AKTÜEL-KASDER etkinliklerini sürdürüyor

“Tek kişilik bir orduyum” diyen düşlerin şairi Sunay Akın, 100.000 kas hastasının sesini bu sefer BKM’de düzenlenen etkinlikle duyurdu. Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’nin Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü etkinlik kas hastalarını bir araya getirerek ailelerede büyük moral kaynağı oldu. Altı ay boyunca her ay ayrı bir üniversitede yapılması planlanan programın üçüncüsü olan Bahçeşehir Üniversitesi Etkinliği 20 Ocak 2011 Perşembe, Saat 21: 00 ‘da Beşiktaş Kültür Merkezi ‘in de gerçekleşti… Yaklaşık 400 kişinin katıldığı gecede gösterinin başlangıcında Türkiye Kas Hastalıkları Derneği kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Coşkun Özdemir 15 dakikalık açılış konuşmasını yaptı. Ardından Dernek Genel Koordinatörü ve projenin yürütücüsü Yakup Sayın bir sinevizyon gösterisi sunarak KASDER Hasta-Gönüllü Ağı adlı bir internet ağı üzerinden çalışan üyelerin çalışmalarını izleyicilere aktardı. Sinevizyon gösteriminde kas hastalıkları ve İstanbul Oyuncak Müzesi’nin erişilebilirliğinin toplumun gündemine yansıtılması için üniversite ve ülke genelinde yürütülen iletişim faaliyetlerinin kısa bir tanıtımı yapıldı…

Sembolik olarak 6 etkinlik için, 6 kentten çalışan 6 hastanın katılımının sağlanması amaçlanan etkinliğin üçüncüsüne Gebze’den Hasta-Gönüllü Ağı üyesi olan Nasır Usta ailesiyle birlikte katıldı… Nasır, bir SMA hastası. 7 çocuklu bir ailenin 3 hasta üyesinden birisi. O, göğsünde ciğerlerine saplanmış bir kaburga taşıyordu… Ve böyle katıldı Gebze’den etkinliğe. Zamanında müdahale edilemediği için skolyoz (omurga eğriliği) sorunu yaşayan çok sayıda kas hastasından sadece birisi…
 
Sunay Akın her seferinde, izleyicileri büyüleyen gösterisiyle kas hastalarının kalbini kazanıyor. 6 ay boyunca, 6 üniversitede, 6 etkinlik yaparak gelirlerini bir yandan kas hastalarının yararına adarken, öte yandan onların isteğine uyarak İstanbul Oyuncak Müzesi’nin engelli erişilebilirliğini sağlamaya çalışmakta. Yıllardır modern bir meddah tavrıyla sahnede sevenleriyle buluşan Sunay Akın, anlattıklarıyla geçmişten günümüze köprüler kuruyor. Bu yeni gösterisiyle Sunay Akın, izleyenleri kendi içlerine unutulmaz bir yolculuğa davet ederek onlara muhteşem bir gösteri sundu ..
Bu sosyal sorumluluk projesinde 6 üniversitenin öğrenci kulüpleri de aktif rol alıyorlar. Kas hastalarıyla ele ele daha güzel bir yaşam için dayanışma içerisinde, onların sesini Sunay Akın’ın sesine katarak bir duygu ve dayanışma ağı geliştirmeyi hedefliyorlar.

Sevenlerine her zaman farklı olduğunu hissettiren Sunay Akın, 10 yıl boyunca topladığı antika ve eski oyuncaklardan, bir müze oluşturmuş. Bu müze için aileden kalma bir konağı restore ederek, yeniden düzenlemiş…Müze’nin bulunduğu köşk, 750 metrekare ve 5 katlı. Her oda ayrı hikayeyi ve gerçek hayatı anlatıyor !
Girişte, Türk motifli oyuncakların sergilendiği bir bölüm ve Eyüp’te bir oyuncak atölyesinin canlandırıldığı bir bölüm yer alıyor. Üst katta Kızılderililer ve Amerika; başka bir odada savaş oyuncakları var. Ayrıca hayvanlar ve masallar; tabi ki Sindrella, Pinokyo, Hansel ve Gratel gibi simgeleşmiş karakterler de burada yerini almış.. Oyuncakların sergilendiği köşkün tüm odaları ise dönemlere ilişkin dekorlarla süslenmiş…Katlardan birinde konferans ve çeşitli etkinliklerin yapılacağı seksen kişilik bir de salon bulunuyor. Bir kat kafeterya ve okuma alanı oluşturulmuş…Müzede, on yıl boyunca toplanan dört bin oyuncak yer almış…
Türkiye’nin ilk oyuncak müzesinin engelli çocuklar için erişebilinir sağlanması adına verilen bu uğraşlar kültürel bir hayata, başka alanlarda olduğu gibi güzellikler katarak çoğalır hale getirilmesi hedeflenmiştir… 
Gerçekten de harika ve inanılmaz oyuncaklara sahip bir müzeye engelli çocukların da erişebilmesi için çıkılan yolculuğun yarısı tamamlanmış oldu.

Saat 21: 00 ‘da başlayıp, saat 24:00 ‘a kadar süren bu 3 saatlik gösteride Bahçeşehir Üniversitesi’nden iletişim ve tanıtım faaliyeti için katılan öğrenci grupları, hastalar ve Sunay Akın birlikte fotoğraf çektirdiler.