AKTÜEL-“Bu bütçe kimseye umut vermiyor”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2011 Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Sekiz yıllık AK Parti iktidarında Türkiye’nin borç yükünün arttığına, İnsani Gelişmişlik Endeksinde hızla düştüğüne ve artan gizli işsizliğe dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasındaki en çarpıcı bölüm ise Kayseri’deki bir yolsuzluk dosyası ile ilgiliydi…

CHP Genel Başkanı’nın Bütçe Konuşmasının İlk Bölümü’nden satır başları…

Bu bütçe umut vaadetmiyor. Eskiden dinleyici sıraları dolu olurdu. Çiftçiler, sendikacılar gelirdi. Eski Parlamenterler gelirdi. Onlar da yok. Çünkü bu bütçe umut vaadeden bir bütçe değil. Biz Bütçelerde halkın sorunların çözüleceğine inanan bir partiyiz. Bunun için de bürokrasinin yerinde ve zamanında Bütçeyi hazırlamasını bekleyen bir siyasi partiyiz. Yandaşları zengin eden bir bütçeyi ve bunu hazırlayan siyasi iradeyi şiddetle protesto ediyorum.

KİMİN SORUNUNU ÇÖZDÜNÜZ?

Benim katıldığım toplantılara AKP’li bakanlar ve Sayın Başbakan da katılıyor. Öyle şeyler söylüyorlar ki sanki Türkiye onlardan önce G-20’de değilmiş, Türkiye yokmuş gibi. Türkiye G-20’ler grubuna 1980’lerde girdi. 1987’de dünyanın en büyük 17 ekonomisi arasındaydı. AKP iktidar olduğunda bütün dünyada çok olumlu bir atmosfer yakalamıştı. Bütün dünyada sermaye artıyor, büyüme güçlüydü. AKP’nin sekiz yıllık iktidarda olduğu dönemde ortalama büyüme % 4.6. Yarattığınız mucize diye halka sattığınız büyüme yüzde 4.6. Bunu isterseniz bir de dünya ile karşılaştıralım. 2003-09 yıllarında Türkiye büyüme sırasında 39 basamak geriledi. Peki sokaktaki yurttaşımız bundan yararlandı mı? BM İnsani Gelişmişlik Raporunda 2010 verileriyle 169 ülke arasında 83. Sırada. Bizim önümüzde Ürdün, Tunus, Jamaika, İran gibi ülkeler var. Peki Kadınların durumu ne? Dünya Ekonomik Forumu’nun raporunda eşitsizlikte 126. Sırada, ekonomik yaşamına katılımı açısından 131. Sıradayız.

EĞİTİMDE NE DURUMDAYIZ?

OECD’nin 2006 yıllık raporunda 30 ülke arasında 29. Gençlerimiz üniversite sınavlarında, fen bilimlerinde matematikte çok geride kalıyor. Bu bütçe halka neden refah götürmüyor, işte yanıtı burada. İşsizlikten hiç söz edilmiyor. Türkiye’nin en temel sorunlarından biri. Sekiz yıldır iktidardasınız. İşsizlik sorununa çözüm bile üretemediniz. Sayın Milletvekilleri, bunun derdini en iyi sizler bilirsiniz. Vatandaş size gelir.. Genç işsizliği korkutucu noktada. Yüzde 9’lar diyorlar. Gizli işsizlikle bu yüzde 21. Özelliştirmeden dünyanın geliri, işsizlik fonunda dünyanın parası birikti. Kime gitti bu paralar? Dünyanın en yüksek faizini ödüyoruz. Faize yılda 16 milyar dolar ödüyoruz. GAP’a ne ödüyoruz? 5-6 milyar dolar. Eskileri bırakın. Siz iktidarsınız. Hala aynı yanlışta mı duracaksınız? Sayın Başbakan dahil hepiniz yatın kalkın Rahmetli Ecevit’e dua edin. Bütün tedbirleri aldı, siyasi maliyetini de üstlendi. Reel sektör niye battı o zaman? Sizin iktidarınızda hane halkının borçlanma oranı % 43.5’a fırladı, yüzde 7’lerden.. Sayın Başbakan şu vatandaşın halinden anlıyor musunuz? Af yasası getiriyorsunuz. Vatandaşı da affediyor musunuz? Gittiği illerde İcra Dosyalarının sayısını sorsun Valilere.. Yanyana konduğunda insan boyunu aşar. Yazık Günah bu millete.. Diyarbakır’da bir vatandaş iftara yiyecek götüremediği için intihar etti. Viranşehir’de bir çocuk kağıt toplarken araba altında kaldı. Denizli’de işadamları intihar etti. Bu Orta Vadeli Planı niye zamanında çıkarmadınız diye sorsaydınız. Bir de yeni kavram gelişti: İstihdam Yaratmayan Büyüme. Bir tek de Türkiye’de oluyor.

SICAK PARA POLİTİKASI BU ÜLKEYİ BİTİRECEK

Kim dünyanın herhangi bir yerinde 1 milyon dolara 69 bin dolar faiz geliri alabiliyor? Üretemeyen Türkiye, birilerinin kölesi olur. Birilerinin mutlaka yönetime girer. Gelir oturur demiyorum, parasıyla yönetir. Tepenize vura vura yönetir.

SANAYİCİLERE BU EKONOMİYE YAP-SAT DEĞİL, AL-SAT EKONOMİSİ DİYOR.

