AKTÜEL- Tek yeşil alana 16.950 metrekarelik inşaat istiyor

İşadamı Erdoğan Demirören, İstanbul Levent’te “yeşil alan, çocuk parkı” olarak görünen 4 bin 500 metrekarelik arazisini 13 yıl önce Büyükşehir’de plan tadilatıyla ‘özel kreş alanı’na dönüştürdü. Ancak Beşiktaş Belediyesi’nden onay alamadı. Demirören, bir kez daha Büyükşehir’e plan tadilatı için başvurdu ancak bu kez ‘kreş’ yerine “özel eğitim tesisi” izni istiyor.

İşadamı Erdoğan Demirören’in İstanbul Levent’te bulunan Lütfü Banaz İlköğretim Okulu’nun arka tarafındaki 4 bin 500 metrekarelik araziyle ilgili hayali yeni değil. Demirören, 1998 yılında 22 pafta, 891 ada, 392 parseldeki 4 bin 500 metrekarelik arazinin imar durumunun ” özel kreş” alanı olarak düzenlenmesi için plan tadilatı talebiyle Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. Demirören’in bu talebi kabul edildi. İmar planlarında “çocuk parkı” alanı olarak görülen arsa 17 Eylül 1998 tarihli 1/5 bin ölçekli Boğaziçi Geri Görünüm Etkilenme Nazım İmar Planı’nda “özel kreş alanı ” olarak yer aldı.

BÖLGENİN TEK YEŞİL ALANI

Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin plan tadilatı notunda arsayla ilgili söz konusu değişikliğin onanmadan uygulayamayacağı şartı getirildi. Bunun üzerine Demirören, 2003’te Beşiktaş Belediyesi’ne başvurarak onay istedi. Dönemin Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu başta olmak üzere Belediye Meclisi, bölgede kalan tek yeşil alan olduğu gerekçesi ve “kamu menfaati” gereği değişikliğe onay vermedi.

İLK KEZ BÜYÜKŞEHİR’E GİTTİ

Erdoğan Demirören 8 yıl aradan sonra yeni bir girişimde bulundu. Demirören, geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak, planlara ” özel kreş” alanı olarak işlettiği arsanın bu kez “özel eğitim tesisi” alanı içine alınmasını istedi.

Arsanın yapılanma şartı bölgede birin altındayken Demirören plan tadilat isteğinde bunun 1.75’e çıkarılmasını da talep etti. Bu talep ise söz konusu alanın ” Bölge planları kapsamında değerlendirilmesi” gerekçesiyle Eylül 2010’da reddedildi.

16 BİN 950 METREKARELİK İNŞAAT

Demirören, emsali 1.75’ten 1.70’e indirerek, bir kez belediyenin yolunu tuttu. İmar Komisyonu’nun ilgili müdürlüklerince yapılan incelemeler üç gün önce, 15 Şubat’taki toplantıda gündeme geldi.Boğaziçi Sit Alanı Etkilenme Bölgesi içerisinde kalan alanın 2008’de sit alanı olarak tescil edildiğini belirten komisyon raporunda, imar müdürlüğü değişiklik için olumsuz görüş bildirdi.

Toplam 3 bin 665 bin metrekare inşaat alanına sahip arsa için plan tadilatında 16 bin 950 metrekarelik bir inşaat alanı istendiği, bunun da yapı yoğunluğunu artırıcı olacağı bildirildi. Ayrıca emsal dışı tutulmak istenen 2 bodrum katının da yasalara göre emsal içine dahil edilmesi gerektiği belirtildi.

OY ÇOKLUĞUYLA KARAR GEÇTİ, CHP KARŞI

İmar Komisyonu, rapora rağmen özel eğitim tesisi olarak değiştirilmesi teklif edilen plan tadilatını oy çokluğuyla kabul etti. 3 CHP’li üye ise arsanın ” yeşil alan” olarak kalması yönünde görüş belirtip, karara şerh düştü. Kararda kat oranı bir emsale düşürülürken, kat yüksekliği 2 kat artırıldı. 1 bodrum katı ise emsal dışı tutuldu ve dosya plan müdürlüğüne gönderildi. Önümüzdeki haftalarda Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine gelmesi beklenen değişiklik onaylanırsa Demirören’in eğitim tesisi hayali için önemli bir adım atılmış olacak. Eğer bu değişiklik 5 ay içinde Beşiktaş Belediyesi tarafından 1/1000’lik imar planlarına işlenmezse plan resmen hayata geçecek.