SPOR-Saka’dan İnönü açıklaması

Beşiktaş’ın Tesislerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Saka Fiyapı İnönü Stadı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Orhan Saka şunları söyledi: Stadımızı yenileme düşüncemiz uzun zamandır devam ediyor. Bu konu ile Sayın Başkanımız Yıldırım Demirören, yakından ilgileniyor. Proje çalışmaları ile sona gelindiğini defalarca dile getirdi ve yoğun bir çaba sarf ediyor.

Yenileme düşüncemizin; hem günümüzün teknolojisine uygunluğu açısından hem de UEFA kriterlerine cevap verecek uygulamalar açısından gerekli olduğu bir gerçek.

Dileğimiz, idari ve teknik sorunlarımızı aşıp yeni stadımızın inşaatına bu sezon sonunda başlamak için kazmayı vurabilmektir.

1947 yılında yapılan 63 yıllık yaşlı bir yapıyı günümüz teknolojisi ile değerlendirmek elbette mümkün değildir.

Stadımız için;
-23.07.2001 tarihinde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
-10.04.2004 tarihinde, Boğaziçi Üniversitesi
-Mayıs 2007 tarihinde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’nce incelemeler yapılmış, alınan teknik raporlarda stadın kullanılamaz, yıkılabilir olduğuna dair hiçbir ifade yer almamıştır. Raporlarda yapıya acil olarak müdahale edilmesini gerektirecek, bozulma-aşırı sehim ve çatlak oluşumu görülmediği belirtilmektedir.

2004 yılında kapasite artırımı için yapılan çalışmalarda yapı tümüyle ele alınmış, tadilatlar yapılmış, ilave yapıdan dolayı mevcut yapıya ek yük getirilmemiştir.

Stadın orjinal kullanım şekli olan ayakta izleme kapasitesine göre oturma düzenine geçildikten sonra seyirci yükünün %40 azaldığı raporlarda zikredilmektedir.

Fiyapı İnönü Stadı hakkında basında çıkan haberlerle ilgili olarak, yapıya ait teknik bilgiler olmadan, tüm toplumu ilgilendiren bu konuda açıklama yapmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz.