AKTÜEL-Dünya ekonomiyi Beşiktaş’ta tartışacak

Dünya finans sektörünün kalbi Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsünde gerçekleştirilecek IFS 2010’da atacak. İstanbul, 28-30 Eylül arasında Türkiye’yi ve dünyayı yakından ilgilendiren uluslararası finansal ve ekonomik gelişmelerin tartışılacağı ‘İstanbul Finans Zirvesi’ne (Istanbul Finance Summit-IFS) evsahipliği yapacak. PGlobal ile Yedi24 Şirketler Grubu tarafından organize edilen ve Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsünde gerçekleştirilecek IFS 2010’da ele alınacak konular toplam 9 oturumda tartışılacak.

Zirve kapsamında 3 gün boyunca ‘Kriz sonrasında küresel finans sektöründe düzenleme ve reform ihtiyaçları’, ‘Merkez bankacılığı: Kriz sonrası ekonomik ve finansal istikrar’, ‘Finans merkezleri: Deneyim ve düellolar’, ‘Enerji, yerel yönetimler, altyapı ve proje finansmanı’, ‘İslami finans: Eksiklikleri giderebilir mi?’, ‘Kriz sonrası sermaye piyasaları ve türev araçlar’, ‘Kurumsal ve bireysel yatırımcılar ve varlık yönetimi’, ‘Ticaret finansmanı ve ihracat kredisi sigortası’ ile ‘Doğrudan yatırımlar, özel sermaye yatırımları, birleşme – devralma finansmanı’ başlıklı oturumlar yapılacak. Açılış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması beklenen zirvede Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, İslam Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Muhammed Ali Al-Madani, Meksika Merkez Bankası Başkanı Augustin Carstens, Brezilya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luiz Awazu Pereira da Silva ile Hindistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Subir Gokarn’ın aralarında bulunduğu 50 konuşmacı yer alacak.

– ‘YATAY, KAPSAYICI BİR KONFERANS’-

IFS Danışma Kurulu Başkanı Murat Yülek, IFS’ye ilişkin düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada son dönemlerde bu tür zirvelerin daha fazla yapılmaya başlandığını, Davos’un buna çok iyi bir örnek oluşturduğunu belirterek, ‘Türkiye, uluslararası finansal sistemin çok da içinde olan bir ülke değildi. Şimdiye kadar ülkemizde yerli bir toplantı çatısı altında uluslararası sorunların tartışıldığı bir toplantı pek yapılmadı, Dünya finans sisteminin geçmişini, bugününü ve yarınını konuştuğumuz ortamlar pek yaratılamadı. Biz buna ön ayak olmak istedik ve dünyanın çeşitli coğrafyalarından değişik kurumların ve regülatörlerin katılımıyla böyle geniş katılımlı bir zirve gerçekleştirmeyi arzuladık’ şeklinde konuştu.

2008 yılından itibaren dünya finans sisteminin bir kırılmanın içine girdiğine dikkati çeken Yülek, zirve kapsamında gerçekleştirilecek 9 oturumda hem Türkiye’yi hem de dünyayı yakından ilgilendiren uluslararası finansal ve ekonomik gelişmelerin tartışılacağını, zirvenin derinlemesine değil, yatay ve kapsayıcı bir konferans niteliği taşıdığını söyledi.

IFS’nin her yıl yapılması yönünde karar alındığını belirten Yülek, Amerika, Avrupa, Asya ve Ortadoğu’dan finans dünyasından çok sayıda konuşmacının yer alacağı zirveye 270-300 civarında katılımcı olmasını beklediklerini bildirdi.

Soruları da yanıtlayan Yülek, bu ayın sonunda ayrıca Global Ekonomik Sempozyumun (GES) da İstanbul’da yapılacağını hatırlatarak, ‘GES ile IFS arasında bir rekabet söz konusu değil. Onlar daha çok ekonomi, biz daha çok finans tarafını ele alacağız’ dedi.

Murat Yülek, zirveye katılamayan ancak neler konuşulduğunu takip etmek isteyenler için deşifre yapılabileceğini ve konuşmaların web sitesinde yayınlanabileceğini belirtti.

IFS Danışma Kurulu Üyesi ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu da dünyanın sıradışı bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldığının altını çizerek, krizin bitip bitmediği tartışmalarının hala sürdüğünü, böyle bir dönemde ortak akıl geliştirmenin büyük önem taşıdığını, zirvede küresel sistemin sorunlarının ele alınacağını söyledi.