AKTÜEL-Dolmabahçe olaylarında 3 yıl hapis istemi

Dolmabahçe’de polisin güç kullanarak müdahale ettiği öğrenci eylemine katılan ve gözaltına alınan 29 kişi hakkında 3 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenci temsilcileri ile Erzurum’da gerçekleştirdiği toplantıya katılmak isteyen arkadaşlarının kente sokulmamasını protesto etmek için Dolmabahçe’de yapılan eylemde gözaltına alınan 29 kişi hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Eyleme katılan öğrenciler “kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşü” yapmakla suçlanıyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede emniyet mensuplarının şüphelileri eylemin kanunsuz olduğu konusunda uyardıkları, şüpheliler trafiği engellememek kaydıyla kaldırımdan yürümelerine izin verdiği belirtildi. Şüphelilerin trafiğin akışını engelleyici şekilde caddeden yürümek istemeleri üzerine güvenlik görevlilerinin yolun bir şeridini boş bırakmaları kaydı ile yürüşüye izin verdiği ancak şüphelilerin caddeyi tamamen trafiğe kapatarak yanlarında taşıdıkları döviz ve pankartlarla yürümek istedikleri anlatıldı. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri tarafından zor kullanılarak dağıtılan şüphelilerin yakalanarak gözaltına alındıkları kaydedildi. 29 şüphelinin bu şekilde kanunsuz toplantı, gösteri ve yürüyüşü yapmak suçunu işledikleri iddia edilerek 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Öğrenciler, önümüzdeki günlerde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.

Eyleme müdahale edilmişti

Öğrenci Kolektifleri, 27 Ocak günü Barbaros Bulvarı Yıldız Teknik Üniversitesi’nin karşısında toplanıp Başbakan’ın Dolmabahçe’deki ofisine yürümek istemişlerdi. Polis 14’ü kız 29 öğrenciyi gözaltına almıştı.