AKTÜEL-Çocuk ve şiddet konulu panel düzenlendi

MHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı tarafından 13 Şubat 2011 Tarihinde Levent Kültür Merkezi’nde Çocuk ve Şiddet konulu panel düzenlendi. Konuşmacı olarak İstanbul Barosu çocuk merkezi başkanı Av.Aşkın Y.TOPUZOĞLU ve Umut Çocukları Derneği Başkanı Yusuf K katıldı.

Av.Aşkın Y.Topuzoğlu, Çocukların kanuni hakları ve devletin yükümlülükleri hakkında bilgi verdiler. Çocukların şiddete ve özellikle cinsel istismara nasıl uğradığı ve çocuklarımızı nasıl koruyacağımız hakkında bilgi verdi.
Umut Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Kulca, Türkiye genelinde tahminlere göre 20-25 bin sokakta yaşayan çocuğun bulunduğunu belirterek, bunlara, kayıp ve evlerinden kaçan çocukların da dahil olduğunu söyledi. Kulca, dünyada 300 milyonun üzerinde çocuğun sokaklarda yaşadığının tahmin edildiğini ifade ederek, bu çocukların yoksulluk ve savaşın içinde, cinsel ve fiziksel istismarla karşı bulunduğunu bildirdi.

“Dünyanın çocuk karnesi çok bozuk. Türkiye’de de çocuklarla ilgili sorunlarımız var” diyen Kulca, bunların evden kaçan, duygusal, fiziksel, cinsel istismara uğrayan, çalıştırılan, dilendirilen ve kayıp çocuklar gibi sorunlar olduğunu anlattı.

Türkiye’de yapılan çalışmaların olumlu sonuçlarının alındığına dikkati çeken Kulca, “Türkiye genelinde tahminlere göre 20-25 bin sokakta yaşayan çocuk var. Bunlara, kayıp çocuklar, evlerinden kaçan çocuklar da dahil. Çocuklara sahip çıkmada ve değer vermede en büyük görev bireylere, topluma ve ailelere düşüyor. Türkiye`de çocuk sorunu çok büyük boyutlarda değil ama daha yapılacak çok şey var” dedi.

Kulca, çocukların zamanında desteklenmesi gerektiğini bildirerek, çocukların geleceğinden herkesin sorumlu olduğunu söyledi. Eğitimin önemli olduğunu ve okula gitmeyen hiç çocuğun kalmaması gerektiğini vurgulayan Kulca, özellikle yoksul ailelerin çocuklarının ana okullarının ücretsiz olmasını istedi.

Sokaklarda çalıştırılan çocukların sayılarında da azalma gözlemlendiğini belirten Kulca, yine de İstanbul’da 1500-2 bin arasında sokakta çalışan çocuk bulunduğuna dikkati çekti. Kulca, duyarlılık gösteren vatandaşların sokaktaki rantı kestiğini ve çocuklardan bir şey almadığını söyledi.

Kulca, suça itilen çocuklarla ilgili çalışmaların da sonuç verdiğini ve kapkaç, yankesicilik, gasp olaylarda azalma görüldüğünü anlattı. Kulca, çocukların eğitilmesi ve meslek sahibi yapılmasının ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu kaydetti.