AKTÜEL-Başkan ödülünü aldı

Fındıklı Rotary Kulübü, kısa süre önce, Fulya Sanat ve Kültür Merkez’ini açan ve “Uluslararası Piri Reis Heykel Yarışması” na desteklerini esirgemeyen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a, sanata olan desteği için Rotary Meslek Ödülü verdi. Ünal’a ödülü, Point Hotel Barbaros’ta, Fındıklı Rotary Kulübü’nün yemekli toplantısı sırasında Fındıklı Rotary Kulüp Başkanı Canel Başer tarafından verildi.

2420 ROTARY BÖLGE, FINDIKLI ROTARY KULÜBÜ “ULUSLARARASI PİRİ REİS HEYKEL YARIŞMASI” BİRİNCİSİ BELLİ OLDU:

“İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” logosu kullanma hakkına sahip Rotary 2420 Bölgesinin tek projesi olan “Uluslar arası Piri Reis Heykel Yarışması” 20 Aralık 2010 tarihinde sonuçlandı.

BU TOPRAKLARDA ASIRLARDIR BİLİM ADAMLARI YAŞAMIŞTIR:

Kulüp Başkanı Canel Başer bir Cumhuriyet sevdalısı, fakat Osmanlı’nın Avrupa ve Amerika’da sadece fetihler ve sonuçları ile tanınıp anılmasının üzüntüsünü duyanlardan. Aksi takdirde, “Bir İmparatorluk 600 yıl yaşar mıydı?” diyor…

Birincisine 15.000 Euro ödül kazandıracak ve ülkelerinin geleceğine hükmedecek 35 yaş altı gençler ve insanlığın ortak dili olan sanat ile başarmak üzere, uluslar arası bir heykel yarışması düzenlemeyi düşünmüş… 16 cı yüzyılda yaşamış en değerli bilim adamlarından, Karaman kökenli ve Gelibolu’lu Piri Reis’i Dünya’ya tanıtmak için, Kulübünün desteğini alan Başkana, 2420. Bölge Guvernörü Ahmet Kara da yardımcı olunca, çalışmalar hız kazanmış. Önce, İstanbul Boğazı’nın en güzel parklarından Ortaköy’deki “Cemil Topuzlu Parkı” seçilmiş.

İstanbul Anakent Belediyesi desteği ile, Parklar Bahçeler Müdürlüğü, Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Kent Planlama gibi Anakent Belediyesine bağlı bütün birimlerden izinler, Ocak –Temmuz 2010 döneminde alınmış.

Ardından Beşiktaş Belediye Başkanı Sayın İsmail ÜNAL’ın tam desteği gelmiş ve bir sivil toplum örgütü ile bir Belediyenin, ülke ve toplum yararına bir proje yapmasının pozitif sinerjisi ortaya çıkmış.

Önce Jüri oluşmuş. Daha sonra, İngilizce ve Türkçe yarışma şartnamesi hazırlanmış. Fındıklı Rotaract Kulübü de, yarışmanın uluslar arası duyurusunu ayrı bir Proje olarak üstlenmiş. 1000 üzerinde yurt dışı duyuru yapılmış. Facebook ve Twitter sanal ortamları, yarışmayı duyurmak için etkin şekilde kullanılmış. Yarışma Türkiye’deki 17 Üniversiteye de duyurulmuş. Yarışmaya müracaatlar, 26 Kasım 2010 tarihinde kapanmış.

“Pek çok yabancı genç ve heykeltraş, bu yarışmanın cazibesi ile 16. Yüzyıl Bilim Adamımız Piri Reis’i ve onun “Kitab-ı-Bahriye’sinin adını öğrendi araştırdı. Avrupa Kültür Başkenti 2010 Ajansı’nın logosunu verdiği projemize nedeni ile, Logosu’nun Avrupa ölçeğinde tanıtımına da, katkı sağladık…”
diyor Canel Başer.

YARIŞMA BİRİNCİSİ, DİĞER BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ:

Yarışma birincisinin seçimi ise, diğer bir başarı öyküsü. Profesör Ferit ÖZŞEN, Yard. Doç Doktor Önder Büyükerman, Heykeltraş Bihrat Mavitan, Dr. Murat Katoğlu ve Canel Başer’den oluşan Jüri, değerlendirme turları sonucu 12 finalisti 3 adede indirmişler. Beni onların birinciyi açık ara seçmeleri ve eseri değerlendirirlerken duydukları heyecan çok etkiledi” diyor Başkan Canel Başer.

Fakat, iç zarflar açılınca; dereceye girenlerden bir tanesi 19 yaşında bu güne kadar tanınmayan bir genç, diğer ikisi iyi bilinen heykeltraşlar olduğunu gören jüri şaşırmış. Bunun üzerine, yapıldığı varsayılan maketler talep edilmiş. Maketler teslim edilince, Mimar Sinan Üniversitesi’nden 2ci sınıf öğrencisi, 19 yaşında, çok başarılı bir eser hazırlamış olan Murat Özver ’in yarışmanın birincisi olduğu kesinleşmiş.

Fındıklı Rotary Kulübü Başkanı Canel Başer, Dünyanın incisi İstanbul Boğazında 4 metrelik bir Bronz heykel müellifi olarak sanat hayatında yola çıkmaya hazırlanan bu genç heykeltraşın başarısına vesile olduğu için mutluluk duyduğunu belirtiyor,

Piri Reis Heykeli Mayıs 2011’ de her yıl önünden yerli ve yabancı binlerce geminin geçtiği İstanbul Boğazı’ndaki mutena yerini alacak.