AKTÜEL-Obama Erdoğan’ı kutladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayan ABD Başkanı Barack Obama, halk oylamasında çıkan sonucun Türk demokrasisini daha da güçlendireceğine inandığını söyledi. Başbakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, ABD Başkanı Obama, Sinan Erdem Spor Salonu’nda yapılan Türkiye – ABD basketbol milli takımlarının maçı başlamadan önce Başbakan Erdoğan’ı telefonla aradı. Güzel bir maç oynanması dileğinde bulunan Obama, Erdoğan’a ayrıca, halk oylamasından çıkan sonucun, Türk demokrasisini daha da güçlendireceğine inandığını ifade etti.

“TÜRK REFORMLARI BÜYÜK FARKLA GEÇTİ”
ABD’nin önemli gazetelerinden New York Times (NYT) halk oylamasında yüzde 58 oranında ”evet” oyu çıkmasını ”Türk Reformları Büyük Farkla Geçti” başlığıyla duyurdu. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de ”halk oylamasının sonucunun hükümete gelecek yılki seçimler öncesinde sürpriz şekilde destek sağladığını” yazdı.

Halk oylamasının sonucunu internet sitelerinde ilk sayfadan veren NYT ve WSJ gazeteleri, İstanbul mahreçli haberlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre Türklerin anayasa reform paketini büyük farkla kabul ettiklerini ve bunun AK Parti hükümetine büyük destek sağladığını duyurdu.

NYT, seçimin hükümet açısından büyük bir zafer olduğunu, pek çok seçmen ve siyasetçi tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti için bir anlamda güven oylaması olarak görüldüğünü yazdı.

WSJ de haberinde, halk oylamasının sonucunun Başbakan Erdoğan’ın ”inandırıcı şekilde” kazandığını gösterdiğini, kamuoyu yoklamalarının aksine sonucun az farkla değil büyük farkla ”evet” olduğunu bildirdi.

CNN’in internet sitesindeki haberinde ise, ”referandumun Başbakan Erdoğan ve AK Parti için ses getiren bir zafer” olduğu belirtildi.