AKTÜEL-Cumhuriyet coşkusu başladı

Cumhuriyet`in 87. yılı kutlama etkinlikleri, Atatürk Anıtı`nda geleneksel meşale yakma töreniyle başlatıldı. İskele Meydanı`ndaki Atatürk Anıtı`nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. Kadıköy Kaymakam Vekili Süleyman Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye`nin bugün bulunduğu duruma kolay gelmediğini vurgulayarak, şunları dedi:

“Bugünümüzde, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının emeği ve hatırası var. Ülkemizin dünya ve uluslararası konjonktürdeki yeri nedeniyle özellikle içinde bulunduğumuz günlerde ülkemizin, Cumhuriyetimizin önemi bir daha tekrar tekrar ortaya çıkıyor. Uluslararası alanda millet olarak yerimizi kaybettiğimizden bu güne, dünyanın belli bölgelerinde huzur adına bir şey kalmamıştır. İnsanlık yine bu milletin evlatlarını bekliyor. Tekrar ayağa kalkmak dünyada hak ettiğimiz yere ulaşmak için hep beraber çok çalışmamız gerekiyor. Atatürk, Cumhuriyeti gençlere emanet ederek, bunu bir söz olarak söylemiş değildir. Esas kast edilen; gençlerimizin yarınlarına hazırlanması, Cumhuriyetin sağlamış olduğu kazanımlara sahip çıkması ve onu ilelebet devam ettirmesidir.”

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de, bugün Cumhuriyeti kuran Ulu Önder Atatürk olmak üzere tüm kurucuları saygıyla andıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Yine bu sistem içerisinde, yürütme, yasama, yargı organlarını birbirinden ayırarak çağdaş bir demokrasiyi yaratmışlardır. Avrupa`nın hayranlık ve birazda kıskançlıkla izlediği bu 87 yılda, Doğu ve gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye bir önder durumda yılları geçirmiş bu ulusumuz içinde övünç kaynağı olmuştur. 87 yıllık yaşamı ile Cumhuriyeti ve demokrasiyi tam anlamıyla içine sindirmiş hücrelerinde hisseden Türk milleti, kendisine yaşam tarzı olarak benimsediği demokratik, laik hukuk devletini seçmiş ve bundan sonrada bu değerlere sahip çıkmayı kendisine ödev bilmiştir.”

Erdoğan ve Öztürk, daha sonra izci öğrenciler ile geleneksel meşaleyi yaktı.

Kadıköy Belediyesince düzenlenen kutlamalar hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek. Kutlamalar, Bağdat Caddesi`nde Suadiye ışıklarda 29 Ekim Cuma günü saat 19.00`da başlayacak ve Göztepe`de tamamlanacak “Cumhuriyet`e Bağlılık Yürüyüşü” ile son bulacak.