AKTÜEL-Ekmek’te hijyen dönemi

Artık ekmeği ”ellemeden” alacağız. Ekmek, ambalajlı şekilde tezgah arkasından satıcı tarafından verilecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ”Ekmeğin Taşınması ve Satışına İlişkin Özel Teknik ve Hijyen Kuralları’na ilişkin yönetmelik taslağını görüşe açtı. Yönetmelik taslağı, ekmeğin taşınması ve satışa sunulması sırasında uyulması gereken özel teknik ve hijyen kurallarını belirliyor.Taslağa göre, ekmeğin taşınması için kullanılan araç, içi yıkanarak temizlik yapılabilecek konumda ve dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde yapılmış olacak. Ekmek arabalarının kasalarının duvarları, su geçirmeyen yıkanabilir, zararlı ve mikroorganizmaların yerleşmesine izin vermeyecek pürüzsüz açık renkli malzemeden kolay temizlenebilen, dezenfekte edilebilen özellikleri taşıyacak. Ekmek kapalı araçlarla taşınacak, ekmek taşıma araçları sadece ekmek taşımada kullanılacak ve araçların üzerinde ekmeğin üretildiği fırının adı bulunacak. Taşınmasında plastik kasalar kullanılacak ekmekler, araçların içine bulaşma riskini en aza indirecek biçimde yerleştirilecek ve korunacak. Ekmek taşımada kullanılan kasalar ekmeği bulaşmalardan korumak için temiz tutulacak. Bu kasalar uygun şartlarda muhafaza edilecek, yer ile direkt temas etmeyecek, temizlik ve dezenfeksiyona uygun olacak. Ekmekle teması olan bütün malzeme, alet ve ekipman, etkili bir şekilde temizlenir ve gerekli durumlarda dezenfekte edilir nitelikte olacak. Bulaşma riskini en aza indirmeyi mümkün kılacak biçimde yapılmış ve bu amaca uygun malzemeden üretilecek. Ekipmanın ve çevresindeki alanın yeterli temizliğine imkan verecek şekilde yerleştirilecek. Ekipman ve taşıma araçlarında korozyonu önlemek için kimyasal katkı maddelerinin kullanılması gerektiğinde bu maddeler iyi uygulama ilkelerine göre kullanılacak. Ekmek, üretildiği yerin yanı sıra bakkal, market ve ekmek satış büfelerinde satışa arz edilecek; fırın, bakkal, market veya ekmek satış büfesi olmayan yerleşim yerlerinde yönetmeliğin şartlarını sağlayan diğer yerlerde de satışa arz edilebilecek.