AKTÜEL-”Ölesiye rekabet felakete yol açar”

Çalışma Hayatında Kadın’ konulu konferansta konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “En son yaşanan krizin erkeklerin risk alma veya ölesiye rekabet gibi özelliklerinin felakete yol açabileceğini gösterdiğini” ifade ederek, “Finansal krizden önce de birçok başarılı şirket, ataerkil hiyerarşilerin yerine, işbirliği ve network (ağ) kurma gibi global dünyanın gerektirdiği yönetim biçimlerine önem vermeye başlamıştı. Bu gibi özelliklerde kadınlar doğuştan avantajlıdır” dedi.

Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda kadınların kendi istekleriyle katılmadıklarını belirten TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Taşıdıkları pankartlardan, özellikle kayıt dışı ve esnek çalışma biçimleri olduğunda kadının sosyal güvenlik haklarının korunması noktasında farklılık yaratma amacıyla geldiklerini anladım. Kendilerini TÜSİAD’in Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Grubu ile bir toplantı yapmaları için davet ettim” dedi.
TÜSİAD’ın 40. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen etkinlikte, Ümit Boyner, Türkiye’nin 21. yüzyılda kadın-erkek eşitsizliği tablosuyla yoluna devam edemeyeceğini, etmemesi gerektiğini kaydetti.

‘Ağır sorunlar var’
‘Çalışma Hayatında Kadın’ konulu filmde kadınların gerek çalışma hayatına katılımda, gerekse çalışma hayatının içinde yaşadığı zorlukları çok yalın ve net şekilde anlattığını ifade eden Boyner, toplumda kadın ve erkeğe biçilen farklı roller, eğitim eksikliği, iş ve aile dengesini kurmaya yardımcı mekanizmaların azlığı ve sosyal güvenceden yoksunluğun kadınları etkileyen ağır sorunlar olduğuna dikkati çekti.
Sorunların ortadan kaldırılması için atılacak her adımın herşeyden önce birey hakları ve demokrasinin gereği olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizen Boyner, sözlerine şöyle devam etti:
“Ülke olarak tüm kadınları kendi ayakları üzerinde durabilecek, kendi kararlarını alacak özgüvenle donatacak mıyız? Kadınların çalışma hayatına katılımını olağan, hatta olması gereken olarak görmeye başladığımızda, aslında sorunun büyük bölümü de çözülmüş olacak. Dünya insani gelişmişlik endeksinde şu anda 83. sıradaki yerimizden lig atlamak zorundayız.
Bunun için de toplumun yarısını oluşturan kadınları karar mekanizmalarında etkin, toplam katma değerin eş paydaşı haline getirecek fırsatları yaratabilmemiz gerekiyor. Türkiye, 21. yüzyılda kadın-erkek eşitsizliği tablosu ile yoluna devam edemez. Etmemelidir.”

‘TÜSİAD’ın yüzde 35’i kadın ama yetmez’
TÜSİAD üyelerinde toplam çalışanlar içinde kadın oranının yüzde 35 olduğunu hatırlatan Boyner, “Evet Türkiye ortalamasının üstünde. Ama bu bizim için yeterli bir oran değil. Belki ortalamalara göre fena değil ama gerçekten istediğimiz yerde değil“ dedi. “Bizim özgür düşünen, sorgulayan, topluma katkı sağlayacak gençler, genç kadınlar yetiştirme sorumluluğumuz var” diyen Boyner, “Türkiye’nin tüm karar mekanizmalarında kadına ihtiyaç var. Türkiye, dünyadaki en güçlü 5 kadından birini yetiştirmiş olabilir. TÜSİAD iki kez kadın başkan seçmiş olabilir. Ama bilmeliyiz ki, hiçbirimiz unutmamalıyız ki zincir ancak güçlü halkaları kadar değil, zayıf halkaları kadar güçlüdür.”

