AKTÜEL-Dolmabahçe’deki asırlık ağaçlar kesilecek

İstanbul’un defalarca uyarmasına rağmen Beşiktaş ile Dolmabahçe arasında tarihe tanıklık eden asırlık anıt ağaçlar kurtarılamadı. Kökleri günden güne çürüyünce yoldan geçen araçların üzerine devrilme tehlikesi yaratan ağaçlar, sürücülerin korkulu rüyası olmuştu. Ağaçların kesilmesine karar verildi.

Habertürk gazetesinin haberine göre, kökü çürüyen ağaçlarda oluşan oyuklar “demir tel örgülerle” kamufle edilerek çözüm arayışına gidilmişti. Yaşanan bu trajikomik olayların ardından, İstanbul 2. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu raporuyla ağaçların kesilmesi kararı alındı.

BULAŞICI HASTALIK TAŞIYOR
Marmara Üniversitesi uzmanlarınca hazırlanan rapor sonucunda; ağaçların hastalandıkları tespit edildi. Ağaçları inceleyen uzmanlar, asırlık çınar ağaçlarının “stain canker” olarak adlandırılan “dolu bozuklaşması” hastalığına yakalandıklarını belirledi. Doku bozuklaşması bulaşıcı olduğu için sıra sıra sıra dizilen ağaçlar, yine ardı sıra hastalanmaya yani çürümeye başladı. Elbette Dolmabahçe’deki ağaçların hepsi hastalıklı değil…

Ancak uzmanlar, hastalıklı ağaçların kesilmemesi halinde diğer ağaçlara da hastalık bulaştıracağını kaydediyor. Uzmanlar, Dolmabahçe gibi kentin diğer anıt ağaçlarını da incelemeye aldı. Diğer park ve bahçelerdeki ağaçlarda da hastalık tespit edildi.

Koruma Bölge Kurulu’nda raporu alan İBB yetkilileri de hemen harekete geçti. Gerek Dolmabahçe’deki gerekse diğer bölgelerdeki hastalıklı anıt ağaçların kesimine başlandı. Dolmabahçe’de tarih boyunca onlarca olaya tanık eden anıt ağaçların kesilmesinin ardından yerlerine başka ağaçlar dikilecek.

İBB yetkilileri kesilen ağaçların yerine 5-7 metre boyunda çınar yapraklı akçaağaç, çitlembik ve meşe türü ağaçlar dikileceğini açıkladı. Şişli ve Beşiktaş İlçeleri içinde yer alan, Kadırgalar, Maçka, Eytam, ve Abdi İpekçi ile Taşkışla Caddeleri’nde kesilen ağaçların yerine de bu tür ağaçlar dikilecek. 1 Son 6 yılda 1 milyon 5 bin adet ağaç dikildi.