AKTÜEL-Beşiktaş’ta etkinlikler sürüyor

Sanatın her alanına destek olmayı temel amaçlarından biri olarak gören Beşiktaş Belediyesi’nin Şubat 2010’da başlattığı “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği, Belgesel Sinemacılar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin desteğiyle ikinci sezonuna giriyor. Belgeseller geçen sezon olduğu gibi bu sezon da her çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Gösterimlerin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazetecinin katılacağı söyleşi bölümünde belgeselin işlediği konu tartışılacak.

Etkinliğin 10 Şubat-2 Haziran 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen ilk sezon programında yerli belgeseller gösterildi. 17 hafta süren etkinlikte Suha Arın, İsmet Arasan, Mehmet Eryılmaz, Mihriban Sezen, Tülay Akça, Hasan Özgen, Savaş Güvezne gibi ustaların çektiği belgesellerin yanında, belgesel sinemanın gelecekteki ustaları Aylin Eren, Kurtuluş Özgen ve Bahriye Kabadayı gibi genç kuşak belgeselcilerin filmlerine de yer verildi. Belgesellerin ardından yapılan söyleşilere Pınar Öğünç, Zeynep Oral, Oktay Ekinci, Mihail Vasiliadis, Rıdvan Akar, Ersin Kalkan gibi yazılı basının önemli isimleri katıldı.

3 Kasım 2010 tarihinde başlayıp 8 Haziran 2011 tarihine kadar sürecek ikinci sezon etkinliklerinde yerli belgesellerle birlikte dünyanın dört bir yanında çekilmiş yabancı belgeseller de izleyiciyle buluşacak. Program dahilinde gösterilecek yerli belgesellerin ortak özelliği yurtiçi ve yurtdışında birçok ödül almış olmaları… Bu yıl yapılan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “en iyi belgesel” ödülü alan “Anadolu’nun Son Göçerleri Sarıkeçililer”; Macaristan’da düzenlenen Uluslararası Cinepecs Film Festivali’nde “Proxima” ödülünü alan “İfakat”; Atlanta Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde “en eğitici belgesel film” ödülünü alan “Dünyanın İlk Tapınağı: Göbeklitepe”; Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali’nde “en iyi belgesel” ödülünü paylaşan “Miraz: Umut” ve “Selahattin’in İstanbul’u” belgeselleri Levent Kültür Merkezi’nde seyredilebilecek.

Bu yılın bir başka yeniliği ise “İş Bankası Müzesi’nden Beyaz Perdeye” adını taşıyan bölüm… Beşiktaş Belediyesi’nin Türkiye İş Bankası’yla yaptığı işbirliği sonucunda İş Bankası Müzesi arşivinde yer alan -daha önce izleyiciyle buluşma şansı yakalayamamış- “Ustalar ve Bilgeler” isimli altı bölümlük belgesel dizi etkinlik programına dahil edildi. Cemal Reşit Rey, Ali İzzet Özkan, Bedia Muvahhit, Eşref Üren, Vasfi Rıza Zobu ve Meriç Sümen’in hayat hikâyelerinin anlatıldığı “Ustalar ve Bilgeler” dizisi 5 Ocak-9 Şubat 2011 tarihleri arasında izlenebilir.

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinlikleri 3 Kasım 2010 Çarşamba günü Mehmet Aksoy belgeseliyle başlıyor. Türk sinemasında sosyal ve politik içerikli filmlere oyuncu olarak imza atan Tarık Akan, şimdi de kameranın arkasına geçerek bir belgesel yönetmeni olarak sinemaseverlerle buluşuyor. Belgeselden sonra yapılacak söyleşi bölümünün konukları heykeltıraş Mehmet Aksoy ve belgeselin yönetmeni Tarık Akan. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Semra Güzel Korver ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç’in katılacağı açılış gecesinde siz değerli basın mensuplarını da aramızda görmek belgesel sinemaseverleri onurlandıracaktır.

Açılış Programı
“Işık Yontucusu: Mehmet Aksoy”
Yönetmen: Tarık Akan
Tarih: 3 Kasım 2010, Çarşamba
Saat: 19:00
Yer: Levent Kültür Merkezi, Onat Kutlar Sinema Salonu
Levent Mahallesi, Çalıkuşu Sokak, No: 1 Beşiktaş