AKTÜEL-Virüs Türkiye’de

Geçtiğimiz yıl grip virüsü ile başı dertte olan Türkiye şimdide Batı Nil Virüsü ile tanıştı. Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek konu hakkında basına açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı bugüne kadar 7 hastada virüse rastlandığını 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yunanistan’da ölümlere neden olan virüs Türkiye’de de ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Yunanistan’da şu ana kadar 18 kişinin ölümüne neden olan Batı Nil Virüsü’ne Türkiye’de de rastlandığını belirtti. Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de bugüne kadar 5 ilden 7 vakaya Batı Nil Ateşi tanısı konulduğunu ve bu hastalardan 3’ünün kaybedildiğini bildirdi. Hastalardan ikisinin tedavisi ise sürüyor.

Ertek şu ana kadar herhangi bir salgından bahsedilemeyeceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, hastalık özellikle kaynağı kargalar olan rezervuarlardan ”Culex” türü sivrisinekler aracılığı ile insanlara, atlara ve diğer memelilere bulaşıyor.

Bulaşma, çoğunlukla sivrisinek popülasyonunun aktif olduğu sıcak havalarda meydana geliyor. Bunların dışında kan yoluyla, organ ve doku nakilleriyle, anneden bebeğe anne karnında ve emzirme sırasında söz konusu olabiliyor.

Hastalık, virüsün bulaştığı kişilerde çoğu kez hiçbir belirti ve bulgu vermiyor. Genellikle kişiler farkına bile varmıyor. Yaklaşık yüzde 20 oranında ise Batı Nil ateşi adı verilen, hafif bir enfeksiyon gelişiyor ve tam iyileşme gerçekleşiyor.

Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve HIV/AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde Batı Nil virüsü çok ciddi olabiliyor ve beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliğini çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor. Virüse yakalananların yaklaşık yüzde 1’inden daha azında, şiddetli hastalık görülüyor ve az sayıda vakada Batı Nil virüsü ölümcül olabiliyor.

ATEŞLE KENDİNİ GÖSTEREN HASTALIĞIN AŞISI YOK
Verilen bilgiye göre hastalık, kendini ilk olarak ateş ile gösteriyor. Bu belirtileri, baş ağrısı, kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi, coğrafi dağılım izliyor. Hastalıktan korunmak için herhangi bir aşı mevcut değil.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Batı Nil Virüsü’nden korunmak için özelikle hasta veya ölmekte olan kuşlara dikkat edilmesi gerekiyor.

Sivrisineklerin hakim olduğu saatlerde, özellikle gün ağarırken, akşam karanlığında ve akşamın erken saatlerinde gereksiz dış mekan faaliyetlerinden kaçınılması öneriliyor.

Sivrisineklerin istila ettiği alanlarda uzun kollu gömlek ve pantolon giyilmesi tavsiye ediliyor.

Cilt üzerine ve giysilere yoğunluğu yüzde 10 ila yüzde 30 arasında değişen sivrisinek kovucu ilaç sürülmesi öneriliyor. Yoğunluğu yüzde 10 olan bir koruyucunun yaklaşık iki saat etkili olduğuna ise dikkat çekiliyor.