorlar. Mahallemizde bulunan tarihi evlerin en iyi şekilde korunması gelecek nesillerede fayda sağlayacaktır. Burada oturan halkın yüzde 80’i ev sahibi. Nüfusumuz 5000 civarında yapılaşma olmadığı için gidenin yerine yenisi geliyor. Mahallemiz tarihi dokusunu korumayı sürdürüyor ve sakinliği ile insanların gözdesi olmaya devam ediyor.”
ARNAVUTKÖY Mahallesi sakinleri yaşadıkları yerden memnun olduklarını belirterek, sorunlarınıda dile getiriyorlar. Mahalleliye göre çözülmesi gereken sorunların en başında yaşanan trafik keşmekeşi gelirken, yerel yönetimden turizm potansiyelinin değerledirilip mahalleliye istihdam yaratılmasını talep ediyorlar.
“TARİHİMİZİ SAHİPLENELİM”
“Semtimiz çok güzel ve semtimize beraberce sahip çıkmalıyız. Mahallede bulunan parkımızın düzenlenmesi ve restorasyon isteyen evlerin bir an evvel bakıma alınması gerektiği kanısındayım.”
Pınar Kalem
“SEFERLER SIKLAŞMALI”
“Anadolu Yakası’ndan Rumeli Yakası’na geçmek için vapuru tercih ediyorum. Ancak vapurların sefer saatleri kısıtlı olduğu için istediğiniz zaman rahatça karşıya geçmek mümkün değil maalesef.”
Franceska Rossa
“FELAKETE DAVETİYE”
“Sokak aralarında yaşanan trafik yoğunluğu bizi çileden çıkartıyor. Acil müdahalelerde halimiz daha vahim olur. Birinin hastası olsa, yangın olsa itfaiye ambülans araçları mahallemize giremez.”
Niyazi ERTÜRK
“LÜKS SEMT UYGULAMASI”
“Buraya pazar kuruluyor ve fiyatlar ateş pahası oluyor. Arnavutköylü’lerin çoğu ya emekli yada işsizlerden oluşuyor. Burayı lüks semt gibi gören pazar esnafı fiyatları alabildiğine yükseltiyor.”
Hüseyin İldem
“MESELE İŞSİZLİK”
“Mahalle turistik bir mekan olarak gerektiği şekilde değerlendirilemiyor. İşsiz sayımız maalesef çok fazla ve kendi işimizi yapamadığımız gibi yöneticiler yeni iş kapısı içinde bir çalışma yapmıyorlar.”
Mehmet Eroğlu
“ARA SOKAKLARA DİKKAT”
“Trafik sıkıntısı bitmiyor. Bazı yollar trafiğe kapandı ama bu seferde kapanan yollara araç parkları aşırı derecede arttırıldı. Bir yangın anında kim nasıl müdahale eder bilemiyoruz mahalleli olarak.”
Aşir İldem
“BAŞIBOŞ SOKAK KÖPEKLERİ”
“Mahallede başıboş sokak köpekleri iyi bakılıyor. Ama maalesef kimi zamanlarda kötü sonuçlar doğruruyor acaba bir yakınımız köpek tarafından ısırıldımı diye gün boyu meraklandığımız oluyor.”
Daver Cenan
“GÜVENLİK İYİ DURUMDA”
“Arnavutköy çok güzel. Daha fazla turist çekilip işsizliğin azaltılması gerektiği kanaatindeyim. Bunun yanısıra güvenli bir mahallede oturmaktan dolayıda memnun olduğumu belirtmek isterim.”
Kenan Bey
“SAHİP ÇIKALIM”
“Tarihi doku ve çevre güzelliği ile ön planda olan mahallemiz, İstanbul’un gözde mekanlarından biri. Burada yaşamak çok güzel özellikle sabahları sahile inip deniz havası alabilmek ise bir harika.”
Zeliha Hanım
(15.03.2011)