AKTÜEL-350 maddede İstanbul

Bilim, sanat, edebiyat ve basın dünyasından tanınmış 150 isim, İstanbul’u anlattı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, Ajansın desteğiyle NTV Yayınlarının hazırladığı ‘İstanbul Ansiklopedisi’nin son derece özgün yazıldığını, maddelerin, kültür, bilim, sanat, edebiyat ve basın dünyasından tanınmış 150 isim tarafından yazıldığını bildirdi. Kurt, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtımı gerçekleştirilen ansiklopedinin çok özel bir çalışma olduğunu ifade etti.

İstanbul’un, tarih boyunca inanılmaz renkli insan malzemesi ile bir megakent olma özelliğini gösterdiğini dile getiren Kurt, üç büyük imparatorluğa başkentlik yapan, her dilden çok sayıda insanı barındıran, kalabalık bir şehri yazmanın çok zor olduğunu vurguladı.

EN KAPSAMLISI
Bu zorlukları daha önceleri Tarih Vakfının, şimdilerde de NTV Yayınlarının üstlendiğini dile getiren Kurt, şöyle devam etti:

”İstanbul Ansiklopedisi, son derece özgün, maddeleri, kültür, bilim, sanat, edebiyat ve basın dünyasından tanınmış 150 isim tarafından yazılmıştır. Fotoğraflar, koleksiyonlardan seçilmiştir. Tam 1010 sayfa ile benzerlerinin en kapsamlısı olan ansiklopedide, sadece semtler, kurumlar, kişiler değil, kentin sosyo-ekonomik yaşamını doğrudan etkileyen toplumsal olaylara da yer verilmiştir. 6-7 Eylül olayları, 1 Mayıs 1977, azınlıklar, hatta kente yolu düşmüş siyasiler bile yer alıyor. Özetle, gönül rahatlığı ile artık İstanbul’un da bir ansiklopedisi var diyebiliriz.”

AYŞE KULİN’DEN HACI BEKİR ŞEKERLEMELERİ
NTV Yayınlarının hazırladığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının da desteği ile yayımlanan ansiklopedinin danışmanlığını Enis Batur, yayın koordinatörlüğünü de Sevin Okyay yaptı. Ansiklopedide, Ayşe Kulin’den Hacı Bekir Şekerlemeleri’ni, Ayfer Tunç’tan Sait Faik Abasıyanık’ı, Aydın Boysan’dan Çiçek Pasajı’nı, Murat Belge’den Siyaset ve İstanbul’u, Celal Şengör’den İstanbul’un jeolojisini bulmak mümkün oluyor.

‘İstanbul Ansiklopedisi’, tarih öncesinden Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet’e uzanan olaylar, kurumlar, semtler, mimari, doğa, müzik ve gösteri sanatları, mitoloji ve insanlar üzerinden İstanbul’u anlatıyor. Deprem, yangın, salgın hastalıklar gibi kentin sosyo-ekonomik yaşamını doğrudan etkileyen toplumsal olaylar da ansiklopedinin maddeleri arasında bulunuyor.

‘İstanbul Ansiklopedisi’nde, semtlerin, kurumların yanı sıra Münevver Ayaşlı, John Freely, Haldun Taner gibi İstanbul’dan etkilenmiş, İstanbul’u etkilemiş isimler de yer alıyor.