Yapmaya artık gerek yok. Sayın Başbakan Kamyonculara sorsun: Mazot mu yakıyorlar, yağ mı yakıyorlar? Depolarında yağ var. Bize soruyorlar.

NARENCİYE DALDA BEKLİYOR.

Daha fazla bekleyemez. Çiftçiye verilmesi gereken pay neden verilmiyor? Yasal zorunluluk bu.

MAZOTTA ÖTV’Yİ KALDIRACAĞIZ.

İnsanlar perişan. Bakın biz mazottan ÖTV’yi kaldıracağız dedik. Siz bu parayı nereden bulacaksınız dediler. Vallahi de billahi de bulacağız. ÖTV’yi kaldıracağız ve köylü rahat edecek. Biz halka para bulma konusunda kararlıyız. Yani sizler de yandaşlara para bulmakta kararlısınız. Aramızda bu kadar fark var.
VE KAYSERİ’DEKİ YOLSUZLUK İDDİALARI..

Yolsuzluk bu iktidarın en önemli sorunu. 17.7.2007 Halil Hamurcu. Kayseri’de çalışıyor. Polise anlatıyor rüşvet çarkını. Rüşveti toplayan kişi bu. Emniyet sahtekarlık dolandırıcılıkla savcılığa gönderiyor. 26 sayfalık itiraf 16 sayfaya iniyor. Neden 16 sayfaya indi itiraf. Adalet Bakanı’na soruyorum. Kayseri Belediye Başkanıyla ilgili rüşvet iddiaları mı çıkarıldı. Vali vekili inceleme yapıp konuyu araştırıyor Kayseri Belediye Başkanı Özhaseki rüşvet suçu nedeniyle yargılanmalı diyor. İmzasıyla gönderiyor. Bu vali 38 gün sonra görevden alınıp Gaziantep’e gönderiliyor.

Bakanlık bunu Savcılığa gönderiyor. Savcılık izin isityor memur suçlarından dava açmak için. Bakanlık araştırılsın diye izin veriyor. Bu kez başka Vali yardımcısı inceleme yapıyor. Koca Sinan Belediyesi ve Melikgazi Belediyesinden bilirkişi istiyor. Bilirkişiler belirlenmeden bir gün önce rapor hazırlanıyor. Vali Osman Güneş burada bir şey yok diyor. Vali’nin kararnamesi çıkmış müsteşarlığa atanmış biri. Bakanlığa gittikten sonra Osman Güneş aynı belgeye bu kez müsteşar olarak imza atıyor.

Ben Başbakana bunu yaptınız demiyorum. Vicdanına sesleniyorum Başbakanın. Olayın üzerine giderseniz ben soruşturacağım derseniz sonuna kadar yanınızdayız. O vali savcı gibi önemli olay değil derseniz bu kürsüde yolsuzluklarla mücadele eden bir ikitdarız demeeyceksiniz. Bu değerli Hacı Ali Hamurcu nerede? Başbakan mal varlığımı araşytıranlar Silivri’de dedi…. Başbakan belge istiyorsa hepsi masamda. Elimde olmayan ilk Vali’nin raporu. Arınç’a sorarsa benden çok daha bilgi alacaktır.

ÖĞRENCİLERDEN KORKMAYACAĞIZ

Sayın Başbakan üniversite öğrencilerini suçladı. Onlar illegal kişiler dedi. Sayın Başbakan, siz Başbakan değil misiniz? Emniyet, MİT, Jandarma istihbaratı size bağlı değil mi? Yedikleri dayakla kaldılar. Öğrencilerden korkmayacağız. Üniversitelerden de korkmayacağız. Onların sorunları var. Sorunlarını dinleyeceğiz.

Sayın Başbakan’a çağrımız; Üniversitelerden temsilci davet etsin. Dinlesin, sizin sorununuz ne desin. Niye yürüyorsunuz desin. Bunu yapmak zorundayız. Ama orada orantısız güç varsa, hele bir kadının, çocuğunu düşürmesine vesile olan kim hangi milletvekili uygun görebilir? Ben isterdim ki Başbakan bunu da soruştursun. Gençler parlamentoya geldi benimle görüştüler. Sayın Başbakan’ı eleştirdi. Ben onlarla basın toplantısı yapmadım. Burhan Kuzu da onlarla konuştu. Ne oldu? Bize gelince suç, size gelince çıt çıkmıyor. Demokrasiye ihtiyacımız var. Demokrasi önemlidir. Demokrasi vazgeçilmez bir kurumdur. Demokrasi bir kültürdür. Demokrasi yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır.Demokrasi insan haklarının gelişmesi, büyümesi, kökleşmesi için temel bir olgudur.Demokrasiyi hep beraber geliştirmeye çalışmalıyız.İktidarıyla muhalefetiyle.Eğer bunu yapmazsak bizde de, ülkemizde de her yerde sorunlar çıkar.

Eğer insanlar şikayet ediyorsa şikayetleri dinlemek politikacıların görevidir. Her şeyden önce iktidarların görevidir.Niye bu insan şikayet ediyor? Bu insanın derdi nedir diye sormak zorundayız. Ama onları azarlarsak, bu ülkede demokrasiden söz edemeyiz. Üniversitelerde özgürlüğün olması, insanlarımızın sorunlarını siyasilere özgürce anlatabilmelerinin yolunun açılabilmesi için çalışmamız gerekiyor.