AKTÜEL-Çöpten elektrik üretecekler

Çöpten elektrik üretecekler… Türkiye’ye örnek gösterilen ve şu anda bu alanda ilk ve tek tehlikeli atık yakma tesisi olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) depolama alanındaki çöplerden elde edilecek metan gazından elektrik üretimine geçiyor. 2012 yılına kadar faaliyete geçeceği belirtilen enerji üretim tesisinde projeye göre yılda 12 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda 24 milyon kilowat elektrik enerjisi üretilecek.

İzmit Solaklar Köyü’nde 1996 yılında Sefa Sirmen’in Belediye Başkanlığı döneminde yaptırılan ve o dönemlerde işletme ruhsatı verilmediği gibi çevre örgütü Grenpeace’nin de eylemlerine hedef olan İzaydaş, bugün tüm Türkiye’ye örnek gösteriliyor.

Kocaeli’nin yanı sıra başta İstanbul ve Bursa olmak üzere çevre illerdeki sanayi ve klinik atıklar gibi tehlikeli atıkların yüksek dereceli fırınlarda yakılarak imha edilen İzaydaş’ın çevresinde ayrıca evvel atıkların gömüldüğü ve zemini betonla kaplı çok geniş depolama alanları da bulunuyor. Birçok ülkede benzeri olduğu gibi buradaki çöp gazından da elektrik üretimi planlanan İZAYDAŞ’ta 23 Haziran 2010 tarihinde çöp gazından elektrik üretimi projesi için Orta Doğu Grubu’na bağlı Körfez Enerji A.Ş ile anlaşma yapıldı.

Çöpten elektrik üretimi yatırımının 1.5 yıl içersinde tamamlanacağını ve elektrik üretimine geçileceğini öyleyen İzaydaş Genel Müdürü Muhammet Saraç, “Projenin ihalesi ve yer teslimini yaptık. Firma 1.5 yıl içersinde yatırımını bitirecek ve 15 yıl boyunca da işletecek. Bu işletme süresi içersinde de biz üretilen elektriğin belirli bir kısmının ücretini alacağız. Bu sözleşmemize bağlı. Burada üretilecek elektrik gücü 3 megwata kadar çıkacak.” dedi.