AKTÜEL-Dolmabahçe’de tik tak sesleri

Milli Saraylar saat koleksiyonuna ait ve gezi güzergâhlarında sergilenemediği için kapalı oda ve depolarda tutulan saatler, saat atölyesinde tamir edilerek Dolmabahçe Sarayı Harem Bahçesi’nde bulunan eski İç Hazine binasında ‘Saat Müzesi’ olarak ziyarete açıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin’in katılımıyla yapılan açılış töreni, Daire Başkanı Yasin Yıldız’ın bilgilendirme konuşmasıyla başladı.

Yıldız konuşmasında Saat Müzesi’nin Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşıdığını, Milli Saraylar Daire Başkanlığı envanterinde bulunan saatler içerisinden depolarda bulunan ve geçmişte ziyaretçilerin göremediği saatlerin saat ustaları tarafından onarıldıktan sonra sergilenmeye hazır hale getirildiğini belirtti. Sergi mekanının da ciddi bir restorasyon çalışmasından geçtiğini ifade eden Yıldız, müzede Türk, İngiliz ve Fransız saatlerinden oluşan bir karmanın görülebileceğini dile getirdi.

Yıldız, saatlerin hepsinin 19. yüzyıldan günümüze ulaşan saatler olduğunu belirterek, her birinin arkasında bir felsefe barındırdığını ve birbirlerinden ayrı ayrı önemli özellikleri olduğunu kaydetti. Daire Başkanı Yıldız, Türk saatleri içerisinde mevlevi saat ustalarının yaptıkları saatlerin 19. yüzyılın zihin dünyasını günümüze yansıtan güzel örnekler olarak ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

Daha sonra kürsüye gelerek açılış konuşması yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin “ Türk kültür ve medeniyetinin zaman kavramına büyük önem verdiğini söyledi. Şahin, ‘’Kültür tarihimiz, medeniyet anlayışımızın eşsiz eserleri ile doludur, mimari eserlerle doludur. Bu eserler, bizim milletimizin insanlık anlayışını, sanat anlayışını ve hayatı yorumlamasını bir nevi yansıtır. Bütün ecdat yadigarı eserlerde ilk göze çarpan özellik, derin insan sevgisi ve saygısıdır’’ diye konuştu.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Yasin Yıldız ve beraberindekiler, konuşmaların ardından kurdele keserek müzenin açılışını gerçekleştirdi

Saat Müzesi 2009 yılında saatlerin ve müzenin genel bakıma alınmasına, yeni vitrin ve sergileme düzenine geçilmesine, ayrıca bazı yeni saatlerin de müzeye katılmasına karar verilerek bir yıllığına kapatılmıştı. Sarak koleksiyonlarında bulunan saatler sarayın saat ustaları Recep Gürgen ve Şule Gürbüz tarafından tek tek elden geçirildi. Dolmabahçe Saat Müzesi yeni vitrinleri, saatlerin kayıt sesleri, bakımdan geçmiş saatleri, broşür ve kataloğu, iklimlendirme ve ışıklandırması, önüne yapılmış çiçek saati ve cephe saati ile ziyaretçilerini bekliyor.