AKTÜEL-Kalp ritmi bozukluğu ani ölüme yol açabilir

Düzensiz atan kalplere ritmik tedavi… Halk arasında ‘kalpte ritim bozukluğu’ olarak bilinen ‘aritmi’nin bazı türleri kalp yetersizliğine veya ani ölüme yol açıyor. Bu nedenle zamanında tedavi hayati önem taşıyor. Arİtmİ, kalbin düzensiz çalışması demek. Kalpteki bu düzensizlik; atım hızı veya aralığında değişim ya da her ikisiyle birlikte ortaya çıkabiliyor. Kalbimiz normalde dakikada 60-90 kez atıyor. Ancak ritim bozukluğunda nabız atışı dakikada 200’lere çıkabiliyor ya da tam tersine 40’lara kadar düşebiliyor. İşte bu durum da tehlike çanları çalmaya başlıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor, ritim bozukluklarının yaşam kalitesini düşürmeyecek kadar hafif gelişebileceği gibi, felç veya kalp yetersizliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilecek şiddette de ortaya çıkabileceği, hatta hastanın aniden hayatını kaybetmesine bile neden olabileceği uyarısında bulunarak, ‘Bu yüzden aritmilerin ciddiye alınıp, mutlaka zamanında tedavi edilmeleri gerekiyor. Aksi halde hasta hayatını bile kaybedebiliyor’ diyor. İşte bu noktada pek çok kişinin aklına şu soru takılıyor, ‘Aritmiler nasıl teşhis ve tedavi ediliyor?’
TANI NASIL KONUYOR?
Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor aritmi sorununda başvurulan tanı yöntemlerini şöyle sıralıyor:
ELEKTROKARDİYOGRAFİ: Hasta yakınmalarının tipi ve süresine göre doktorun yapabileceği pek çok test mevcut. Bunlardan en basiti olan EKG (Elektrokardiyografi), yakınmaların olduğu sırada çekildiğinde kalbin elektrik aktivitesi hakkında çok önemli bilgiler veriyor.
HOLTER CİHAZI: EKG anlık bir kayıt sunduğu için en büyük dezavantajı, şikayetleri nadir olan hastalarda verdiği bilginin sınırlı olması. Bu nedenle 24-48 saat boyunca ritim kaydı yapabilen ve hasta üzerine elektrotlar vasıtasıyla takılabilen Holter cihazları, aritminin tanısında büyük fayda sağlıyor. MP3 çalar büyüklüğünde olan ve hastanın boynuna asılan bu cihazların ‘olay kaydedici’ adı verilen bir versiyonunda, cihaz hastanın üzerinde uzun süreler kalabiliyor.
TOPLARDAMARDAN KALBE
EKOKARDİYOGRAFİ: Aritmilere yaklaşımda temel belirleyici faktör olan kalp fonksiyonları ve yapısal kalp hastalığı varlığı/yokluğu olduğunda çoğu zaman ayrıntılı değerlendirme için ekokardiyografiye başvuruluyor. Kalp incelemeleri için özelleşmiş bir ultrasonografi cihazı olan ekokardiyografi kalp fonksiyonları ve anatomisi hakkında çok değerli bilgiler verebiliyor.
ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA: Aritmilerin teşhisinde kullanılabilecek en kapsamlı yöntem, kalbin elektriki aktivitesinin kalbin içerisinden kaydedilmesine dayalı bir yöntem olan elektrofizyolojik çalışmadır. Bu amaçla elektrik uyarısını kaydetme özelliği taşıyan tüpler, uyluk toplardamarından kalbe yönlendiriliyor.
EGZERSİZ STRES TESTİ: Koroner arter hastalığı şüphesi olan kişilerde veya şikayetleri özellikle günlük egzersizler ile sportif aktivitelerde belirginleşenlerde, egzersiz stres testi ideal bir yöntem olarak görülüyor