AKTÜEL-Halk Ekmek’ten sonra ‘Halk Et’

Halk ekmek kuyruklarına şimdide et kuyruğu ekleneceğe benziyor. Tarım Bakanlığı’nın çözemediği et fiyatındaki artışa İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden formül geliyor. Belediye, ekmek fiyatlarındaki artışı durduran Halk Ekmek modelini ete taşımaya hazırlanıyor.

Bir türlü aşağı çekilemeyen et fiyatlarına İstanbul Büyükşehir Belediye’si (İBB) yeni bir çözüm için çalışma yürütüyor. İstanbul genelindeki “Halk Ekmek A.Ş” benzeri yapılanmayı “Halk Et A.Ş” olarak hayata geçirmeyi planlayan İBB, bu sayede İstanbullular’a ucuza et yedirmenin hesabı içerisinde. SABAH’ın edindiği bilgiye göre İBB Başkanı Kadir Topbaş kendisine gelen talepler ve projeler doğrultusunda 1 ay önce düğmeye bastı ve bu projeye özel bir ekip oluşturuldu. Detaylı bir fizibilite çalışması yapan ekip İstanbul Perakendeci ve Kasaplar Esnaf Odası ve Et Üreticileri Birliği ve sektörün diğer büyük oyuncuları ile bir araya geldi. Bu çalışma sırasında ortaya iki ayrı yatırım fikri oluştu.

ENTEGRE ÜRETİM PLANI
Bunlardan ilki fason üretim yaptırıp mağaza yolu ile satış yapmak olarak öne çıktı. İkinci yatırım fikri ise Halk Ekmek A.Ş’de de olduğu gibi entegre bir tesis kurarak, eti besicilikten rafa kadar taşıma olarak planladı. Ancak ikinci plan ağır bastı ve günde 2 milyon ekmek üretimi ile bugün pazarın lideri ve fiyat belirleyicisi olan İHE’de olduğu gibi entegre bir üretim ve satışı üzerine yoğunlaşıldı. Proje hayata geçtiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi devasa besi çiftlikleri, kesim tesisleri ve satış noktaları ile sektörün önemli oyuncularından birine dönüşecek.

‘PROJE AŞAMASINDA’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de SABAH’ın edindiği bu bilgiyi doğruladı. Bu konuda önemli bir talebin olduğunu ifade eden yetkililer şu bilgileri verdi: “Bu sorunun çözümüne katkı sağlamak istiyoruz. Bu konuda bir çalışmanın olduğu da doğrudur. Ancak dediğimiz gibi henüz proje aşamasında. Ancak Kadir Topbaş’a bu konuda yapılan fizibilite çalışmaları iletildi. Karar verilirse projenin yatırım şekli kısa zaman içinde belli olur.”

Fiyatlar 30 lirayı da aştı
2010’un en önemli gündem maddelerinden biri et fiyatları oldu. 30 TL’leri aşan fiyatlar, hükümetin birçok müdahalesine rağmen aşağı çekilemedi.
Et türü Fiyat
Kemikli karkas(kg) 18.5
kemiskiz karkas(kg) 24
Kıyma(kg) 28
Kuşbaşı(kg) 30 tl
Antrikot(kg) 34 TL