AKTÜEL-Haydi çocuklar okula

Bakan’dan çarpıcı açıklama… Mehmet Ali Şahin 100 binden fazla ilkokul çağına geldiği halde okula gidemeyen çocuk bulunduğuna dikkat çekti. Mehmet Ali Şahin, Aşiyan Koleji’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkenin en önemli sorunlarının başında eğitim geldiğini söyleyerek, Türkiye’de ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimde 18 milyonu aşkın öğrencinin bulunduğunu kaydetti.

Şahin, Türkiye’nin şu anda dünyanın kalkınma sıralamasında 16’ıncı sırada olduğunu belirterek, çok yakın bir zamanda ilk 10 ülkesi arasına gireceğine işaret etti. Son yıllarda devlet bütçesinden en büyük payın milli eğitime ayrıldığını ifade eden Şahin şöyle devam etti: ” Dersliklerde öğrenci sayısı ortalama 36’dan 32’ye düştü. 9.5 Yıllık Kalkınma Planı’nda hedef 30’un altıdır. ilköğretimde okullaşma oranı bundan birkaç yıl önce yüzde 90 seviyesindeydi. Şimdi bu yüzde 98’e çıkmıştır. Okula gitmeyen yüzde 2’lik oran da yüksektir. Bunu yüzde yüz yapmak zorundayız.’

Şu anda 100 binden fazla ilkokul çağına geldiği halde okula gidemeyen çocuk bulunduğuna dikkat çeken TBMM Başkanı Şahin, en çok okula gidemeyen çocuğun istanbul’da olduğuna işaret etti. Şahin bu çocukların neden okula gidemediklerinin araştırılması ve çocukların mutlaka her birinin okula gitmesini sağlamak gerektiğine vurgu yaptı.

“DEVLET OKULLARıNıN KALiTESiNi YÜKSELTMEK ZORUNDAYıZ”

“Veliler çocuklarını bedava eğitim verilen devlet okullarına gönderecekleri yerde, para vererek özel okula gönderme ihtiyacı duyuyor.” diyen Şahin, velilere bunun sebebinin sorulması halinde ‘Özel okula çok daha iyi yetişeceğini düşündüğümüz için gönderdik’ diyeceklerini söyledi. Şahin sözlerine şöyle devam etti: ” O zaman şu soru gelecek akla: Peki devlet okullarına kaliteli eğitim verilemiyor mu? Demek ki burada bir sorun var. Devlet okullarını, kalitesini yükseltmek ve vatandaşlarımızın ‘benim çocuğum en iyi şekilde yetişecektir’ diyerek çocuklarını devlet okullarına teslim edeceği bir seviyeye getirmek durumundayız.’

TBMM Başkanı Şahin, daha sonra okulun açılışını gerçekleştirdi. Şahin’e günün anısına plaket verildi ve çocuklar tarafından yapılan Atatürk’ü resmedildiği ebru çalışması hediye edildi. Ayrıca Şahin, sınıfları gezerek çocuklarla sohbet etti.