AKTÜEL-Seçmen kaydı olmadığı için oy kullanamadı

Kılıçdaroğlu’nun adresi olarak görünen Şelale Evleri’nin bağlı olduğu Kağıthane Merkez Mahalle Muhtarı Süleyman Bölük “Kılıçdaroğlu’nun orada oturmadığını yerel seçimlerden önce tespit ettik, ancak etik olmayacağı için silmedik. Seçimlerden sonra sildik. Daire sahibini de iki kez uyardım” diye konuştu. CHP Lideri ise “Haberim olsa tedbir almaz mıyım?” dedi.

Seçmen kaydı olmadığı için referandumda oy kullanamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ikametgahının göründüğü Şelale Evleri’ndeki kaydının silindiğinden muhtarın bile haberi olmadığını söyledi. Kağıthane Merkez Mahallesi Muhtarı Süleyman Bölük ise yasa gereği Kılıçdaroğlu’nun adreste oturmadığını tespit edip kaydı sildiğini ve evin sahibine durumu bildirdiğini söyledi.

‘GEÇEN YIL DA SİLEBİLİRDİK’
Yasa gereği nüfus müdürlüğünün nakil olan ve adreslerini değiştirenler hakkında her ay “Form D” adlı bir form gönderip, adres tespiti yaptıklarını belirten Bölük, Kılıçdaroğlu’nun kaydının da geçen yıl nisan ayında bu şekilde silindiğini açıkladı. 27 Mart 2009’daki yerel seçimlerden önce CHP Lideri’nin kaydının Ankara Çukurambar’dan İstanbul Kağıthane’ye alınması üzerine Nüfus Müdürlüğü’nün rutin bir uygulama olarak form gönderip Kılıçdaroğlu gibi yaklaşık 300 kişinin adreste oturup oturmadığını kontrol ettiğini ifade eden Bölük “Kılıçdaroğlu’nun bildirdiği Şelale Evleri’ndeki adreste oturmadığını tespit ettik, ama seçimlerde aday olmuştu. Tanınan bir siyasetçinin kaydını seçim öncesi silmek etik olmayacaktı. Bu nedenle kaydını silmedik. Silseydik geçen yıl da oy kullanamazdı” dedi. Muhtar Bölük, seçimlerden sonra ise yasal zorunluluğu yerine getirip Kılıçdaroğlu’nun Şelale Evleri’nde oturmadığını Nüfus Müdürlüğü’ne bildirdiğini ve böylece Nisan 2009’da Kılıçdaroğlu’nun adres kaydının silindiğini belirtti. Bölük, “Yeni bir adres de gösterilmediği için seçmen kaydı çıkmadı ve oyunu kullanamadı. Adres kaydının silindiğini Şelale Evleri’ndeki dairenin sahibi Hüseyin İmre’ye bildirdim. Hatta seçimlerden 2-3 ay önce de tekrar uyardım. Bana ‘Tamam hallettik’ dediler” diye konuştu.

KAPICI SORGULANDI
Kağıthane Şelale Evleri’ndeki evin bulunduğu apartmanın kapıcısı Mahmut Yalçın, dün 12.00 sıralarında polis tarafından polis merkezine götürüldü. Burada ifadesine başvurulan Yalçın’a, Kılıçdaroğlu’nun apartmanda hiç oturup oturmadığı soruldu. Kapıcı Mahmut Yalçın, “Polisler öğle saatlerinde siteye gelmişler. Güvenlik görevlilerine beni sormuşlar. O sırada dışarıdaydım. Yanıma gelip beni buldular. Kolumdan tutup ‘Bizimle geliyorsun’ diyerek karakola götürdüler. Kılıçdaroğlu’nu sordular. 7 yıldır burada çalıştığımı, Kılıçdaroğlu’nu sadece televizyonda gördüğümü ve binada oturmadığını söyledim. Bu ifade için karakolda 2 saat bekledim. Eşim de işte olduğundan 4 yaşındaki çocuğum evde yalnız kaldı” dedi.

