AKTÜEL-Saim Tekcan 50. Sanat Yılında Çırağan’da

Saim Tekcan 50. Sanat Yılında Çırağan’da. Yağlı Boyalarında Geleneği Modernleştiren Üslubu Ile Bir Ekolün Yaratıcısı Olan Süleyman Saim Tekcan’ın 50. Sanat Yılı Kapsamında Gerçekleştirilecek. Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi’nde yılın, 12 Ocak 2011’de açılacak ilk sergisi, gerek özgün baskılarında gerekse yağlı boyalarında geleneği modernleştiren üslubu ile bir ekolün yaratıcısı olan süleyman saim tekcan’ın 50. Sanat yılı kapsamında gerçekleştirilecek bir dizi sergisinin ilki.

Türkiye’de özgün baskı sanatına dair ilkleri getirmiş bir sanatçı olan Süleyman Saim Tekcan, yoğun üretimi ve sanat alanında pek çok reformu gerçekleştirmesiyle Türk sanat ortamında önemli bir yere sahip. Baskı tekniklerindeki buluşları, yağlı boyalarındaki geleneği modernleştiren üslubu ve at imgeleri, onu dünya çapında bir çizgiye taşıyan karakteristik özellikler. Gravürlerindeki teknik yetkinliği yağlı boya çalışmalarında da gösteren sanatçının yapıtlarında özellikle strüktür ve doku öne çıkıyor.

Süleyman Saim’in yapıtlarında sıkça işlediği ve yaşam ile zamanın bir metaforu olarak da niletelendirilebilecek kendine özgü at imgeleri, tabiata bakılarak değil düşüncenin yarattığı ve ürettiği, binlerce desen içinden boyaya ve gravürlere özenle aktarılan ifade araçları olarak karşımıza çıkarlar ve başka bir anın varlığına işaret ederler.

Bugün 50 yıllık sanat yaşamını ardında bırakan Süleyman Saim Tekcan, belleklerde özgün baskılarıyla yer etmiş olmasına karşın desen, yağlı boya, sulu boya ve bronz heykeller yaptı. Sanatçı, yapıtlarını kurgularken yaşadığı çevreden, doğadan, Anadolu uygarlıkları ve Osmanlı sanatı gibi kendi kültüründen beslenerek sanatına içkin tüm unsurları, evrensel sanat ölçütleri içinde ifade ediyor.

Sanatın özgür ifade olanaklarını zorlayarak sanat alanını sürekli yenileyen, bu amaçla İMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’ni kurmuş Süleyman Saim Tekcan’ın yağlı boya ve özgün baskılarından oluşan sergisi Saray’ın giriş katında 15 Şubat 2011’e kadar günün her saati ücretsiz gezilebilir.

Galerinin her sergi ile birlikte düzenlediği Çırağan Sohbetleri’nin 21 Ocak günkü konuğu ise Aydın Ilgaz olacak. Saat 19:00’da Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek etkinlikte ünlü yazar Rıfat Ilgaz anılıyor. Dinleyiciler, etkinlikte Türk Edebiyatının unutulmaz ustalarından biri olan Ilgaz’ı doğumunun 100. yılında oğlundan dinliyor (0 212 327 00 12)