AKTÜEL-Kemal Kılıçdaroğlu, Berlin’de konferans verdi

Baykal’ın Avrupa perspektifi yönünde çaba harcamadığını iddia eden Roth,Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmede ise çok farklı görüşlerin dile getirildiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Berlin’de Friedrich Ebert Vakfın’da, ‘Türkiye ve Gerçekleri’ isimli bir konferans verdi.
Kılıçdaroğlu, konuşmasında gazeteci Bekir Coşkun’un işine son verilmesiyle ilgili duyduğu üzüntüyü dile getirirken, “Referandumunuz hayırlı olsun. İlk değişiklik oldu ve Bekir Coşkun’un işine son verildi” dedi. Bekir Coşkun’un iktidarı eleştirdiği için işine son verildiğini belirten Kılıçdaroğlu eleştiriye tahammül edemeyen bir iktidar istemediklerini, siyaset ve siyasetçinin görevinin eleştiriyi saygıyla karşılamak olduğunu anlattı.
CHP Genel Başkanı, “Dayatmayla Anayasa yapılmaz. Her yurttaşın Anayasa kitapçığını eline aldığında ‘Bu benim Anayasam’ diye gururlanabilmesi gerekir. Toplum karpuz gibi ortadan ikiye bölündü ve toplumun yüzde 42’si Anayasa’da yapılan bu değişiklikleri onaylamıyor” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye, Müslüman kimliği ile o coğrafyada örnek model bir ülkedir. Aksayan ama bir demokrasimiz var. Çoğulcu rejimimiz, parlamentomuz, eleştirsek de medyamız var. Sonuçta ağır aksak da gitsek model bir ülkeyiz. Bu model ülkenin güçlendirilmesi ve o coğrafyaya örnek olarak gösterilmesi lazım.”

Baykal’a eleştiri
Berlin’de Yeşiller Partisi eşbaşkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir ile görüşen Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, demokrasinin geliştirilmesi ve güçler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi” konularında destek istedi.
Roth da hiçbir partinin destekçisi olmadıklarını, ancak açık bir Avrupa perspektifi bulunan partilerle işbirliği yaptıklarını belirtti.
Deniz Baykal’ın Avrupa perspektifi yönünde çaba harcamadığını savunan Roth, Baykal’ın Avrupa’ya karşı, azınlıklara karşı zaman zaman sert söylemlerde bulunduğunu, Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmede ise çok farklı görüşlerin dile getirildiğini, bunu Türkiye’deki muhalefet için ümit dolu yeni bir başlangıç olarak gördüğünü ifade etti.
Türkiye’nin AK Parti’ye karşı güçlü bir muhalefete ihtiyacı olduğunu belirten Roth, kendilerinin de seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesini savunduklarını kaydetti.