‘İKİ GÜN ÖNCE DUYDUM’
Kılıçdaroğlu, “Beni ne muhtar aradı, ne de Belediye Meclisi üyesi. Hiçbir şekilde haberim olmadı” dedi. Olsa tedbirimi almaz mıyım? Milletvekili olduğum için rahat oy vereceğimi düşünüyordum. İki gün önce duydum. Şaşırdık” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, Show TV Ana Haber’de de, “Ölen kişiler var onların kaydını niye silmiyorsunuz, sıra bana gelince mi düzeltiyorsunuz kaydı. Orada oturmadığımı nüfus müdürlüğüne kim bildirdi” sorusunu sordu.

Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Atalay’a sitem ederek, “Keşke tutanağı tutan polislere ‘kim size talimat verdi de gidip CHP Genel Başkanı’nın adresini sorguladınız’ diye sorsaydı” dedi. İstanbul’da seçmen kaydı olmasına rağmen, ihbar ve şikâyet yokken birden birisinin çıkarak adres kaydını değiştirdiğini belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

‘ÖLMEDİM YAŞIYORUM’
“Kaydımız tümüyle seçmen kütüklerinden silinmiş. ‘Polisler normal rutin işlerini yapmış’ deniyor. Ben merak ediyorum orada oturmadığımı kim bildirdi nüfus müdürlüğüne? Ben ölmedim yaşıyorum, miting meydanlarındayım. Birisi gidiyor, bilinçli olarak orada oturmadığım tutanağını tutuyor, kütükten adım siliniyor. Ben onlara şunu sorayım; Ölen kişiler var niye onların kaydını silmiyorsunuz? Kişi 10 yıldır aynı yerde oturuyor tutup başka yere gönderiyorsunuz. Sıra bana gelince mi düzeltiyorsunuz?”

Atalay: Polisin bir günahı yok
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamamasında “Polisin hiçbir günahı olmadığını” söyledi. Kılıçdaroğlu’nun adresini taşıdığına ilişkin tutanak tutan polisleri kimin gönderdiğine ilişkin soruları yanıtlayan Atalay, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi uyarınca, nüfus idarelerinin her ay muhtarlıklara adres değişikliklerini bildirdiğini, muhtarların ve emniyetin de bu listeyi denetlemek durumunda olduğunu dile getirdi.

Şimşek: Muhtar AKP’linin eniştesi
CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, konuyla ilgili soruları şöyle yanıtladı: “Çok manidar bir şey, Türkiye’de polis her eve gidip seçmen mi kontrol ediyor? Muhtarın da AK Parti Meclis üyesinin eniştesi olduğunu öğrendik. Muhtarın kaydın silinmesiyle ilgili bilgi vermesi gerekirdi. Bizim arkadaşlarımız da soruşturabilirdi, ama onlar nereden bilsin? Kimsenin kastı olduğunu düşünmüyoruz, ama üzücü. İhmal var, ama kasıt yok.”

‘CHP’li Hakkı Bey’i uyarmıştım’
Kılıçdaroğlu’nun 2009 yerel seçimlerinde aday olabilmesi için dairesini Kılıçdaroğlu’nun adresi olarak gösterdiklerini belirten Hüseyin İmre ise adres değişikliği yapmaları için Kılıçdaroğlu’nun yakınında olan kişilerden CHP’li meclis üyesi Hakkı Sağlam’ı uyardığını aktardı. Bu yıl seçmen listeleri askıya çıktığında Kılıçdaroğlu’nun adını listede göremediğini söyleyen İmre, “Ben Kılıçdaroğlu’nun adını göremeyince herhalde adres kaydını başka bir yere aldı ki listede adı yok diye düşündüm. Çünkü ben geçen yıl seçimlerde adres bildiriminde bulunun diye uyarmıştım” dedi.