AKTÜEL-“Kuyruklu yalan”

Kamuoyuna içki yasağı olarak sunulan haberlerle ilgili görüşlerini aktaran Devlet Bakanı Hüseyin Çelik, tütün ve alkollü içecekler piyasası ile ilgili bir düzenleme ve denetleme üst kurulunun bulunduğunu hatırlatarak, “”Bugün bir gazetede ‘alkol satın alma yaşı 24’e çıkarıldı’ diye bir haber var. Bu kuyruklu bir yalandır” diye konuştu.

Bu kurulun bir yönetmelik yayımladığını ve bu yönetmelikte tütün ve alkollü içkilerin satışına, sunumuna ve reklamına yönelik bazı düzenlemeler yapıldığını kaydeden Çelik, şunları söyledi:

”Gazetelerimizin, birilerinin de yönlendirmesiyle, özellikle pazarı ellerinde tutan ticari kaygıları olan bazı insanların da yönlendirmesiyle, sanki içkiye yasak geliyormuş gibi ‘efendim denize nazır içebilir miyim?’ ‘Kırda içemezsiniz, kır düğününde bunu sunamazsınız’, ‘alkol satın alma yaşı 24’e çıktı…’ Bunların hiçbirinin gerçekle ilgisi yok.

Yönetmelik elimde. ABD’de alkol satın alma yaşı 21, Türkiye’de 18. Dünyanın her yerinde medeni ülkelerde alkol ve sigaranın üretimi, satışı, reklamı, sunumu ile ilgili kanunlarla veya yönetmeliklerle yapılmış düzenlemeler vardır.

Kanunlardaki ve yönetmeliklerdeki hükümleri yerine getirmek kaydıyla isteyen bunların üretimini,satışını, sunumunu, tüketimini de yapabilir. Bu konuyla ilgili hükümetin tavrından kaynaklanan, hükümetin tercihi olan bir kısıtlama söz konusu değildir.

Neye dayanarak bu yönetmelik hazırlanmıştır? Anayasa’nın 58. maddesi gençlerin alkol bağımlığından korunması hükmünü getirmektedir. Devlete bunu görev ve vazife olarak vermektedir. 4207 Sayılı Kanun, 4733 Sayılı Kanun bu konularda, alkollü içecekler ve tütünlü mamullerle ilgili olarak bazı kısıtlamalar ve yasaklar getirmektedir. Bu yönetmelik bu çerçevede hazırlanmıştır.”

Bunun dışında Türkiye’nin uluslararası alanda taraf olduğu, imza attığı bazı deklarasyonların bulunduğunu belirten Çelik, alkol ile ilgili Avrupa şartının bu yönetmelik hazırlanırken göz önünde bulundurulduğunu bildirdi.

Avrupa Alkol Eylem Planı gibi bazı tavsiye kararları olduğunu hatırlatan Çelik, medeni, kalkınmış, çağdaş ve demokratik dünya, bu işi nasıl yapıyorsa, buna ne tür kısıtlamalar getirmişse üst kurul tarafından hazırlanan bu yönetmeliğin de bu esaslar, bu prensipler çerçevesinde belirlendiğini vurguladı.

Hüseyin Çelik, şöyle dedi:

”Bugün bir gazetede ‘alkol satın alma yaşı 24’e çıkarıldı’ diye bir haber var. Bu kuyruklu bir yalandır. Bu yönetmelikte alkol satın alma yaşı 18 olarak bulunmaktadır. Bir alkollü içeceğin adını taşıyan spor kulübü olabilir mi? Yönetmelik ‘olamaz’ diyor. Bu, bütün dünyada böyledir. Yönetmelik diyor ki ‘Kurumlar, kuruluşlar satışını yapan üretimin yapan, sunumunu yapanlara 6 ay süre veriyoruz.’ Adı geçen spor kulübüne bir yıl süre veriyor.”