‘Kriz, erkeklerin risk alma özelliğinin felakete yol açabileceğini gösterdi’
Konferansa katılan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “En son yaşanan krizin erkeklerin risk alma veya ölesiye rekabet gibi özelliklerinin felakete yol açabileceğini gösterdiğini” ifade ederek, “Finansal krizden önce de birçok başarılı şirket, ataerkil hiyerarşilerin yerine, işbirliği ve network (ağ) kurma gibi global dünyanın gerektirdiği yönetim biçimlerine önem vermeye başlamıştı. Bu gibi özelliklerde kadınlar doğuştan avantajlıdır” dedi.
Sabancı, bugün derneğin 69 kadın üyesi bulunduğunu, bunun toplam üye sayısının yüzde 12’sini oluşturduğunu belirterek, 1984’te TÜSİAD’ın ilk kadın üyesinin kendisi olduğunu hatırlattı.

Ağlayıp, dövünmeyin…
Güler Sabancı, “her şey çok kötü, felaket” diye ağlayıp dövünmenin iş dünyasındaki insanlara çok da uygun bir davranış biçimi olmadığını ifade ederek, “Yapılan iyi örneklerden cesaret almalıyız ve bu örnekleri daha da çoğaltmalıyız” dedi.

Çalışan kadınlara 3 altın öneri
1- Pes etmeyin. Yılmak yok. İş hayatı zordur, kadınlar için daha da zordur. Bunu böyle kabul edin. Çalışın ve sabredin. Sebat edin. Yerinizde sıkı durun.
2- İnsanlara uzanın. Yardım isteyin. Akıl isteyin. Danışın. Soru sorun. Bundan çekinmeyin çünkü önemli olan doğru sonuca ulaşmaktır.
3- En zor şartlarda bile, işinizde zorlansanız da, sıkılsanız da, dişlerinizi sıkıp, gülümsemeye devam edin.

‘Açın kapıları…’
Merhum Sakıp Sabancı’nın kendisine “Kızım, ben sana sadece kapıyı açabilirim. İçeri girmek, orada kalmak, başarılı olmak sana kalmış” dediğini anlatan Güler Sabancı, “İş dünyasındaki tüm erkeklere, tüm iş adamlarına sesleniyorum; açın kapıları. Kadınlar başarılı değillerse, erkekler de başarılı olamaz. Başarıyı istiyorsanız, fırsat verin kadınlara, açın kapıları” diye konuştu.

Kadın girişimcilere 73 milyon lira kredi verildi
TÜSİAD’ın düzenlediği “Çalışma Hayatında Kadın Konferansı”nın teması “Tek Kanatla Geleceğe Uçamayız” oldu. Konferansta konuşan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, sosyal kalkınmanın sağlanabilmesi için tüm bireylerin kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın çalışma yaşamına girmelerinin sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kavaf, bir ülkenin ekonomik refahı ve kalkınmışlığı açısından kadının iş gücü piyasası içinde yer almasının son derece önemli olduğunu belirtti.
Kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi ve yoksulluğun önlenmesi amacıyla uygulanan mikro kredi programlarının 81 ile yaygınlaştırma çalışmalarının sürdürüldüğünü de belirten Kavaf, bugüne kadar valilikler ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı İşbirliği ile il özel idaresi, bağışlar ve diğer finansman kaynaklarından karşılanmak üzere toplam 48 ilde 40 bin 247 kadının kredi aldığını, dağıtılan toplam kredi miktarının yaklaşık 73 milyon lira olduğunu bildirdi.

25 bin liralık destek
Devlet Bakanı Kavaf, esnaf ve sanatkar tüm KOBİ’lere yönelik “Yeni Kredi Destek Paketi” kapsamında ilk üç ay ödemesiz işletme başına üst limiti 25 bin lira tutarında kredi sağlandığını, şahıs işletmelerinde olumlu önlem uygulandığını ve işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde işletme başına üst limiti 30 bin lira tutarında kredi verildiğini kaydetti.