AKTÜEL-İstanbul’a modern ulaşım

TRANSİST 2010 – Ulusal Toplu Ulaşım Sempozyum ve Sergisi’nin açılışında konuşan İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, “Özel araç kullanımını azaltarak toplu taşımayı teşvik için hızlı, konforlu ve ekonomik erişim imkanı sunmaya çalışıyoruz” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT tarafından 2-3 Aralık tarihlerinde Haliç Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen TRANSİST 2010 – Ulusal Toplu Ulaşım Sempozyum başladı. Sempozyumun açılışına İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Hakkı Tok, BELBİM Genel Müdürü Harun Maden, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Başkan Topbaş’ın Ulaşım Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile çok sayıda yerli ve yabancı firma temsilcisi katıldı.

Amaç hızlı konforlu ve ekonomik ulaşım

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, Türkiye nüfusunun yüzde 76’sı kentlerde yaşadığını belirterek, özel araç kullanımını azaltmak için hız ve konfor gibi özel araç kullanım sebeplerini ortadan kaldırmak gerektiğini söyledi. “İETT olarak özel araç kullanımını azaltarak toplu taşımayı teşvik için hızlı, konforlu ve ekonomik erişim imkanı sunmaya çalışıyoruz” diyen Hayri Baraçlı, bu yıl ilkini düzenlenen Toplu Ulaşım Haftası’nda toplu taşımı İstanbul’da tartışmaya açmak istediklerini söyledi.

Daha yaşanabilir kentler için toplumun her kesiminin işin içine dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Baraçlı, “140 yıllık bir geçmişe sahip olan İETT böyle bir sempozyuma öncülük etmekten gurur duyuyor. Toplu taşımacılık sistemini şehrin ana omurgası haline getirmek ve şehir dokusunun ayrılmaz bir parçası kılmak, daha yaşanabilir kentler inşa etmenin olmazsa olmazıdır. Nitekim metrobüs projesinin İstanbullulardan yoğun ilgi görmesi ve en çok kullanılan hat olması; diğer ulaşım türlerinden daha hızlı, daha konforlu ve daha ekonomik erişim imkanı sunmasıyla mümkün olmuştur” diye konuştu.

Ulusal Toplu Taşımacılar Birliği kurulacak

Ulusal Toplu Taşımacılar Birliği’nin kurulmasının sempozyumun önemli amaçlarından biri olduğuna dikkat çeken Baraçlı, “Toplu ulaşımın geliştirilmesinde önemli olan mevzuat, çevre, işletme, akıllı sistemler, engellilerin erişimi gibi ana başlıkların tartışılacağı sempozyuma destek veren ve katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Hayri Baraçlı, açılış konuşmasının ardından Hakkı Tok, Harun Maden ve Mustafa Ilıcalı ile birlikte Ulaşım Teknolojileri, Araçları, Ürünleri ve Sistemleri Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Daha sonra da stantları gezdi. İki gün sürecek olan TRANSİST 2010 İstanbul, Ulaşım Teknolojileri, Araçları, Ürünleri ve Sistemleri Sempozyum ve Sergisi kapsamında konunun uzmanlarınca kent içi ulaşımdaki sorun ve çözümler masaya yatırılacak.

Sempozyumda ulaşımla ilgili her şey konuşulacak

Pek çok öğretim üyesi ve bürokratın katılacağı sempozyumdaki ana başlıklar arasında: Kentiçi Ulaşım Yönetimi Mevzuatı, Kentiçi Toplu Ulaşımın Planlanması, Kentiçi Toplu Ulaşımda Çevre uygulamaları, Kentiçi Toplu Ulaşımda Engellilerin Erişimi, Kentiçi Toplu Ulaşımda İşletme uygulamaları, Kentiçi Toplu ulaşımda Akıllı Sistemler ile Ulusal Toplu Taşımacılar Birliği ve Gelecek Vizyonu yer alıyor.

Toplu Ulaşım Haftası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde başta İETT olmak üzere İDO, Şehir Hatları, İstanbul Ulaşım, TCDD ve TÖHOB gibi toplu ulaşım kurum ve kuruluşlarının katkısıyla gerçekleştiriliyor. Vatandaşlara toplu ulaşım araçlarını etkin şekilde kullanma bilinci kazandırarak, İstanbul’un trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefleyen sempozyum, work-shoplar, eğitim faaliyetleri, sergi ve çeşitli etkinlikler eşliğinde gerçekleştirilecek. TRANSİST 2010, İstanbul, Ulaşım Teknolojileri, Araçları & Ürünleri ve Sistemleri Sempozyum ve Sergisi, 3 Aralık Cuma günü yapılacak plaket ve ödül töreni ile sona erecek.