AKTÜEL-Özcan’ın kabulüne çift taraflı protesto

YÖK Başkanı Özcan 125 üniversiteden gelen öğrenci temsilcileriyle görüştü. Öğrenci temsilcilerinden 15’i YÖK’e tepki gösterirken dışarıda da bir grup öğrenci protesto gösterisi yaptı. Türkiye Gençlik Birliği üyeleri ise Özcan ile görüşen öğrenci temsilcilerini koyuna benzeterek, YÖK’ün önüne bir koyunla geldi.

Milliyet

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan dün 154 üniversitenin 125’inden gelen öğrenci temsilcileriyle YÖK’te buluştu. Toplantıya İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ayşe Sibel Şahin türbanlı katılırken, bazı öğrencilerin tuğralı yüzük takması dikkati çekti.
Görüşme, hem toplantıya katılan muhalif öğrenci konseyi başkanlarının, hem de YÖK önünde toplanan öğrencilerin protestosuna sahne oldu. Toplantıya katılan 125 öğrenci temsilcisinden 15’e yakını, YÖK’e tepki gösterdi ve toplantının öğrencileri susturma amacı taşıdığını, tiyatrodan farksız olduğunu savundu.
Özcan’ın, toplantıda, kapıdaki protestocu öğrenciler için “marjinal” nitelemesini yaptığı belirtildi. Muhalif konsey başkanlarının ise Özcan’a “Sorunları dile getirenlere marjinal olarak bakan zihniyete karşıyız” tepkisini gösterdiği belirtildi.
Muhalifler, protesto gösterisi yapan öğrencilere polisin gaz sıkmasını eleştirirken, Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Sinan Kartal, YÖK’ü eleştiren öğrencilerin “illegal örgüt üyesi” olduğunu savundu.

50 kişi protesto etti
Toplantıya katılan gruplar arasında bu tartışmalar yaşanırken, Türkiye genelinde 40 üniversiteyi temsil ettiğini ifade ederek YÖK önüne gelen Öğrenci Kolektifleri üyesi yaklaşık 50 kişi de protesto gösterisi yaptı. Grup, üniversitelerin sorunlarına dair hazırladıkları raporu YÖK Başkanı’na iletmek istediklerini bu nedenle üç temsilci arkadaşlarının toplantıya katılmasına izin verilmesini talep etti.
Öğrencilerin mavi bayraklar taşıması ve mavi atkılar takması dikkati çekti.
Daha sonra 3 grup temsilcisi YÖK kapısına davet edildi. Burada bir YÖK temsilcisi ile görüşen öğrencilere içeri giremeyecekleri, ellerindeki raporun Özcan’a iletilmesi için alınabileceği ifade edildi. Paporu teslim etmeyen öğrenciler, YÖK önüne kurulan polis barikatının gerisindeki arkadaşlarıyla yeniden bir araya gelip barikata yüklendi. Bunun üzerine polis biber gazıyla öğrencilere müdahale etti. İlk müdahale sırasında 2 öğrenci gözaltına alındı.

İkinci grup katıldı
Gazın etkisiyle dağılan öğrenciler, yeniden bir araya gelerek slogan attı. Bu sırada gruba, yaklaşık 30 öğrenciden oluşan başka bir grup da katıldı. Öğrenciler pankartlarını kendilerine siper etti. Polis pankartın üstüne su sıkarken, bir görevli pankartın altından biber gazı sıkarak öğrencileri etkisiz hale getirmeye çalıştı. Öğrenciler yarım saatlik direnişlerinin ardından pes etti.

YÖK, Danıştay kararına itiraz edecek
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay 8. Daire’nin, 2010 ALES sonbahar dönemi kılavuzundaki kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yürütmesini oy birliğiyle durdurması kararına “üzüldüğünü” belirterek, karara itiraz edileceğini açıkladı. Özcan, twitter hesabından yaptığı açıklamada, Danıştay kararının inceleneceğini kaydetti. Özcan, “Danıştay 8. Daire’nin almış olduğu ‘ALES’e başörtülü öğrencilerimizin girebilmesi’ ile ilgili yürütmeyi durdurma kararına çok üzüldüm. Alınan bu kararı hukukçu arkadaşlarıma inceleteceğim. Hukuken gereken her ne ise o yapılacaktır. Bu kapsamda karara itiraz edeceğiz” dedi.
ANKARA Milliyet

Özcan: Polis rektör davetiyle girebilecek
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan dün 125 üniversiteden öğrenci konseyi başkanı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Üniversite içinde polise verilen üst arama yetkisinin, mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından yeni bir açıklama yapan Özcan, “Üniversite güvenliği için rektörün izni haricinde sivil, üniformalı polis görev yapmaması konusunda irademiz var. Ancak rektörün davetiyle güvenlik güçlerinin kampusa girmesini öngörüyoruz” dedi. Üniversite öğrenci konseyi başkanlarını muhatap aldıklarını söyleyen Özcan, “Hareketlerinde şiddet olan hiçbir grupla konuşmamayı, başkasının özgürlüğünü engelleyen hiçbir grubu muhatap almamayı, akademik faaliyetleri zorlaştıran hiçbir grupla konuşmamayı prensip olarak kabul ettik” diye konuştu.