AKTÜEL-Borçluya tarihi af

Son yılların en kapsamlı borç affı düzenlemesini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan açıklıyor. Vatandaşların kamuya olan borçların asıl alacağının reel değerini korumak suretiyle borçların belli plan dahilinde ödemesi amacıyla tasarı hazırladık. Yapılacak ödemelerde finansman sıkıntısı yaşanmaması için taksitli ödeme imkanı sağlanacak.

Kapsamda hangi kurumlar var? Kamu alacaklarının yeniden yapılanmasına ilişkin yasa tasarısı kapsamına Maliye, Gümrük Müsteşarlığı, SGK, il özel idareleri, TEDAŞ (7 özel dağıtım şirketi dahil), TRT, KOSGEB, TOBB ve OSB’ler giriyor.

Kapsama hangi alacaklar girecek? Vergiler, vergi cezaları, gümrük vergileri, SGK primleri haçlar, tarifeden doğan ücret su alacakları, belediyelerin su ve atık su alacakları, TRT’ye borçlar, TEDAŞ’ın elektrik alacakları, Yurt/-Kur’un öğrenim kredisi alacakları, KOSGEB’in alacakları, Organize sanayi bölgelerinin elektrik, su doğalgaz alacakları kapsamda.

31 Temmuz 2010’a kadar olan alacakları kapsama alıyoruz. 2010 yılına ilişkin 31 Temmuz 2010’dan önce tahakkuk eden emlak, motorlu taşıtlar vergilerini kapsama alıyoruz. SGK primi açısından Haziran 2010 ve önceki aylara ait işveren ve sigorta primi, işsizlik sigortası primi, SGK destekleri.

Tasarıyla kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması mümkün. İhtilaflı alacakların ihtilafına son verilerek tahsilatının hızlandırılması sağlanıyor. Tarh edilecek vergiler için de kanundan yararlanma imkanı getiriliyor. Vergi borçlarının kredi kartıyla da ödenmesi sağlanacak. Varlık barışı kapsamında beyanda bulunmak suretiyle yararlanamayanlara haklar sağlanması.

Kesinleşmiş alacaklarda SGK tarafından uygulanan idari para cezalarının yüzde 50’si, alacak aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50’si, gecikme cezası yerine güncellenen oran enflasyona göre düzenlenecek. TEDAŞ, TRT, KOSGEB alacaklarında da aynı çerçeve söz konusu.

İhtilaflı alacaklarda alacağın yüzde 50’si ya da yüzde 20’si. Gecikme zammı yerine güncelleme oranı hesap alınacak tutar ödenecek. Vergide gecikme zammı gibi alacaklardan vazgeçiyoruz.

Emlak vergisinde beyanname veremeyenlere yeni beyanname kapısı açılılyor. Ödemesi gereken tutarın tamamıyla güncelleme oranını tahsil edeceğiz.

Şirketlerde stoklar, demirbaşlar, nakit, defterde görülenle gerçek durum farklıysa, gerçekle kayıtları eşitleme imkanı getiriyoruz. İşletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale gelmesini sağlamış olacağız. Umut ediyoruz şirketler önemli fırsattan yararlanırlar.

Varlık Barışı’nda daha önce bildirim ve beyanda bulunup bundan yararlanamayanlara yeni hak tanıyacağız.

Ödemelerin süresinde olması gerekiyor. Taksit ödemelerinin de düzgün olması önem taşıyor.

Kanun yürürlüğe girdiği ayı izleyen ikinci aya kadar başvurunun yapılması gerekiyor. Aralık ayında geçerse tasarı Şubat sonuna kadar başvurmak gerekiyor. Ödemeler peşin ya da taksitle yapılabilecek. İki ayda bir taksit ödemesi yapılacak. Vergi borçlarının kredi kartıyla taksitle ödenmesi imkanı getiriliyor. Protokol yapılan bankaların kartına sahip olan bankalarla vatandaşlar bu işlemi yapabilecek. Bankalar bugün itibariyle bu işe sıcak baktığını söylüyor.

SGK alacakları için ödeme kanunun girdiği dördüncü aydan itibaren diğerleri için üçüncü aydan itibaren başlayacak.

Alacağın aslını bugünün enflasyonuna getirdik. Bu peşin ödeme için uygulanacak rakam. İlk ay öderse borcu kapanıyor. Taksit isterlerle 6 taksit için alacağı 1.05 taksitle çarpacağız. (6 taksit 12 ay anlamına geliyor). 9 taksit için 1.07 ile, 12 taksit için 1.1’le, 18 taksit için 1.15’le çarpacağız. Peşin ödemek rakam olarak daha avantajlı olacak, ama taksitte de küçük katsayılar var. Bir takvim yılında en fazla iki taksitin ödenmemesine izin veriliyor. Cari dönem vergi ve prim yükümlülüklerinin de yerine getirilmesi gerekiyor.