AKTÜEL-Su faturasında kademeli tarife kalktı

İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin su fiyatlarında kademeli tarifeyi kaldıran kararı nedeniyle İstanbul’da su fiyatları yeniden belirlendi. İSKİ’nin teklifinde indirim yaparak suyun metreküp fiyatını konutlarda 2.88 TL olarak belirlediklerini açıklayan AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, “Zaruretten dolayı tek fiyata geçiyoruz. Fiyatı belirlerken dar gelirli vatandaşları mağdur etmemeye özen gösterdik. Yüksek miktarlı kullanımlarda ise çok ciddi bir indirim var” dedi.
Tarife değişikliği mahkeme kararı gereği zorunlu

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin su fiyatlarında kademeli tarifeyi kaldıran kararı nedeniyle yeni su fiyatlarını belirledi. Saraçhane Belediye Sarayı’nda Meclis 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ın yönettiği oturumda konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, Mahkemenin kademeli tarifeyi kaldırması nedeniyle İSKİ’nin yeni su tarifesi hazırlayarak meclise gönderdiğini söyledi. İSKİ’nin talep ettiği fiyatı aşağı çekerek suyun metreküp fiyatının konutlarda tek fiyat şeklinde 2.88 TL olarak belirlenmesini teklif ettiklerini ifade eden Turan, “Zaruretten dolayı tek fiyata geçiyoruz. Fiyatı belirlerken dar gelirli vatandaşları mağdur etmemesine özen gösterdik” dedi.

Konutlarda suyun metreküp fiyatının daha önce KDV hariç 10 metreküpe kadar 2.51 TL, 11-21 metreküp arası 3. 78 TL, 21 metreküpten fazla kullanımlarda 5.01 olduğunu hatırlatan Ergün Turan, şöyle konuştu; “Halkın lehine bir karar alarak konutta suyun metreküp fiyatı 2.88 TL olmasını teklif ediyoruz. 10 metreküpe göre 37 kuruşluk bir artış söz konusu. Ancak 2. kademeye göre 90 kuruşluk, 3. kademeye göre ise 2.16 TL indirim söz konusu. Fiyatı belirlerken, özellikle konutlarda kullanılan ve özellikle çok su kullanan kalabalık nüfuslu dar gelirli ailelerin mağdur edilmemesine özen gösterdik.”

İzmir, Bursa, Ankara gibi şehirlerdeki su fiyatlarına bakıldığında ve suyun temin edilme şartları da göz önüne alındığında İstanbul’da teklif ettikleri su fiyatlarının makul olduğu kanaatinde olduklarının altını çizen Turan, “Belirli kalemlerde ufak artışlar söz konusu. Ama belirli kalemlerde de çok ciddi düşüşler var. Su tarifesinin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geliş sebebi tamamen İstanbul 2. Nolu İdare Mahkemesi’nin sudaki kademe uygulamasını kaldırmasından kaynaklanıyor. Mahkeme kararı şu anda Danıştay’da temyizde. Tarife teklifimizi yaparken kimseyi mağdur etmeyecek bir düzenleme yapmaya çalıştık” diye konuştu.
Teklifle ilgili söz alan CHP Grup Başkan Vekili Atalay Oğul da kademenin kaldırılmasından doğan fiyat farkının dar gelirli insanları mağdur etmemesi gerektiğini kaydetti. Görüşlerin belirtilmesinin ardından oylanan yeni İSKİ Su Tarifesi, Meclis Üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi.

Yeni Su Fiyatları

Konut 2.88 TL
İşyeri 6.25 TL
Genel ve katma bütçeli kuruluşlar 4.50 TL
Sanayi ve şantiye 6.50 TL
Belediyelere verilen toplu su 2.84 TL
Köy tarifesi 0.72 TL
Hamidiye A.Ş. ve diğer müesseselere verilen kaynak suyu 6.26 TL